Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gent is de stad waar Van Eyck zijn wereldberoemde meesterwerk schilderde en waar al zes eeuwen lang miljoenen bezoekers van over de hele wereld het altaarstuk komen bewonderen. De stad viert Van Eyck en het Lam Gods met een bijzonder feestjaar vol evenementen en activiteiten voor jong en oud. Van Eyck was here. And will be here to stay. Will you?

Beleef het Lam Gods

Breng ons een bezoek om de ervaring zelf ten volle te beleven. Laat je zintuigen prikkelen. Zie de kleuren die uit het Lam Gods gepuurd zijn tot bloei komen in feeërieke spektakels. Ruik de flora die in het werk voorkomen tijdens de Floraliën. Of sterker nog: proef ze in onze vele uitmuntende restaurants. Voel het rijke brokaat of robuuste eikenhout terugkeren in hedendaagse ontwerpen. Hoor musicerende engelen die muziek uit de 15de eeuw tot leven brengen of herwerken tot hedendaagse composities.

Beeldende kunsten, theater, dans, design, mode, gastronomie, muziek en zelfs shoppen zullen een jaar lang baden in de sfeer van Van Eyck en zijn virtuoze meesterwerk. Kom naar Gent.

“Van Eyck is van ons”

Het Lam Gods hoort in Gent. De gebroeders Van Eyck schilderen het meesterwerk in opdracht van Joost Vijd en Elisabeth Borluut, maar eigenlijk voor de Gentenaars. Die kunnen dit wereldberoemde kunstwerk al 6 eeuwen lang in hun Sint-Baafskathedraal bewonderen.

Gent laat zien dat Van Eyck na zes eeuwen nog steeds zijn stempel op de stad drukt. Het Lam Gods is immers zoveel meer dan louter een stukje werelderfgoed. Het is een levend icoon dat blijft fascineren en inspireren. De nalatenschap van Van Eyck stroomt door de stad en vormt een deel van het DNA van de Gentenaren. Generatie na generatie inspireert Van Eyck nieuwe meesters, die dit jaar met grote trots in de kijker worden gezet. Geen wonder dat de trotse inwoners van Gent tal van initiatieven opzetten om hun Lam Gods en hun grootmeester Jan van Eyck te vieren.

Smakeleyck, smullen als Van Eyck

Tijdens het themajaar 'OMG! Van Eyck was here' komt de Vlaamse meester niet enkel tot leven in de stad maar kan je ook bij lokale handelaars en de Gentse horeca het Van Eyck-jaar zien, horen maar vooral proeven. 

De Makers van Van Eyck

Meer dan zeventig Gentse Makers engageerden zich om een product of ontwerp te maken geïnspireerd op het Lam Gods. Het zijn stuk voor stuk gepassioneerde vakmensen die net zoals Jan Van Eyck in de vijftiende eeuw met veel zorg, kennis en geduld het ambachtelijk meesterschap in leven houden.

De Van Eyck-makers beoefenen heel uiteenlopende ambachten, waardoor er een grote diversiteit aan unieke producten is: juwelen, hoeden, boeketten, bier, tapijten, sjaals, handtassen, keramiek, glaswerk… Het aanbod is enorm. Hun exclusieve producten kan je kopen in de enige echte Van Eyck-shop onder het Belfort.

Publi­ca­ties Van Eyck­jaar

Ontdek hier alle publicaties over Van Eyck

Zien & doen

Gent, cultuurcocktail op mensenmaat

Overnachten

Slapen, in wakker Gent