Het wordt weleens gezegd, een levendige stad herken je aan zijn streetart. Gent is een ruimdenkende en hippe cultuurstad, een canvas voor straatkunstenaars. Iedereen is welkom in levendig Gent. Hier heeft iedereen het naar zijn zin.

Gent is uitgegroeid tot een graffitivriendelijke stad, met heel wat werken van o.a. Roa en Bué the warrior. Zin in meer graffiti-hotspots? Dan kan je Gent net even ‘anders’ ontdekken met het 'Sorry, not sorry streetart’-plan van Gent', een fiets- of wandelroute langs de kleurrijke graffiti-kunst in de stad.

Fan van streetart? Snuister zeker ook in het aanbod van begeleide stadswandelingen in Gent langs tientallen graffitiwerken. Onderstaande gidsenorganisaties bieden graffitirondleidingen aan.

Onderstaande werken zijn een greep uit het grote aanbod streetart in Gent. Ga op stap en ontdek de kleurrijke straatkunst in Gent.

Het Graffitistraatje, veranderlijk kleurrijk steegje

Het autovrije Werregarenstraatje in het centrum van Gent is een gedoogzone voor graffiti. Het is officieel niet toegelaten om hier pieces en tags te zetten, maar het wordt wel gedoogd. De gedoogzone ontstond tijdens de Gentse feesten van 1995 als graffitiproject met een bescheiden aantal werken op de muren. De straat kreeg al snel de bijnaam “graffitistraatje”.

Tegenwoordig is de straat een kakofonie van kleuren. Het Werregarenstraatje is het open canvas voor jonge straatkunstenaars. Hier creëren straatkunstenaars pittige ‘spuitbuskunst’ naar hartenlust. Het graffitistraatje verandert dan ook voortdurend van uiterlijk. Wijk jij graag af van platgetreden paden? Dit steegje is de omweg tijdens je citytrip waard. Een steegje vol kleurrijke Instagram-snapshots.

Muur aan Museum Dr. Guislain

Een typisch kleurrijk werk van CAZN, met verwijzingen naar de klassieke kunsten (een van zijn favoriete thema's). De tekening is ook geïnspireerd op het huis waar arme mensen geholpen en opgevangen worden.

Dit is de eerste muur die je ziet van de grote graffiti jam die langs de tramsporen werd georganiseerd. Het is niet te voet bereikbaar. Neem tram 1 vanuit het historische centrum naar het Museum Dr. Guislain en je vindt de mural tegenover de tramhalte. Wist je trouwens dat het gebruik van alle openbaar vervoer gratis is met met de CityCard Gent?

Mural Joachim, streetart langs het water

Joachim (voluit Joachim Lambrechts) is een veelbelovende streetart kunstenaar uit Lier. Hij bouwde een sterke reputatie op in de internationale streetart scene, met muurschilderingen en expo's in talloze steden, en een vaste galerij in Londen. Met zijn uitgesproken vrolijke graffiti-popartstijl is het onmogelijk om Joachim niet op te merken binnen de streetart scene.

Joachim creëerde een werk op de achterzijde van de Arteveldehogeschool aan de Jongenstragel, het wandel- en fietspad langs de Nederschelde vlak bij het Sint-Annaplein. Je gelooft het misschien niet, maar hier zijn er 2 werken te zien. Je kan de liefdesverklaring van Joachim niet missen. Maar ook de gaten in de muur zijn een werk. Kunstenaar Michel François laat je met die gaten nadenken over het nut van muren en de grenzen die ze maken. Het maakt niet uit welk werk je voorkeur heeft, geniet van de wandeling hier langs de waterkant. Trouwens, Joachim had eerst een heel ander idee voor deze muur, maar veranderde het ontwerp last minute.

The Four Horsemen of the Apocalypse

The Four Horsemen of the Apocalypse. Indrukwekkende streetart van Super A

Super A is het alter ego van de Nederlandse street artist Stefan Thelen. Met zijn krachtige en realistische muurschilderingen van allerlei fantasiefiguren behoort hij tot de top van de Nederlandse streetart scene. Hij is gekend voor zijn afbeeldingen van vogels. Voor Gent wou hij iets speciaals doen... en het werden deze paarden. Neem even de tijd om dit prachtwerk te zien!

Grindbakken. Een alternatieve tentoonstellingsruimte.

Dit is een graffiti gedoogzone, een plek waar streetart kunstenaars hun gang kunnen gaan. Deze grindbakken bevinden zich in de “Oude Dokken”, een stadsdeel in volle ontwikkeling. Ze zouden een tentoonstellingsruimte worden. En op een of andere manier zijn ze dat ook, maar niet zoals eerst gedacht. De graffiti scene nam de plaats over en sindsdien is dit een van de beste plaatsen om knappe pieces te vinden.

Roa: konijnen en andere dieren

Gentenaar Roa maakt enorme muurschilderingen van (dode) dieren, overwegend in zwart en wit. De dieren komen altijd voor in de omgeving van zijn werk en worden voorgesteld in hun puurste vorm.

Zijn murals getuigen van een grote fascinatie voor anatomie en het dierenrijk. Omdat hij altijd op zeer grote schaal werkt, maken zijn schilderingen een diepe indruk op de toeschouwer. Roa’s werken zijn aangebracht op gebouwen in diverse steden in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië. Ook zijn thuisstad telt tal van zijn werken.

Lam Gods vereeuwigd in graffiti: een meesterwerk heruitgevonden

Naar aanleiding van de bioscooprelease van 'The Monuments Men' maakte graffitikunstenaar Bart Smeets een 100m² grote muurschildering op de zijgevel van het herenhuis op de hoek van de Predikherenlei en de Van Stopenberghestraat, op een boogscheut van de Sint-Baafskathedraal.

Filmproducent 20th Century Fox zocht een eigentijdse manier om ‘The Monuments Men’ onder de aandacht te brengen en Stad Gent stond open voor een werk dat een blijvende promotie is van het Lam Gods, dat een prominente rol speelt in de film. Bekijk hier de stapsgewijze ontwikkeling van het kunstwerk!

De Maagd. Fresco van Borremans.

Michaël Borremans (°1963, Geraardsbergen) is een bekende Belgische kunstenaar. Hij volgde een opleiding tot fotograaf en legde zich later toe op het tekenen en schilderen. Hij schonk de stad het fresco 'De Maagd'. Het stelt een zwartharig meisje voor tegen een donkere achtergrond. Het meisje is, op een wit kraagje na, volledig in het zwart gekleed. Uit haar ogen komen twee heldere lichtstralen. Het schilderij bevindt zich op de klokkenstoel boven de liftdeur. De kunstenaar bracht op de achterkant van het werk, in de klokkenstoel, zijn signatuur aan.

Wist je dat je op nog een aantal plaatsen in de stad zijn werk kunt bewonderen? Vóór het gebouw van De Krook staat zijn beeldhouwwerk “De Passanten”: een beeld van drie meter hoog met vier figuren die hun hoofden tegen elkaar leunen. Ze symboliseren de verbinding van kennis en cultuur die de mensen in De Krook ervaren.

Voetgangerstunnel aan de Oude Vismijn door Steve Locatelli

Het infokantoor van Visit Gent is ook bereikbaar via het Appelbrugparkje, langs de aanlegsteiger van de Oude Vismijn. Hier pakte kunstenaar Steve Locatelli de onderdoorgang aan: hij liet zich inspireren door het Werregarenstraatje, ook gekend als Graffittistraatje, en de Vismijn van weleer. Steve Locatelli werd geboren in Brussel en begon daar in de metro met het aanbrengen van graffiti. Hij staat bekend omwille van zijn heldere kleuren en het veelvuldig gebruik van schedels.

Bué the Warrior in het Baudelopark

De Gentenaar Bué groeide op in een familie van striptekenaars. Hij was amper 17 toen hij 2 street artists tegenkwam op de bus. Zij gaven hem zijn eerste spuitbussen en sindsdien is hij niet meer gestopt met spuiten. 

Met zijn kunstwerken probeert Bué een glimlach op de mensen hun gezichten te brengen en hen een hartverwarmend gevoel te geven. Hij gebruikt heldere kleuren en vrolijke vormen zodat zijn schilderijen niet te serieus ogen. Hij creëert zijn eigen beeldtaal en brengt kleur en positieve energie naar een straatcontext.

Bué maakte muurschilderingen over de hele wereld, vaak samen met andere lokale graffiti-artiesten. Daarnaast ontwerpt hij ook kleding. Voor kinderen maakte hij speelgoed, knuffels en een kinderkledinglijn. In Gent vind je vele van zijn werken terug. Raadpleeg het Sorry Not Sorry Plan en ontdek ze allemaal.