In Gent zijn er twee toeristische kwartieren waar alle bezienswaardigheden op wandelafstand van elkaar liggen. Ze gaan naadloos in elkaar over. In het Kunstenkwartier vind je de belangrijkste musea. Voor historische gebouwen en monumenten moet je in het Historisch Centrum zijn. In beide kwartieren vind je restaurants en cafeetjes om op adem te komen.

Museummarathon

Het Kunstenkwartier is een buurt waar kunstliefhebbers thuishoren en studenten thuiskomen. Het heeft de Boekentoren als centraal punt. Hier liggen de belangrijkste musea op wandelafstand van elkaar. Meer nog: het Museum voor Schone Kunsten ligt gewoon recht tegenover het S.M.A.K. Een korte wandeling (bergafwaarts!) brengt je bij het STAM, het stadsmuseum, dat een ideale introductie vormt tot het verleden, het heden én de toekomst van Gent. Op een boogscheut van het STAM vind je Muziekcentrum De Bijloke, met zijn uitzonderlijke akoestiek. Hier zijn klassieke, hedendaagse en jazzmuziek thuis.

Studenten boven

In het Kunstenkwartier is het niet enkel kunst die de plak zwaait. Het is ook een van de epicentra van het studentenleven in Gent. Tijdens het academiejaar loop je tijdens je wandeling van museum tot museum dus gegarandeerd studenten tegen het lijf. De buurt knettert en leeft en daar zit het jonge volk voor alles tussen. In de buurt is de Overpoortstraat dé uitgaansplek onder studenten, en het is er op donderdagavond over de koppen lopen. De Boekentoren, aan de faculteit Letterkunde en Wijsbegeerte, is het symbool van de liefde voor boeken en wetenschap. In het Kunstenkwartier vind je nog heel wat andere campussen, van de universiteit én van hogescholen, en ook studentenkoten zijn er in overvloed.

Leuke route met adempauzes

Het Kunstenkwartier is de perfecte doorsteek voor wie van het station Gent-Sint-Pieters naar het Historisch Centrum wandelt. Tijdens je tocht passeer je hoogtepunten als de Krook, de
Vooruit
en de Sint-Pieterskerk, en pauzeren kan in groenplekjes als de binnentuin van de Sint-Pietersabdij en het Muinkpark. Je komt op je route ook cafés, restaurants en koffiebars tegen voor een weldoende stop onderweg. Geen goesting om te stappen? Neem dan de ‘hop on hop off watertram’, die je over ’t water van de Bijlokesite naar het centrum vaart.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.