Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gent is de stad waar Van Eyck zijn wereldberoemde meesterwerk schilderde en waar al zes eeuwen lang miljoenen bezoekers van over de hele wereld het altaarstuk komen bewonderen. Van Eyck was here. And will be here to stay. En jij?

Wie het Lam Gods voor het eerst te zien krijgt, valt stil. Dat was zo in 1432, dat is zo vandaag. Van de krullen van het engelenkoor tot het zonlicht in een kan water: Van Eyck schilderde met een bijna goddelijk oog voor detail. Om daarvan te genieten hoef je geen expert te zijn. Dat zijn wij Gentenaars trouwens ook niet.

En toch kunnen we er niet over zwijgen. Ook omdat het schilderij de speelbal was in een eeuwenlange soap. Verstopt, gestolen, doormidden gezaagd, bijna verbrand… Het is een klein mirakel dat het kunstwerk vandaag nog in onze kathedraal staat. 

Meer nog: het ziet er na bijna zes eeuwen eindelijk weer uit zoals Van Eyck het bedoeld heeft. Na jaren van restaureren straalt het werk in de originele kleuren. Opnieuw staat de kunstwereld paf — en wij ook. Voorstel: blijf wat langer, en ontdek het met ons.

Het Lam Gods in de kathedraal

Bezoek het Lam Gods
Alles begint bij het schilderij natuurlijk. Dat staat waar het thuishoort: in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Tickets boek je best van tevoren, dan ben je zeker van een plek. De AR-tour in de middeleeuwse crypte maakt de geschiedenis zichtbaar, en dankzij het nieuwe (volledig toegankelijke) bezoekerscentrum zie je het werk in al zijn glorie. Een must-see, heet dat.

Extra tip: met de CityCard Gent geniet je van een mooie korting!

Een gids weet meer

Geen tijd om over het Lam Gods te lezen? Maar toch goesting om er meer over te weten dan de doorsnee toerist — en laat ons eerlijk zijn: zelfs de meeste Gentenaars? Ga dan op stap met een gids. Dat kan zowel in de Sint-Baafskathedraal als in de stad, met aandacht voor de wereld zoals Van Eyck die ervaren moet hebben in de vijftiende eeuw én voor zijn blijvende nalatenschap.

Lam Gods: eeuwig mysterie

Werkelijk alles aan het Lam Gods baadt in mysterie. Zelfs de basics. Wie heeft het geschilderd? Jan en Hubert Van Eyck… of toch misschien enkel Jan. Wie staat erop? Over de helft van de personages zijn we niet zeker. Wat betekent het? Daar is een bibliotheek over volgeschreven. Wat zeker is, is dat Van Eyck een aardverschuiving betekende in de kunstwereld van toen, en de naschokken zijn nog altijd voelbaar.

Smakeleyck: aan tafel!

Een homp brood en een glas bier? Vergeet het. De late middeleeuwen waren ongelooflijk rijk op vlak van gastronomie en niemand was beter dan de Bourgondiërs in uitbundige banketten en decadente diners. Dankzij historisch onderzoek en een studie van de planten op het Lam Gods kon onze Flemish foodie Olly Ceulenaere zelfs een paar authentieke recepten reconstrueren. Smakeleyck! 

Zien & doen

Gent, cultuurcocktail op mensenmaat

Overnachten

Slapen, in wakker Gent