Het provinciehuis bevindt zich op de historische site van de vroegere Leopoldskazerne. Vanuit deze administratieve hoofdzetel wordt de provincie Oost-Vlaanderen bestuurd.

De eerste steen van dit gebouw werd gelegd in 1678 door de troepen van Lodewijk XIV, ter verdediging van de stad. Het gebouw dat jarenlang een militaire invulling had, is nu gerenoveerd en gemoderniseerd tot een open en levendige stadswijk. Het Provinciehuis is vandaag een ontmoetingsplaats voor werknemers, cursisten, bezoekers en bewoners van de Leopoldskazerne. 

De locatie in het Kunstenkwartier maakt het een ideale uitvalsbasis om de kunstmusea MSK en S.M.A.K., het Citadelpark of de Bijlokesite te bezoeken.

Resto Leo

Resto Leo is het nieuwe provincierestaurant in het Provinciehuis. In deze bistro en zelfbedieningsrestaurant is iedereen welkom voor een ontbijt, uitgebreide lunch of koffie en gebak. De focus ligt uiteraard op de Oost-Vlaamse streek- en hoeveproducten die gebruikt worden om dagverse maaltijden mee te bereiden. Het restaurant is doorlopend open tijdens weekdagen tussen 08u00 en 17u30. 

Ben je fan van de streekproducten? Ga dan ook eens langs bij Ooost en neem de Oost-Vlaamse streek- en hoeveproducten mee naar huis.  

Bezoek het Pro­vin­cie­huis met een gids

Groepen van minimum 10 personen kunnen het Provinciehuis bezoeken met een gids. De rondleiding duurt anderhalf uur. Aansluitend krijg je een drankje in Resto Leo en een brochure over het gebouw.

Boek je gids hier
De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.