Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods. Beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gent is de stad waar Van Eyck zijn wereldberoemde meesterwerk schilderde en waar al zes eeuwen lang miljoenen bezoekers van over de hele wereld het altaarstuk komen bewonderen.

In 2020 huldigt Gent haar grote Vlaamse Meester. Tijdens de prestigieuze en innovatieve tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie' in het Museum voor Schone Kunsten, zul je niet alleen de gerestaureerde buitenpanelen van het Lam Gods van ongezien dichtbij kunnen bewonderen, maar ook vele andere werken van Van Eyck die voor het eerst naar Gent worden gehaald. Het volledige Lam Gods zal vanaf juni 2020 bovendien in volle glorie thuiskomen in het gloednieuwe bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal, waar virtual reality je door geschiedenis van het altaarstuk zal gidsen.

Gent laat in 2020 ook zien dat Van Eyck na zes eeuwen nog steeds zijn stempel op de stad drukt. Het Lam Gods is immers zoveel meer dan louter een stukje werelderfgoed. Het is een levend icoon dat blijft fascineren en inspireren. Het nalatenschap van Van Eyck stroomt door de stad en vormt een deel van het DNA van de Gentenaren. Generatie na generatie inspireert Van Eyck nieuwe meesters, die in 2020 met grote trots in de kijker zullen worden gezet.

Breng ons een bezoek in 2020 om de ervaring zelf ten volle te beleven. Laat je zintuigen prikkelen. Zie de kleuren die uit het Lam Gods gepuurd zijn tot bloei komen in feeërieke spektakels. Ruik de flora die in het werk voorkomen tijdens de Floraliën. Of sterker nog: proef ze in onze vele uitmuntende restaurants. Voel het rijke brokaat of robuuste eikenhout terugkeren in hedendaagse ontwerpen. Hoor musicerende engelen die muziek uit de 15de eeuw tot leven brengen of herwerken tot hedendaagse composities. Beeldende kunsten, theater, dans, design, mode, gastronomie, muziek en zelfs shoppen zullen een jaar lang baden in de sfeer van Van Eyck en zijn virtuoze meesterwerk. Kom naar Gent.

Van Eyck was here. And will be here to stay. Will you?

OMG! Zelf een geniaal projectidee? Stad Gent ondersteunt met subsidies

De Stad Gent roept organisatoren uit Gent of daarbuiten op om het themajaar mee vorm te geven. Projecten en evenementen met uitstraling buiten de stadsgrenzen kunnen daarom een beroep doen op een extra subsidielijn. Wil je zelf een evenement organiseren met je bedrijf of vereniging, of werk je aan een eigen product in het kader van het Lam Gods tussen 1 januari en 31 december 2020? Neem dan zeker een kijkje op de website van de Stad Gent en ontdek alle praktische informatie en voorwaarden.