Onder het label van Gentse Foodmakers hebben enkele Gentse ambachtelijke ondernemers zich laten inspireren door het culinair erfgoed van Van Eyck. Op basis van lokale ingrediënten hebben zij unieke producten gemaakt, elk binnen hun expertise.

De gildes en hun schilden

In de middeleeuwen waren tal van ambachtslieden aangesloten bij een gilde naargelang het ambacht dat zij uitoefenden. Lid zijn van een ambachtsgilde was een eervolle erkenning en daarom droegen ze ook met fierheid het embleem uit. 

Tijdens het Van Eyckjaar wordt deze lijn doorgetrokken en worden alle ambachten onderverdeeld in gildes. Elke gilde krijgt een eigen schild, ontworpen door de Gentse illustrator Thijs De Smet, die de leden dan kunnen uithangen als bewijs van erkenning.

De schildjes zijn geïllustreerd volgens de ambachten, bv. bakkers, kaasmakers, patissiers, brouwers, enz.

Maak kennis met de Foodmakers

De producten van deze foodmakers kan je verkrijgen bij de makers zelf of in de Van Eyckshop (m.u.v. kaas, vlees, brood en ijs).

Hinkelspel, liefde voor mooie kazen

Bij Hinkelspel kan je terecht voor ambachtelijke kazen van rauwe, biologische melk, gemaakt met veel liefde en respect voor de tradities. Speciaal voor het Van Eyckjaar hebben ze een traditionele paterskaas gemaakt met een kruidenkorst geïnspireerd op de gewassen afgebeeld in het Lam Gods. 

Tierenteyn, al sedert 1790 in Gent

Deze ondernemersfamilie is een begrip in Gent en is befaamd voor hun scherpe mosterd en pickles. Speciaal voor het Van Eyckjaar hebben ze een kruidenmengeling gemaakt die perfect is om een peperkoek of stoverij te kruiden.

Gent Brouwt!, eendracht maakt macht

Gent Brouwt! is het resultaat van een verbroedering tussen 13 Gentse brouwers, allen gedreven door een passie voor hun product. Speciaal voor het Van Eyckjaar brouwen ze samen een Van Eyckbier op basis van ingrediënten zichtbaar op het Lam Gods, zoals Lieve Vrouwbedstro. 

Yuzu, zoete kunst

Nicolas combineert zijn passie voor reizen en het Nabije Oosten met zijn liefde voor chocolade, thee en zoetigheid in Yuzu. Speciaal voor het Van Eyckjaar heeft hij pralines gecreëerd, geïnspireerd door de edelstenen die afgebeeld staan op het Lam Gods.

Marijn Coertjens, wereldsmaken in je hand

Marijn brengt pure, originele smaken van over de hele wereld in één doosje samen. Speciaal voor het Van Eyckjaar ontwerpt hij een chocoladedecoratie met het Lam Gods.

Blommm, 100% (h)eerlijke bloemen

Bij Blommm kies je voor lokaal geteelde bloemen, 100% biologisch aan een eerlijke prijs. Speciaal voor het Van Eyckjaar stelt Paulien Verhaest een bloemeninfusie samen op basis van goudsbloem.  

Callas, haute confiture

Karen Depoorter combineert kwalitatieve ingrediënten met een bijzondere dosis culinaire creativiteit. Speciaal voor het Van Eyckjaar heeft ze een confituur gemaakt op basis van de vruchten die verschijnen op het Lam Gods.

St Pierre slagerij, vakmanschap in familiale sfeer

Chris en Hilde runnen deze kwaliteitsvolle Gentse familieslagerij al meer dan 30 jaar, niet voor niets een leverancier voor heel wat Gentse restaurants. Speciaal voor het Van Eyckjaar maken zij droge worstjes met venkel en walnoot. 

Monsieur Boudin, Belgische traditie in een modern jasje

Monsieur Boudin draait ambachtelijke pensenvan (h)eerlijk én kwaliteitsvol Brasvar-varkensvlees. Speciaal voor het Van Eyckjaar draait hij een witte pens met kruiden die geschilderd staan op het Lam Gods.

Noyen, smaak en traditie

Noyen is een echt familiebedrijf waar traditie en respect voor de ambacht centraal staat. Speciaal voor het Van Eyckjaar maken zij droge worstjes, geïnspireerd door het culinaire erfgoed van Van Eyck.

Compaan, puur genieten voor iedereen

In deze sociale biobakkerij worden biobroden, taarten en koekjes gebakken door gemotiveerde mensen die via deze weg op een duurzame manier terug geïntegreerd worden in de arbeidsmarkt. Speciaal voor het Van Eyckjaar bakken zij een masteluinbrood

Ijsster, ambachtelijk ijsatelier

Elke dag gaat Olivier Roland op zoek naar de beste, natuurlijke ingrediënten voor zijn volgende ijscreatie. Speciaal voor het Van Eyckjaar brengt hij 2 ijscombinaties uit, appelsien/vijg en een ijscreatie op basis van de peperkoekkruiden van Tierenteyn. 

RoomeR, het drankje met de zwevende bloemetjes

Net als de gebroeders Van Eyck hebben ook de gebroeders Michels van RoomeR het ambacht in de vingers. Hun Gents aperitief wordt gemaakt op basis van vlierbloesem en een mix van geheime kruiden. Speciaal voor het Van Eyckjaar maken ze een limited edition aperitief om de 'heidense' vlier terug in ere te herstellen.

Wijndomein Waes, verborgen parel aan de Schelde

Aan de oevers van de Schelde, ter hoogte van Zwijnaarde - bij Gent, liggen de wijngaarden van Wijndomein Waes. Sinds 2005 worden hier Vlaamse landwijnen gemaakt. Speciaal voor het Van Eyckjaar kreeg de Waes-wijn een make-over met een op maat gemaakt etiket met werk van de Belgische kunstenaar Octave Landuyt. 

De foodarcheoloog, smakeleycke peperkoek

"En veur u, eentje mee suiker en eentje mee zeem." De Foodarcheoloog heeft het gehad met het herbegraven van archeologische verhalen in stoffige depots en saaie rapporten. Voor het Van Eyck-jaar legt hij in deze video in detail uit hoe je zelf op 15de eeuwse wijze heerlijke peperkoek maakt. Voor het ingrediëntenpakket kan je terecht in de Van Eyck-shop.