Toeristen kijken zich in Gent de ogen uit. Het wemelt in onze straten van fietsen, bakfietsen, ligfietsen, koersfietsen, fietskoeriers, agenten op de fiets, noem maar op. Tel daar nog de fietsstraten, -bruggen en -tunnels bij en je begrijpt meteen waarom een uitje naar Gent met de fiets een topidee is. Gent op wieltjes, let’s go!

Gentenaars hebben nog net geen wielen als benen, zo verknocht zijn ze aan hun fiets. In de stad fietst écht iedereen, van de zakenvrouw op hoge hakken over de pakjesbezorger tot de overenthousiaste kleuter. Ze doen dat op elk moment van de dag, voor elke soort verplaatsing en bij elk soort weer. Voor een obstakel – tramsporen, bruggen, steile klimmetjes – deinzen ze niet terug, maar het aller gelukkigst zijn ze op een van de mooi aangelegde Gentse fietsstraten. Gent ontdekken als een échte local doe je dus vanop de fiets, of dat nu een aftands stalen ros, een sjieke e-bike, een bakfiets of een driewieler is.

Fietsen in en rond Gent

Fietsknooppunten genoeg in Gent en omgeving, aarzel dus niet om een leuke trot uit te stippelen en in het zadel te kruipen. Je kunt ook je intuïtie volgen en je laten verrassen – het is hier overal schoon – of een vaste route volgen. De Gentse Fietsen Route is daar eentje van, met 37 kilometer fietsplezier in het centrum en een ruime lus rond de stad. Ook een tochtje langs parken, bossen en kastelen is in Gent een fijne optie.

Fietsverhuur in de stad

Je hoeft niet eens met je fiets te zeulen om op twee wielen van Gent te genieten. Via De Fietsambassade kan je een hele schare tweewielers huren. Cargobike of longtailbike, bakfiets of kinderfiets: het aanbod is heel compleet. Ook services als Blue-bike en Donkey Republic bedienen je op je fietswensen.

Fietsen met gids

Wil je ook nog iets bijleren terwijl je door de stad peddelt? Boek dan een fietsritje met gids, via City Cycling Gent bijvoorbeeld. Een avondlijke rit, een graffiti tour, of een tochtje langs de klassieke landmarks: het kan allemaal. Mag het nog een tikje dynamischer? Bike Ghent biedt gegidste mountainebikeritten in de stad aan.

Fietsactiviteiten

Opgepast, want Gentenaren zijn een beetje koerszot. In en rond de stad zijn er heel wat fietsevenementen, van een kermiskoers op amateurniveau tot een fietshoogdag als de Omloop Het Nieuwsblad. Ook al wordt het startschot van De Ronde Van Vlaanderen sinds 1976 niet meer in Gent gegeven, toch lokt Vlaanderens mooiste heel wat hoteltoeristen naar de stad. En laat ons de Zesdaagse in ’t Kuipke niet vergeten, natuurlijk de absolute wielerhoogmis in onze stad.

Pauzeren onderweg

Bij een stevige fietstocht hoort een welverdiende break. Pauze nemen kan je in een aantal leuke concept stores/koffiebars met een fietslink. Bijvoorbeeld, een koffiebar waar je ook fietshelmen en kinderfietsjes kunt scoren. En Gent telt natuurlijk terrasjes zat om even halt te houden en het lijf aan te sterken.

Gent praktisch voor fietsers

Plan je een weekendje Gent met de fiets? Kies dan een hotel dat fietsers speciaal in de watten legt met extra’s als een goede fietsenstalling, een reparatieset, fietskaarten, een fietsverhuurdienst. De stad is verder voorzien van een paar veilige fietsparkings, zodat jij je stalen ros met een gerust gemoed aan de leiband kunt leggen. Wil je met de auto naar de stad komen, fiets in het fietsenrek of de koffer? Parkeer je op een park-and-ride in de stadsrand en fiets op ‘t gemak het centrum in.