4°C / 39°F

Rain showers

Zoeken

Foodie Tour in Gent

Foodie Tour in Gent

15 nov 2016Balls & Glory © John Brunton

In België raast een culinaire revolutie. De officieuze hoofdstad daarvan is Gent. Hier is de Flemish Foodie-beweging ontstaan, met een verbluffend alternatief voor de klassieke restaurants met ‘sterallures’. De Flanders Kitchen Rebels zijn een gloednieuwe generatie jonge chefs die doorsneegerechten op een funky manier presenteren en de culinaire grenzen willen verleggen. Ze hebben lak aan hypes zoals moleculair koken en fusion, maar zetten resoluut in op een duurzame, biologische keuken. Restaurantgangers moeten niet langer strak in het pak te zitten om van een gastronomisch diner te genieten. Tegelijk worden ze niet ontvangen met gesteven tafelkleden en kristallen wijnglazen, maar door kelners in jeans en T-shirt. Ook dient de chef het hoofdgerecht vaak zelf aan tafel op. Maar nóg belangrijker: dit is een betaalbare en democratische gastronomische ervaring met een vijfgangenmenu van zelden meer dan 50 à 60 euro. Naast deze bruisende restaurants biedt Gent ook een resem unieke adresjes die je het water in de mond brengen. Op de historische Groentenmarkt vind je bijvoorbeeld Tierenteyn, die meer op een apotheek dan op een delicatessenzaak lijkt. De rekken staan er vol stenen bokalen met kruiden en specerijen, maar eigenlijk komt iedereen hier voor de unieke mosterd. Het recept uit 1790 blijft een goed bewaard geheim. Verder in de wijk Patershol, in een subliem barok herenhuis, is Temmerman gevestigd. Dit is dé snoepwinkel van Gent. Acht generaties van dezelfde familie maken er speculaas en allerlei stoute snoepjes met klinkende namen als ‘mammelokkers’ of ‘lutsepoepkes’. Tijdens je trip naar België moet je uiteraard ook even halthouden in een chocoladewinkel. Alle bekende merken (Neuhaus, Godiva, Leonidas) tekenen present in het centrum van Gent. Maar ben je als echte chocoholic op zoek naar iets unieks? Dan kun je Yuzu (Walpoortstraat 11) zeker smaken. Meesterchocolatier Nicolas Vanaise creëert er kalligrafische pralines met bizarre smaak- en textuurcombinaties, zoals citroen en koffie, of chili, gember en maïs.

Hoe vaak je ook in Gent komt, er is altijd wel weer iets nieuws. Zo kijken we al volop uit naar de komst van Kobe Desramaults in 2017. De pionier van de Flemish Foodies-beweging zal hier namelijk een flagshiprestaurant openen nadat hij de deuren van zijn revolutionaire In De Wulf op de Vlaamse boerenbuiten heeft gesloten. Het wordt zeker iets totaal anders, want dit minimalistische restaurant (tot 16 gasten) neemt zijn intrek op de benedenverdieping van de Belgacomtoren. Dit gebouw uit de jaren 70 wordt liefkozend ook het ‘lelijkste gebouw van België’ genoemd. De chef belooft het over een andere boeg te gooien. Zo zal de hele maaltijd maximaal een paar uur duren, met een non-stopaaneenschakeling van smaakvolle gerechtjes. Je eet er bovendien gewoon wat de pot schaft. Boek wel ruim op voorhand als je van dit revolutionaire eetconcept wilt proeven.

De Foodie Tour

Lousbergmarkt

Lousberg Market GentGent mag bogen op een sterke reputatie als centrum voor de alternatieve voedselmarkten. In de winkelgalerij Bourdon Arcade in de Heilige Geeststraat vind je bijvoorbeeld de Be O-Markt (Be O staat voor Be Organic). Op deze levendige markt koop je enkel biologische producten rechtstreeks van de boerderij en tegen dezelfde prijs als in de supermarkt. De marktgangers genieten er van een kopje koffie met een detox vruchtensap en een gezonde veganistische lunch (www.beo-markt.be). Tegen het einde van het jaar opent de hippe Holy Food Market zijn deuren in een 16e-eeuwse kapel, compleet met oesterbar. Maar hét neusje van de zalm in de categorie versmarkten is Het Hinkelspel. Deze Gentse zuivelfabrikant heeft zijn pand (een voormalige textielfabriek) omgebouwd voor de dagelijkse Lousbergmarkt. Naast de opmerkelijke kazen koop je er ook seizoensgroenten en -fruit van de lokale bioboer en verschillende broodsoorten van de bakker. De zusjes Gaelle en Sybille serveren eenvoudige duurzame gerechten in hun pop-upkantine. De kazen van Het Hinkelspel staan op de menukaart van bijna alle gastronomische restaurants in de stad. ’s Morgens worden ze nog met de fiets geleverd. Met het oog op eerlijke en smakelijke kazen op basis van rauwe melk zijn drie enthousiastelingen in 1984 de kaascoöperatieve gestart. Tot op vandaag werken ze samen met dezelfde twee West-Vlaamse boeren en maken ze zeven verschillende kazen en acht gekruide varianten.

Vrijdagmarkt

Vrijdagmarkt © John BruntonElke vrijdagvoormiddag lijken alle Gentenaren voor hun wekelijkse inkopen naar de Vrijdagmarkt af te zakken. Deze markt is een lust voor het oog voor foodies, hoewel het aspect ‘voeding’ er maar een klein deel meer van uitmaakt: verschillende fruit- en groentekraampjes, een uitstekende keuze aan kaasboeren, slagers, specialisten in fijne vleeswaren en artisanale bakkers. Maar wat deze markt écht speciaal maakt is het grote aanbod verse vis en zeevruchten uit de Noordzee. Het plein wordt grotendeels ingepalmd door een zestal gigantische koelwagens van waaruit de vishandelaars de beste aanbiedingen luidkeels aan de mensenmassa aanprijzen. Sommigen staan elke dag op een markt ergens in België, zoals Frankie Vanmandeghem die hier al 28 jaar zijn vis aan de man brengt. Net als zijn collega’s verkoopt hij bijna uitsluitend vis uit de Noordzee, Nederlandse ‘maatjes’ en specialiteiten zoals wulken, alikruiken, zeekraal en zeeaster.

Vrijdagmarkt - maatjes © John BruntonIn de frituur kun je terecht voor een snelle hap: een lekker pakje friet met mayonaise of een potje kruidige escargots. Liever een lekker gezonde lunch? Spring binnen in Le Petit Botanique (www.lepetitbotanique.be), op een honderdtal meter van de Vrijdagmarkt. In de keuken wordt enkel gewerkt met dagverse groenten en fruit van een lokale boer. De vriendelijke werknemers maken bovendien deel uit van een sociaal project dat dak- of werklozen aan het werk zet. Neem plaats aan een van de lange tafels en proef de verse dagsoep, een salade of vegetarische quiche. Aan de muren hangen pakkende zwart-witfoto’s van het historische landbouwerfgoed van de streek.

Stadsbrouwerij Gruut

Gruut Brewery © John BruntonDe Gentse stadsbrouwerij Gruut werd in 2009 opgericht door de enthousiaste brouwer Annick De Splenter. Sinds kort is de brouwerij ondergebracht in een prachtig pand: een voormalige leerfabriek met koperen brouwvaten, lange houten tafels voor degustaties en knusse lederen zetels om heerlijk in weg te zakken. Een gruut is een mengeling van kruiden en vormt de basis van de meeste ambachtelijk gebrouwen bieren. Annick werkt dus niet altijd met hop. Haar bieren zijn smaakvol, drinkbaar en aromatisch. “Hop kan behoorlijk sterk doorsmaken, en net als bij een goede steak mag een te uitgesproken saus het vlees niet overheersen”, aldus Annick. Zeker leuk voor fijnproevers is het ruime aanbod lekkere snacks met verschillende soorten bierbrood dat gebakken wordt met het mout dat na het brouwproces overblijft. Annick beschrijft enthousiast hoe de gasten gezellig rond één groot bord met drie verschillende soorten warm brood en verschillende dips (uienconfituur, tapenade en smout) kunnen bijpraten. “We willen ook de ‘mastel’ nieuw leven inblazen”, zo zegt ze. “Deze Gentse specialiteit is een zacht, zoet broodje. Door het kuiltje in het midden heeft een mastel iets weg van een donut of bagel. Het broodje wordt bestreken met kaneel en – geloof het of niet – met een ouderwets strijkijzer platgedrukt.”

Publiek

Publiek Gent - Olly Ceulenaere - © John BruntonChef Olly Ceulenaere is een van de voorgangers van de Flemish Foodies-beweging. Hij werd een instant ster in Gent na de opening van Volta (www.voltagent.be/), een verbluffend designrestaurant in een adembenemende, omgebouwde turbinehal. Volta is nog altijd een bezoekje waard voor zijn interieur, maar voor Olly moet je voortaan in het gezellige en discrete Publiek zijn. “Ik wou een kleinere ruimte waar ik een compleet eigen keuken kon creëren. Volgens mij moeten de mensen hun omgeving proeven. Daarom werken we uitsluitend met lokale seizoensproducten als vis uit de Noordzee en citroen in plaats van citroengras. Geïmporteerde producten als ananas staan bij ons niet op het menu. Ik ben ook tegen het gebruik van luxeproducten zoals truffels en kaviaar, want voor mij zijn uien en look de echte luxeproducten. De kwaliteit van die groenten is van onschatbare waarde.” En dat laat zich meteen voelen wanneer je je tanden zet in zijn eenvoudige, maar bijzonder smaakvolle gerechten: kool met gerookte paling en geschaafde pastinaak, of gemarineerde haring onder een laagje van babyradijzen, favabonen en gerookt zeewier.
Publiek heeft nu een Michelinster, maar Olly benadrukt: “We zullen onze filosofie niet veranderen en onze prijzen niet verhogen. We komen ’s morgens aan, starten met een lege koelkast, staan de hele dag achter het fornuis en laten de koelkast ’s avonds opnieuw leeg achter. Een droom voor elke kok, toch?”

J.E.F.

J.E.F. Gent - © John BruntonWat meteen opvalt aan dit rustieke restaurant is dat de meeste tafels groot genoeg zijn voor minstens acht à tien gasten. Het concept ‘sharing’ zet hier meteen de toon. Chef Jason Blanckaert is overtuigd: “Ik heb het gehad met chefs die proeverijmenu’s opleggen. Tafelgasten moeten kunnen delen met elkaar, zodat er een gezellig geroezemoes ontstaat. De mensen moeten extra gerechten bijbestellen en zo meer recepten proeven.” De chef werkt rechtstreeks samen met producenten uit het omliggende platteland en varieert voortdurend met onweerstaanbare gerechten zoals langzaam gegaard buikspek met bloemkool en huisbereide pickles, of rauwe gemarineerde schelvis met aubergine, komkommer en venkel. Probeer zeker ook zijn befaamde gerecht: in de lengte doorgesneden mergpijp met sappige slakken, warme lookpuree en gerookt brood. Zijn echtgenote Femke opent binnenkort Paulette, een nieuw café/afhaalrestaurant. “Dit wordt de Gentse versie van ‘la cucina della mamma’. Op het menu staat dus traditionele Vlaamse kost: gestoofd witlof met ham en kaas, gevulde tomaten of mals stoofvlees”, aldus Jason.

Ludovic

Ludovic Gent © John BruntonDit hippe adresje in de funky Oudburg is het laatste voorbeeld van een andere culinaire trend in Gent: de herinterpretatie van oude gerechten. Ludovic serveert namelijk versgebakken pistolets met onder meer ham, kaas, gekookt ei, geroosterde kip of tonijnsalade. Een trouwe klant licht toe: “Iedereen in Gent start zijn zondag graag met een krokante pistolet van zijn lokale bakker. Een heerlijke lekkernij waar iedereen van houdt: van aristocraten tot werkmensen.” De jonge eigenaar van Ludovic, Anthony Arnessens, is erin geslaagd om van de eenvoudige pistolet een gastronomisch gerecht te maken. Klanten hebben keuze uit vijftien heerlijke soorten beleg: van gerookte zalm met romige eiersalade, americain, Ardeense kwaliteitsham of Gentse streekkazen tot een vegetarische versie. Verder worden er cocktails, bier van de tap en smoothies geserveerd. 

Balls & Glory

Balls & Glory © John BruntonBalls & Glory is vanaf het prille begin een van de populairste adresjes in Gent, maar toeristen lijken behoorlijk onder de indruk van de goedlachse Gentenaren die gezellig socializen aan de lange tafels. Of misschien ligt het aan de naam. Misschien lijkt het hen onwaarschijnlijk dat gewone vleesballetjes (of ‘bollekes’) de nieuwste gastronomische rage kunnen zijn. Het geesteskind van de jonge chef Wim Ballieu is eenvoud ten top: een lekker origineel en handgemaakt recept met gezonde seizoensproducten. De balletjes worden in de oven gebakken, zodat ze lekker krokant zijn aan de buitenkant. De grote ballen van varkensvlees, kippenvlees of groenten hebben een heerlijk vloeibare vulling. Zodra je er je tanden in zet, krijg je een explosie aan smaken in de mond. De vullingen variëren elke dag: van blauwe kaas en pijnboompitten, over champignons en truffel, gesmolten kaas en bacon, tot tomaat en paprika. Elke Glory Ball wordt geserveerd met een mooie salade of stoemp.

De Lieve

De Lieve © John BruntonDe Lieve mag dan wel helemaal anders zijn dan de aparte restaurants van de Flemish Foodies in Gent, maar het is wel een toonbeeld van de culinaire diversiteit van de stad. Wanneer je hier binnenstapt, keer je meteen terug in de tijd. Zorg er ook voor dat je een grote appetijt hebt. De onstuimige Ivan Van Desteene opende De Lieve veertig jaar geleden. Vandaag is het een sobere bistro die hulde brengt aan de traditionele Vlaamse keuken. Ivan is een echte fijnproever die naar eigen zeggen wereldwijd 34 verschillende 3-sterrenrestaurants heeft bezocht. Maar hij benadrukt: “Ik ben niet geïnteresseerd in nieuwe trends of hypes en vind er niets verkeerds aan om nostalgisch te zijn over de gerechten waarmee ik thuis ben opgegroeid.” De Lieve heeft een eclectisch menu, dus geen vreemde gerechten als spaghetti bolognese, kip ‘tikka massala’ en chili con carne. De specials van het huis zijn op-en-top memorabele gerechten die we snel zien verdwijnen in de meeste restaurants: romige vol-au-vent met kalfszwezerik, gebakken noordzeetong in blankebotersaus, kalfstong in een rijke maderasaus, hartige kalfsstoverij met nieren en lever, en hutsepot met varkenspoten, ribben en schenkel, wortels, prei, selderij, krokante groene kool, spruiten, aardappelen, radijzen en rapen. Dé winterkost bij uitstek!

Naturell

Naturell Gent © John BruntonBij Naturell staan groenten centraal. Op deze schilderachtige locatie langs het water worden de gasten geëntertaind door een resem jonge koks die hun gerechten zorgvuldig klaarmaken in de open keuken. Eigenaar Lieven Lootens, een chef met zijn eigen sterrenrestaurant op de boerenbuiten, licht toe: “Op culinair vlak is er in Gent zo veel gaande dat ik daar absoluut deel van wou uitmaken. Daarom heb ik een van mijn beste jonge chefs Johan de Man naar hier gehaald en hem vrij spel gegeven zodat hij zijn stempel op de gerechten kon drukken. Hij werkt vooral met rauwe of zeer licht gekookte ingrediënten.” De meeste tafelgasten kunnen niet weerstaan aan het lange proeverijmenu. De gerechten zijn echt spectaculair. Babywortels, prei, radijzen en rode biet worden op bijna architecturale wijze als een aangeplante tuin gedresseerd. Een dikke oester ligt op een bedje van fregola, zongedroogde tomaat en chorizo. Een jonge haringfilet laat zich begeleiden door venkel, courgette en eetbare bloemen in verschillende kleuren. Laat je ook verleiden door het gin-tonicmenu met exotische namen als Ginderella, Blind Tiger en Strange Donkey van dertien verschillende Belgische distilleerders.

Roots

Roots Gent © John BruntonHet nieuwste restaurant met de Flemish Foodies-filosofie zit verscholen in een 17e-eeuws huis in de romantische wijk Patershol. Dit ambitieuze project is het eerste avontuur van het talentvolle jonge koppel Kim Devisschere en Nele Victoor. Kim staat samen met één assistent in de open keuken. Nele leidt de gezellige zaal (25 gasten) in goede banen en heeft een korte, maar indrukwekkende lijst van ‘natuurlijke’ wijnen met een laag sulfietgehalte samengesteld. De chef stelt elk seizoen een vast proeverijmenu met vier of vijf gangen voor, afhankelijk van wat hij op de markt kan vinden. De gerechten lijken op het eerste gezicht eerder beperkt en eenvoudig, maar verrassen je vanaf de eerste hap. Kim komt namelijk gewaagd uit de hoek met zijn gaartijden. Telkens weer een succes! Een dikke kabeljauwfilet is schilferig en bijna roze van kleur, maar tot in de perfectie gepocheerd. Ook de tuinerwten zijn heerlijk knapperig, net zoals het hoort! Een haringfilet wordt gesmoord in de bieslook en gepresenteerd in een uitgeholde komkommer opgevuld met een pittige saus. Varkenswangetjes worden lekker sappig en mals opgediend, terwijl de gerookte puree prachtig afgewerkt wordt met gefermenteerde daikon en een dikke oester erbovenop.

OAK

OAK Gent © John BruntonOak ligt op wandelafstand van het stadscentrum. Je vindt de discrete zaal helemaal achteraan in een bescheiden woonhuis. Is er nog een tafeltje vrij? Mis deze kans dan niet en laat je verrassen door de innovatieve kookkunsten van de Braziliaanse chef Marcello Ballardin. Zijn achterban kan hem zo erg smaken dat het restaurant al lang op voorhand volgeboekt is. Marcello is dan wel een Zuid-Amerikaan, maar zijn keuken is helemaal in de lijn van de Flemish Foodies. Het restaurant biedt plaats aan maximaal dertig gasten. Er heerst een gezellige drukte en een ontspannen sfeer. De keuze is ook snel gemaakt met het vaste proeverijmenu. Beknopte beschrijvingen als ‘courgette, wortel, heek’ houden er de spanning in. Maar wanneer de chef in hoogsteigen persoon zijn spectaculaire creaties opdient, blijft niemand teleurgesteld achter. De verrassende en visuele innovaties tarten alle verbeelding, zoals de gekoelde zeebaarsfilet met een bolletje ponzusorbet, biologische minitomaatjes en smeuïge avocado.

Leuke logeeradresjes

De Waterzooi

Waterzooi van kip of vis is een van de bekendste Gentse gerechten. De gelijknamige luxueuze B&B is gevestigd in een oud pand dat ooit nog een restaurant is geweest.

Simon Says

Twee Britse fijnproevers hebben een krakkemikkig hoekpand omgebouwd tot een funky B&B. Op de benedenverdieping is het heerlijk toeven in de gezellige koffiebar.

Backstay

Budgetreizigers met een voorliefde voor lekker eten moeten zeker inchecken in dit wondermooie art-decopand, waar vroeger de redactie van het socialistische ‘Dagblad Vooruit’ ondergebracht was.

Evenementen

Het hele jaar door zijn er in Gent allerlei festivals:

Balls & Glory © John Brunton
BeoMarkt © John Brunton
De Lieve Gent © John Brunton
B&B De Waterzooi Gent  © John Brunton
Vrijdagmarkt Gent  © John Brunton
Gruut Stadsbrouwerij Gent © John Brunton
J.E.F. Gent  © John Brunton
Ludovic Gent  © John Brunton
Naturell Gent © John Brunton
OAK Gent © John Brunton
Publiek Gent © John Brunton
Roots Gent © John Brunton
Simon Says Gent © John Brunton