Parkeer je liever gratis? Aan de rand van de stad vind je P+R, of ‘Park + Ride’, parkings. Hier parkeer je gratis je wagen en spring je makkelijk op de tram, bus of shuttle naar het centrum.

Gent heeft een lage-emissiezone

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, geldt de Gentse binnenstad (het gebied binnen de ring) als een lage-emissiezone (LEZ). De onderstaande P+R parkings liggen buiten de LEZ en zijn dus een perfect alternatief voor als je wagen niet langer binnen mag in de binnenstad. 

P+R Flanders Expo/The Loop

De parking van Flanders Expo/The Loop (snelweg E40, afrit 14) beschikt over meer dan 100 gratis parkeerplaatsen (gratis voor gebruikers van De Lijn). Vanaf de tramhalte Flanders Expo, waar verschillende biljetautomaten te vinden zijn, rijdt tram 1 via station Gent Sint-Pieters naar het stadscentrum. Deze tram rijdt elke 6 minuten op werkdagen.

P+R Watersportbaan

Langs de Zuiderlaan aan de Watersportbaan zijn 100 tot 150 parkeerplaatsen beschikbaar, alsook extra fietsstallingen. De buslijnen 38 en 39 (opstappen aan halte Topsporthal Vlaanderen) brengen je naar het centrum, de buslijnen 41 en 43 rijden naar station Gent-Sint-Pieters.

Een gratis shuttledienst brengt je van de P+R Watersportbaan op minder dan 20 minuten naar het stadscentrum, met halte aan het Koophandelsplein. De shuttle rijdt doorgaans niet op zondag of op feestdagen, behalve op koopzondagen of bepaalde evenementen.

P+R Mariakerke

In de Driepikkelstraat in Mariakerke zijn aan sporthal Bourgoyen (aan de rand van het natuurreservaat) 150 tot 200 parkeerplaatsen beschikbaar, alsook extra fietsstallingen. Wil wil, kan een huurfiets van De Fietsambassade gebruiken. Via buslijn 3 (opstappen aan halte Jutestraat op de Brugsesteenweg) kom je in de stad. 

P+R Wondelgem

Langs de Botestraat in Wondelgem zijn aan sporthal Neptunus 100 parkeerplaatsen beschikbaar, alsook extra fietsstallingen. Tramlijn 1 (opstappen aan halte Botestraat) brengt je naar de stad. 

P+R Weba/Decathlon

In het noorden van de stad, in de nabijheid van de stadsring R4 ligt de P+R Weba/Decathlon. Achteraan op de parking van de grote winkels Weba en Decathlon zijn 200 gratis parkeerplaatsen beschikbaar.

Een gratis shuttlebusje brengt je van de P+R Weba/Decathlon naar het stadscentrum op minder dan 10 minuten met haltes aan station Dampoort, Bij Sint-Jacobs en de Sint-AnnakerkDe shuttle rijdt doorgaans niet op zondag of op feestdagen, behalve op koopzondagen of bepaalde evenementen.

P+R Oostakker

Deze parking met 200 parkeerplaatsen kun je bereiken vanaf de R4, afrit 3 Oostakker. Volg daarna de N70 (Antwerpsesteenweg) richting Gent. De P+R bevindt zich ter hoogte van het koopcentrum aan de Oude Bareel (Carrefour). De buslijnen 17, 18, 76, 77 en 78 brengen je tot in het stadscentrum. 

P+R Gentbrugge Arsenaal

Op deze parking zijn ruim 200 gratis parkeerplaatsen voorzien. Je kan deze parking bereiken via E17 (afrit Gentbrugge) richting Melle of via R4 (afrit Melle) richting Gent. je vindt er eveneens een elektrische snellaadpaal alsook niet-overdekte fietsstallingen. Het centrum bereik je via tramlijn 2 of buslijn 9. Aan de tramhalte is er een automaat waar je jouw biljet kan kopen.