Voor de een is het kunst, voor de ander geknoei. Ga samen op zoek naar graffiti in een buurt die je zal verrassen met haar vele kleurrijke ‘tags’ en ‘pieces’.
Een levendige stad herken je aan zijn streetart. Als dat klopt, dan is Gent bruisender dan ooit! De straten van de rebelse stad zijn altijd al een geliefd canvas geweest voor fantasierijke afbeeldingen vol kleur en emotie. Wedden dat je na deze wandeling met heel andere ogen naar straatkunst kijkt?
Je kan je laten inspireren door het ‘ Sorry, not sorry streetart’-plan van Gent voor een fiets- of wandelroute langs de kleurrijke graffiti-kunst in de stad. De Gentse Gidsen geven je graag al een voorproefje.

3,3 km - 4400 stappen

Zijgevel Vooruit - Bonom

Je start de wandeling aan Kunstencentrum VIERNULVIER (vroeger Vooruit). Op de Zijgevel van het gebouw Vooruit zie je de enige tekening in Gent van Bonom: de Brusselaar Vincent Glowinski is in Brussel vooral bekend om zijn vaak onverwachte erotische tekeningen. De rare vogel die hij in Gent tekende is zichtbaar naast het modernistische terras van Vooruit. www.parcoursstreetart.brussels/nl/artistes/bonom

Tip.  Kunstencentrum VIERNULVIER is een Vlaamse kunstinstelling die een podium biedt aan diverse kunstdisciplines. In 1913 werd dit historisch zalencomplex geopend door de Samenwerkende Maatschappij Vooruit.

Naast de Backstage - Smok

Aan de overzijde van de straat zie je de Backstage, in de voormalige drukkerij ‘Het Licht’. Naast de Backstage zie je een monumentaal 3D werk van Artoon, alias Toon van Ishoven uit Antwerpen. https://www.instagram.com/toonvanishoven/?hl=nl

Tip.  In 1930 werd hier het kantoor van  de redactie van de krant De Vooruit ondergebracht, met een gevel die ’s nachts verlicht bleef om aan te tonen dat er ’s nachts ook gewerkt werd.

Zijgevel café De Hoeve - Cee Pil

Je loopt verder naar café De Hoeve. Op een smalle zijstrook van dit café zie je een werk van  CeePil : zeer herkenbaar zijn de surrealistische beelden van 2 dieren die in elkaar  overlopen. Hier schildert hij de ‘Baterpillarman’:  Batman in een rups (caterpillar).

Op 3 garagepoorten - A Squid called Sebastian

Geboren in Boston in 1981, verhuisde deze kunstenaar in spé als kind samen met zijn familie naar Gent. Hij studeerde af als Master in striptekenen aan  Luca School of Arts. Hij ontwerpt ook tattoos. We zien lezende mensen met snorkels op in een huiskamer, refererend naar de lockdown als gevolg van het Corona-virus. 

Huisnr. 9 – Lobster

Op nr. 9 zie je een werk van Lobster Robin: Antwerpenaar met Gent als thuisbasis: zijn boodschap is bescheiden blijven, de natuur waarderen, je ogen openen. Lobster brengt wat street art-kleuren in de nogal grijze studentenbuurt. www.wallinofficial.be/nl/artiesten/lobster-robin

Tip. De Boekentoren: iconisch gebouw uit 1942 ontworpen door Henry Van de Velde. De Gentse universiteitsbibliotheek is ondergebracht in de 66 m hoge Boekentoren.  Helemaal boven zit een bronzen Fox Terriër maar je moet het weten 😉

Hoveniersberg – Kitsune Jolene

Ter hoogte van de Hoveniersberg zie je een werk van Kitsune Jolene: deze Oost-Vlaamse jonge vrouw schildert meestal portretten van vrouwen, dieren, fauna en flora vermengd met verwijzingen naar andere culturen en mythologie.Z o verwijst haar artiestennaam Kitsune naar een vos uit de Japanse mythologie die tot honderd jaar oud kan worden en van gedaante kan verwisselen in een jonge vrouw. www.kitsunejolene.com

Voorbij de bushalte - Kitsune Jolene

Troostend beeld van een studente, knus in een warm dekentje in een kamer met sanseveria’s.

Jacob Jordaensstraat - Smithe

Op het einde van de Sint-Pietersnieuwsstraat steken we over en gaan via de Florbertusstraat naar de Kazernestraat en de Jacob Jordaensstraat. Hier zien we een werk van  Smithe :  Smithe, alias Luis Enrique, woont en werkt in Mexico-Stad en haalt zijn inspiratie bij de Japanse animatie, de grafische stijl uit de jaren '50 en science fiction films.  Zien we een gezicht? Of meer dan één? Dit werk werd gemaakt voor het eerste Gentse ‘sorry not sorry’ festival in 2016. Meer info op Smitheone.tumblr.com

Smithe

Victor Hortastraat - Jesus Benitez

Op de hoek met de Victor Hortastraat  zie je een groot werk van Jesus Benitez : aka Dhear woont ook in Mexico-Stad, inspiratie vindt hij in de science fiction en het kosmische, om zo de toekomst in beeld te brengen. We zien een naakte jonge dame, of zijn er meer? Tel je ze ? www.widewalls.ch

Tip. Twee watertorens van 1880 en de nieuwe toren. De nieuwe is van de hand van architecten G. en D. Bontinck (1975-1977). De twee oude watertorens, behoren tot de oudste typen in ons land: twee ijzeren kuipen rustend op zware bakstenen buitenmuren,  met topverluchting om onderdruk te vermijden bij het ledigen en beschut door houtwerk.

S.M.A.K. - Danny Matthys

Via Kunstlaan loop je naar het Citadelpark. Op de zijkant van het S.M.A.K. zie je een werk van Danny Matthys: geen graffiti -werk maar kunst: ‘Olam’ bestaat uit tientallen levensgrote bustes in gepigmenteerd beton en is verankerd in de linker-voorgevel van het S.M.A.K. Letterlijk vertaald betekent ‘Olam’ “het overschrijden van grenzen”. Oorspronkelijk bedoeld als een liggend werk werd het op vraag van Jan Hoet  op de gevel geplaatst.

Tip. Op de poort van de Citadel lees je: Nemo me impune lacesset ("Niemand zal me ongestraft tergen"). Straffe woorden hier achtergelaten door Koning Willem I, koning van het Verenigd Koninkrijk van 1815 tot 1830.

Evert Debusschere

Volg het pad, eerst naar rechts en dan naar links. Op de zijkant van het ICC zie je een werk van Evert Debusschere. Deze Kortrijkzaan  behaalde een Master aan Luca School of Arts in Gent. Hij laat zich inspireren door het moderne leven, treinen, voertuigen, stadsgezichten, geschiedenis en  fantasie.  Zoek de vele figuurtjes op dit werk ! Vind je dieren? Zou er een link zijn met het park? Met de stad? Met Van Eyck ?

Plantentuin en het GUM - ROA

De Emile Clauslaan oversteken naar de Plantentuin en het GUM . Op de zijgevel zie je een gigantisch werk van Roa: Wereldberoemde anonieme Gentenaar.  Voor het Gum (Gents Universitair Museum) ontwierp hij deze stapel skeletten. Van onder naar boven: een olifant, een neushoorn, een grizzlybeer en een okapi.www.gum.be; wikipedi/roa

Neem even de tijd om de prachtige botanische tuin te ontdekken.

Tip. In de plantentuin van de Universiteit zijn op 2,75 ha ruim 10.000 plantensoorten ondergebracht. Tijdens een bezoek kun je kennismaken met bijzondere planten of gewoon rustig wandelen in een mooi kader.

JAM

Via de Hofbouwlaan naar Ter Platen, de brug over en de trap af. Hier vind je een JAM: een Jam is een verzameling werken, hier van o.a.Bue, Mc Gyver, Resto, Duder1, Katoir, Kymo One, Malf en anderen.  Aan de overzijde zie je een megalang potlood van een onbekende kunstenaar.

Tip.  Aan de overzijde staat de Peperbus, zo genoemd wegens de typische vorm. Dit was een wachtlokaaltje dat deel uitmaakte van de 16 de eeuwse stadsmuur. De huidige ring rond Gent volgt ongeveer het tracé van die oude stadsmuren.

Stalhof - A Squid Called Sebastian

Via Muinkschelde en de Muinkbrug loop je  richting Stalhof. Op de achtergevel van het Liberaal Archief Liberas zie je een werk van  A Squid Called Sebastian.  Dit werk kwam er op aanvraag van de tappers van de Overpoort.

Sint-Pietersplein - Anouk De Clercq

Je komt uit op  de Overpoort en draait naar rechts af naar het Sint-Pietersplein. Je bent nu op het hoogste punt van Gent (29 m)!  Je loopt naar het hek rond de trappen die leiden naar de ondergrondse parking.  Anouk De Clercq, multimedia kunstenaar,  creëerde in de vide van de parking een bibliotheek vol boeken.  Met dit werk legt ze de link tussen kennis en historische betekenis. www.portapak.be/wikipedia

Tip. Heb je nog tijd over? Neem dan een kijkje in de prachtige Onze Lieve Vrouw St Pieterskerk. Deze kerk  geldt als een meesterwerk van architect Pieter Huyssens die zijn inspiratie rechtstreeks van de Sint-Pietersbasiliek in Rome haalde. Ze wordt beschouwd als een hoogtepunt van de barokarchitectuur in de Zuidelijke Nederlanden. 

Op stap met een gids?

Bekijk hier het volledige gidsenaanbod van Gent