In juni 2009 kende UNESCO aan Gent de titel 'Creative City of Music' toe, een eervolle onderscheiding en tegelijk een wereldwijde erkenning van de betekenis van de stad als een prominente trendsetter in de muziek. Naast Gent kregen enkel nog Bologna, Sevilla en Glasgow deze waardevolle erkenning.

Muziek gedijt uitstekend op de Gentse cultuurbodem en dat doet ze in al haar veelzijdigheid van stijl, genre en identiteit. Tegelijk bestaat er een traditie van samenwerking en interactie tussen de vele spelers in het Gentse muzikale veld. Dit intense muziekleven in Gent heeft een ongewoon groot draagvlak. Muziek leeft bij de Gentenaars. Concerten en andere muzikale initiatieven van welk genre ook, brengen keer op keer een zeer groot publiek op de been. 
 
De Gentse muziekscène is rijk en divers. Gent is een rasechte festivalstad, met een aantal festivals op internationaal niveau; zoals het tiendaagse stadsfestival in juli De Gentse Feesten. Het prestigieuze Festival van Vlaanderen Gent is één van de topfestivals in Europa op vlak van klassieke muziek. Gent Jazz festival brengt een ongelofelijk repertoire van internationale muzikanten en biedt tegelijk ook een plaats aan jong, aanstormend talent. Het Filmfest Gent heeft als enige in de wereld een bijzondere aandacht voor filmmuziek. In Gent is eveneens de hoofdzetel van de European Festival Association en de associatie van muziekfestivals in Vlaanderen gevestigd. 

Gent is een stad met een lang en groots verleden, waardoor de stad een rijk en ongemeen fraai bouwkundig erfgoed bezit. Een groot deel van dat patrimonium biedt vandaag onderdak aan Gentse muziekinstellingen. Het conservatorium is bijvoorbeeld ondergebracht in de “Grote Sikkel” en de “Achtersikkel”, een patriciërscomplex uit de 15de eeuw. Absoluut topstuk in de Gentse concertinfrastructuur is het Muziekcentrum De Bijloke Gent, van 1228 tot 1980 het stedelijk hospitaal van Gent, dat werd omgebouwd tot een prachtig concertgebouw. De Vlaamse opera uit de eerste helft van de 19de eeuw wordt tot de mooiste operagebouwen in Europa gerekend. Het vooruitstrevende kunstencentrum VIERNULVIER huist in een gebouw dat begin vorige eeuw dienst deed als feestlokaal voor de socialistische beweging. Het eclectische concertgebouw de Handelsbeurs dateert dan weer van 1738. 

Met het conservatorium, de operastudio, het orpheusinstituut en tal van muziekopleidingen voor jong en oud, staat Gent hoog aangeschreven als het op muziekeducatie aankomt. 
Gent kan prat gaan op een uitzonderlijk rijke en getalenteerde pop- en rockscene met meer dan 600 pop- en rockgroepen. De stad is thuisbasis, werkmilieu of bron van inspiratie van 2Many DJ’s, An Pierlé, Das Pop en Gabriel Rios, om er maar enkele te noemen. 
Kortom, de stad Gent maakt terecht deel uit van het Creative Cities Network for Music van UNESCO. 

Lancering titel

Tijdens het Gentse muziekfestival Odegand (Festival van Vlaanderen) werd Gent officieel ingehuldigd als 'creatieve muziekstad'. Na Bologna (Italië), Sevilla (Spanje) en Glasgow (Schotland) mag Gent als vierde in de rij deze eervolle titel van de UNESCO in ontvangst nemen. 
Met deze erkenning maakt Gent deel uit van het wereldwijde netwerk van creatieve steden. Muziek is één van de zeven categorieën naast bijvoorbeeld literatuur en gastronomie. Eind 2004 richtte UNESCO dit netwerk op om duurzame sociale, economische en culturele ontwikkeling te stimuleren. Steden die deel uitmaken van het netwerk promoten hun opmerkelijke culturele landschap, delen onderling ervaringen en creëren nieuwe opportuniteiten in samenwerking met andere leden. De ontwikkeling van partnerschappen tussen publieke en private actoren is een belangrijke eigenschap van het netwerk. 

De Stad Gent heeft als muziekcentrum een sterke reputatie opgebouwd met een rijke traditie en een inclusieve cultuurbenadering. De stad beschikt over een uitgebreide infrastructuur voor creatieve activiteiten en podiumkunsten. Een indrukwekkend aantal concertgebouwen, onderwijsfaciliteiten en onderzoekscentra getuigt hiervan. Talloze actoren geven vorm aan een uitgebreid en gediversifieerd Gents muzieklandschap. De stad schenkt ook veel belang aan muziekeducatie en onderzoeksactiviteiten voor jonge artiesten zodat ze hun muzikale carrière kunnen uitbouwen.