Een stad in ontwikkeling palmt groene ruimte in. Eens alles dicht bebouwd is, stelt men problemen vast voor de natuur en de inwoners van de stad. Dus wordt er opnieuw groen ingeplant, worden waterpartijen voorzien en nieuwe pleinen en parkjes aangelegd. Hoe voltrok en voltrekt deze hoogst noodzakelijke evolutie zich in Gent?
We volgen de derde groenas van Gent. Startende in het historische stadshart volg je een groen traject naar één van de mooiste groenpolen van de stad; nl. de Gentbrugse Meersen. Eindigen doe je aan één van de origineelste wijkparken in Gent; nl. De Porre.

Zwemmen

We starten aan het Baudelohof, het kloppend hart tijdens de Gentse feesten. Geniet van het zicht op Portus Ganda. Laat je rollen van het hellend groenvlak van het Veermanplein. Vlakbij tref je het oudste zwembad in België: Van Eyck. 

Baudelopark tijdens de Gentse Feesten

Beuken

Voor je après-swim ga je flaneren tussen de beuken op de toenmalige site van de Sint-Baafsabdij. Dit is het Coyendanspark, verwijzend naar het eeuwenoude feest van de Koeiendans.

Coyendanspark

Even verborgen als een beluik

Het bijna verborgen Rommelwaterpark werd al aangelegd in 1997 op de plaats waar het Rietgrachtbeluik lag. Vandaag herinnert enkel de monumentale toegangspoort aan de Kasteellaan nog aan deze armoedige geschiedenis.

Rommelwaterpark

Voormalige drukkerij

Het Lousbergpark is gelegen op een deel van de vroegere drukkerij ‘Het Volk’ en van het oude Lousbergstehuis. Het park verbindt de verschillende woonbuurten met elkaar en geeft ruimte en rust.

Lousbergpark

Ponton

Het Keizerpark wordt door twee fietsbruggen verbonden met de Visserij enerzijds en de Scheldekaai anderzijds. Op het houten ponton langs de Schelde kan er gevist worden. 

Keizerpark

Meander

Je wandelt nu langs de oude Scheldemeander. De slikken en schorren die we hier zien, zijn een typisch verschijnsel van getijdegevoelige stromen.

Vervuild industrieterrein

Het park waar je nu staat heet het Arbedpark Noord. Tot 1993 was hier een vestiging van Trefil-Arbed.

Kasteel

In de Gentbruggekouter woon je letterlijk in de meersen met prachtig uitzicht op één van de groene longen van Gent. Je treft er ook een kasteeltje aan. Kasteel de Oude Kluis was oorspronkelijk een burcht uit de 12de eeuw.  

Stille reus

Deze tamme kastanje is ouder dan België. Voor deze boom wil de Stichting Wereldboom samen met Natuurpunt, Viadukaduk, lokale jeugdbewegingen en actieve buurtbewoners de stille reus beschermen door boombeheerders aan te stellen.

Frans Tochpark of Braemkasteelpark

Het kasteel uit de 14de eeuw werd gerestaureerd en deed als gemeentehuis dienst tot 1974. De laatste burgemeester van Gentbrugge liet hier zijn naam achter.

Na de geplande transformatie zal de site ‘De Felix’ heten. Een bruisende plek met als buren Jeugdhuis Asgaard en De Vierde Zaal.

Volkstuintjes

Voor mensen met groene vingers zijn deze volkstuintjes ‘the place to be’. Dit park ‘De Meersen’ is 4,5 ha groot met maar liefst 164 tuintjes van 100 tot 200m² groot.

De Groenpool Gentbrugse Meersen

Dit is één van de vier groenpolen in Gent. Het streefdoel is dat iedereen op maximum 5 km van zijn woning in een groenpool terecht kan én dat er minstens 100 m² per inwoner aan groenpolen wordt gerealiseerd. Voor de ontwikkeling ervan wordt samengewerkt met Natuurpunt vzw.

Gentbrugse Meersen

Spinnerij en weverij

In dit wijkpark werden waardevolle delen geïntegreerd van de hier gevestigde spinnerij en weverij ‘De Porre’. Ook de koeltoren en de stoomturbine werden als herkenningspunt gerestaureerd. De gerestaureerde fabrieksmuren geven het parkje structuur. Een fruitboomgaard brengt rust en een spiegelvijver vervolledigt deze groene oase.

De Porre

De stad gaat voor groen

Startend in het historische stadshart volg je een groen traject naar één van de mooiste groenpolen van de stad; nl. de Gentbrugse Meersen. Eindigen doe je aan één van de origineelste wijkparken in Gent; nl. De Porre.

Op stap met een gids?

Bekijk hier het volledige gidsenaanbod van Gent