Een eeuw geleden zag Gent er heel anders uit dan nu. Kan jij je een stad inbeelden vol dichtbevolkte beluiken en rokende fabrieksschoorstenen? Dompel je tijdens deze wandeling onder in het industrieel verleden van Gent en ontdek de erfgoedparels die opnieuw het licht zien.

10 000 stappen – 7 km

Gent staat bekend om zijn industrieel verleden. Eind 19de eeuw groeide Gent uit tot een overbevolkte industriestad met 1.500 textielfabrieken en 120.000 bewoners. De stad was destijds bezaaid met beluiken en fabrieken.

De wandeling begint aan het Industriemuseum, waar nog geen halve eeuw geleden het helse kabaal van textielmachines weerklonk, en eindigt in de Blekerijstraat, die vernoemd werd naar de talrijke blekerijen die er gevestigd waren in de 16de eeuw.

Stap tijdens deze wandeling in de sporen van het Gentse industriële verleden en ontdek tegelijk een heel scala - niet minder dan 25 - aan erfgoedparels. Duik in de bloeiende industriestad van toen terwijl je op het Lieven Bauwensplein staat, dat vernoemd werd naar Lieven Bauwens die de spinmachine Mule Jenny van Engeland naar Gent bracht. Bezichtig Gents destijds grootste katoenspinnerij Lousbergs en ontdek de restanten van arbeidersbeluiken in de Zonder-Naamstraat. Last but not least: les ten slotte je dorst op een van de terrasjes aan de Graslei.

Spo­ren van Indu­stri­eel Gent

Een eeuw geleden zag Gent er helemaal anders uit dan nu. Rokende schoorstenen, arbeidersbeluiken en fabrieksgebouwen kenmerkten het Gentse landschap. Stap tijdens deze wandeling (7 km) in de sporen van het Gentse industriële verleden en ontdek een heel scala aan erfgoedparels. 

3 verschillende taalversies: Nederlands, Frans en Engels

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor en Industriemuseum.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.