Gent is een all-in stedentrip, historisch charmant en levendig actueel. Ben je fan van mystiek? Dan laten deze ruïnes je vast niet onberoerd. Je bevindt je hier op historische grond. In de 7de eeuw stichtte Amandus van Gent hier de Sint-Baafsabdij, in een poging de inwoners van Ganda te bekeren.

De abdij kende in de 11de eeuw haar glorieperiode. In concurrentie met de vlakbij gelegen Sint-Pietersabdij groeide ze uit tot een domein met onder andere een abdijkerk waarvan de ‘oudste muur van Gent’ nog steeds overeind staat. 

In 1540, als vergelding na de Gentse opstand, beval Karel V de prachtige abdijkerk af te breken en ook het omliggende dorp deelde letterlijk in de klappen. In dat keiharde vonnis (de ‘Concessio Carolina’) werd opgenomen dat op de plaats van de abdij een Spaanse dwangburcht zou komen, wat de nederlaag totaal maakte.

Via de QR codes ontdek je de bewogen geschiedenis van deze unieke site.

Groene grandeur

Vandaag is de vorm van de oorspronkelijke romaanse kerk nagebouwd met groene heesters. Vijf meter haagbeukzuilen evoceren de verdwenen kerk. Waar vroeger het altaar stond, prijkt nu een betonnen podium, klaar om artiesten te ontvangen. Zo krijg je toch nog een idee van de grandeur die de site ooit uitstraalde. Om deze prachtige site zoveel mogelijk te beschermen, wordt ze slechts sporadisch opengesteld voor bezoek.

Op stap in groep?

Via deze link kan je je groepsbezoek online aanvragen. Het team van BOEKjeBEZOEK informeert je dan zo snel mogelijk over de concrete reservatie van je groepsbezoek. 

Groepsbezoek online aanvragen
De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.