Als hoogtepunt van het MSK-feestjaar organiseert het museum de eerste monografische tentoonstelling ooit gewijd aan de barokmeester Theodoor Rombouts (1597-1637). Schilderijen van over de hele wereld zijn overgebracht naar Gent. Op een verrassend parcours komen vrolijke taferelen en monumentale scènes tot leven.

De tentoonstelling ontsluiert Theodoor Rombouts als één van de belangrijkste Vlaamse Caravaggisten én als sleutelfiguur in de genreschilderkunst. De curator ontdekte heel wat nog niet toegekende werken. In de tentoonstelling zie je dus veel nooit getoonde werken. Sommige werden speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd.

In Italië wordt de jonge Antwerpenaar geïnspireerd door Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) en zijn opvolger Bartolomeo Manfredi (1582-1622). Bij zijn terugkomst naar België ontwikkelt Rombouts een eigen artistieke identiteit. Hij kan Noord en Zuid subliem versmelten en hij groeit uit tot een gevestigde waarde in het Antwerpse kunstenaarsmilieu. 

Levendige en soms moraliserende genrevoorstellingen met elegante gezelschappen en muzikanten springen in het oog in het werk van Rombouts. Het zijn taferelen die baden in het zuiderse spel van licht en donker, versmolten met Rombouts’ levendige kleurenpalet. De verfijnde manier waarmee hij voorwerpen en textiel schildert, is typerend voor zijn werk.

Een leuk weetje: het eerste werk dat het museum ooit aankocht van een oude meester, was een werk van Rombouts. Daarvoor kocht het enkel werken van nog levende kunstenaars aan.

Onli­ne tic­kets Muse­um voor Scho­ne Kun­sten

Liever geen wachtrijen aan de kassa? Zeker zijn dat je het Museum voor Schone Kunsten kan ontdekken wanneer jij daar zin in hebt? Boek dan vooraf je tickets en geniet met volle teugen van je bezoek!

Boek hier je tickets