Juni staat helemaal in het teken van fietsen dankzij het internationaal wereldfietscongres Velo-city. Ook voor Gentenaars en bezoekers wordt er een heus Velo-festival georganiseerd. Het hoogtepunt? Een massale fietstocht door de binnenstad!

Velo-festival

Van 18 tot 21 juni zakken meer dan 1.400 afgevaardigden uit meer dan 60 landen af naar 't Kuipke en de Floraliënhal voor het Velo-city congres. Ook voor Gentenaars en bezoekers worden er tal van fietsactiviteiten georganiseerd. Van expo’s en repaircafés tot graffiti en fietstochten, de hele maand juni barst van de activiteiten voor fietsliefhebbers. 

Bike parade

Fiets je graag? Dan is de Bike Parade zeker iets voor jou! Fiets samen met de congresdeelnemers en duizenden andere fietsliefhebbers langsheen een parcours van 10 km doorheen de stad. Onderweg geniet je van heel wat (straat)animatie. Afsluiten doe je met een feestelijke ‘Après-fiets’ met live muziek. 

Praktisch

  • Inschrijven is niet nodig.
  • Start: verzamelen vanaf 18.30 uur aan ‘t Kuipke (Jan Hoetplein 1, 9000 Gent), startschot om 19 uur.
  • Aankomst: rond 20 uur op de Vrijdagmarkt.
  • Route: het parcours is 10 km lang en gaat langs vlakke en hellende stukken. Je steekt o.a. de Louisa d’Havébrug over en fietst langs Portus Ganda en de Oude Dokken.

Verkeershinder

Tussen 18u00 en 21u00 is de B401 (flyover) afgesloten voor verkeer dat het centrum verlaat. Deze wordt omgeleid via Sint-Annaplein of via de Hundelgemsesteenweg. Verkeer dat het centrum inrijdt, ondervindt geen hinder. Bussen en trams van De Lijn blijven rijden tijdens het event. Enkel aan de startplaats kunnen de bussen tijdelijk niet passeren vanaf 18u50 tot vrijgave parcours. 

Parking Center en parking Vrijdagmarkt blijven bereikbaar. Bij het uitrijden dient wel de omleiding gevolgd te worden. 

Het parcours wordt terug vrijgegeven door de politie voor gemotoriseerd verkeer na passage van de laatste deelnemer. 

Velo-festival

Tijdens de hele maand juni staan er heel wat activiteiten op het programma zoals fietsherstelworkshops, fietsexpo's, een fietstocht van 200 kilometer in het spoor van de allereerste Ronde en nog veel meer.

Bekijk het hele programma hier.

Deze acti­vi­teit vindt plaats op een loca­tie die bin­nen de lage-emis­sie­zo­ne ligt

Kom je met de wagen naar Gent? Check dan eerst of je de binnenstad mag inrijden of niet. Propere wagens mogen de stad binnenrijden, vervuilende wagens moeten betalen. Mag jouw voertuig binnen, maar heb je geen Belgische of Nederlandse nummerplaat? Dan moet je ALTIJD registreren! 

Kom hier alles te weten over de lage-emissiezone (LEZ) in Gent
De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.