Van Eyck recepten juli

Wist je dat? De populariteit van verjus als sap van onrijpe druiven, appelen en stekelbessen tijdens de middeleeuwen op haar hoogtepunt kwam te staan? Verjus wordt gemaakt door onrijpe vruchten te persen en meteen te bottelen. De zure smaakmaker werd al eens aan sauzen toegevoegd.
In middeleeuwse kookboeken voor de elite komen weinig drankrecepten voor. Koken met bier was onbestaand, al was bier wel degelijk aanwezig in de huiskamers: tegen het einde van de middeleeuwen dronk de gemiddelde inwoner van een stad ongeveer één liter bier per dag. Limonades, verjusdranken en siropen worden enkel vermeld in een Moors-Andalusisch werk uit de 13de eeuw. In Spanje dronk men toen grenadine of limonade met munt, basilicum en kruidnagel, maar ook siroop van rozen, violetjes, koriander en lavendel was populair.
In Vlaamse en Franse kookboeken worden uitsluitend recepten voor gekruide wijn weergegeven, waarbij de samenstelling (met kaneel, gember, laoswortel en suiker) doet denken aan die van glühwein.
Ingrediënten:
Ingrediënten: