In 2017 viel jammer genoeg het doek over het elektronisch muziekfestival 10 Days Off – na 22 toonaangevende jaren. Waar het allemaal begon? Hier, dus.

Belfortstraat 18, Gent

Elektronische muziek mocht dan al aan een flinke opmars bezig zijn, wie in de eerste helft van de jaren '90 op de Gentse Feesten rondliep, had kunnen zweren dat The Levellers het orgelpunt van de popcultuur waren. In werkelijkheid waren ze natuurlijk gewoon ontzettend irritant.

In 1995 kwam daar verandering in met 10 Days of Techno, een festival dat met onder meer Juan Atkins, Kenny Larkin en Luke Slater effectief de kaart van de techno trok en tien dagen lang onder de voet werd gelopen door duizenden bezoekers. Wat op zich soms vrij problematisch was, want het vond plaats in de Red Tape Building – een naam die de indruk wekte dat het om een gruwelijk coole locatie ging, terwijl het in werkelijkheid gewoon een rijhuis was waar de burgerlijke stand van de stad Gent had gezeten. Capaciteit: vijfhonderd man. Of toch officieel.

10 Days of Techno keerde in 1996 nog één keer terug naar de Red Tape Building, alvorens te vervellen tot 10 Days Off – techno dekte de lading al gauw niet meer – en achtereenvolgens neer te strijken in de Oude Vismijn (Star Building), de Eskimo-fabriek en de Vooruit.

Pod­cast De Nacht

De afgelopen vijftig jaar speelde Gent in de Champions League van het nachtleven. In de twaalfdelige podcastreeks "De Nacht" duikt Ben Van Alboom met ruim honderd professionele uitgaanders in de rijke nightlifegeschiedenis van de stad.

Beluister de podcast via Spotify