Maak kennis met de creaties
De producten van deze makers kan je verkrijgen bij de makers zelf of in de Van Eyckshop.
Manelprints, unieke textielprints
Textielontwerpster Olu Vandenbussche van Manelprints laat zich voor het Van Eyckjaar inspireren door de rijke flora op het Lam Gods, de bijzondere verftechniek en door de gelaagdheid van het kunstwerk. Van haar exclusieve ontwerp maakt ze iphonehoesjes en kussens.
Joke en Tinneke Bleys, hebbedingen in keramiek
Joke en Tinneke Bleys zijn het perfecte creatieve duo. Tinneke maakt de Lam Gods-tekeningen voor de keramieken werkjes van tweelingzus Joke. De poëtische illustraties prijken onder andere op mokken, onderzetters, oorbellen en broches. Daarnaast heeft Joke ook kleur als link met het Lam Gods in haar oorbellen. Must-haves voor wie houdt van subtiele en tijdloze elegantie.
Szonja Dàniel, natuur en wetenschap als één geheel
Szonja Dàniel kreeg als eindopdracht in haar laatste jaar textiel aan het KASK het thema Lam Gods. Dit resulteerde in een kwalitatieve exclusieve plaid met florale motieven van het Lam Gods.
Vera Vermeersch, kunstige tapijten
Vera Vermeersch heeft haar eigen tuftatelier waar ze bijna uitsluitend eigen creaties maakt geïnspireerd door haar reizen, oude meesters zoals Van Eyck en details uit antieke wandtapijten. Naar aanleiding van het Van Eyckjaar laat ze zich inspireren door de draperingen in het oeuvre van Jan Van Eyck en maakt ze een reeks van zeven abstracte wandtapijtjes.
Elise Tufting, uniek en handgemaakt
Elise Tufting, het merk van Els de Munck, creëert unieke handgemaakte tapijten van uitstekende kwaliteit. Er zijn geen limieten qua kleur, vorm of complexiteit. Ze creëerde een rond tapijtje waarop, net zoals bij Van Eycks altaarstuk, het Lam centraal staat.
Atelier Caro, tijdloze klasse
Caroline Kesteleyn haar objecten zijn handgedraaid, voor dagelijks gebruik en stralen rust en een tijdloos karakter uit. Lichte kleuren, natuurlijke materialen en zelfgemaakte glazuren zijn haar handelsmerk. Caro-K haar unieke Van Eyck-schalen hebben warme kleuren en een speels detail uit het Lam Gods en zijn afgewerkt met een 'touch of gold'.
Carron Ceramics, duurzame design
Jelle Carron gebruikt als statement tegen de wegwerpcultuur een wegwerpbeker als moule. Voor het Van Eyck-jaar creëert hij koffiebekertjes die het wondere resultaat van de restauratie willen benadrukken, zowel qua vorm (gedeukt versus ongeschonden) als qua kleur (zelfde tint vergeeld versus fris opgekuist).
Mariken Dumon, kunstwerken in glas
Mariken Dumon creëert hedendaagse ambachtelijke gebruiksvoorwerpen in glas. Haar creaties zijn geregeld te zien op tentoonstellingen en vallen dikwijls in de prijzen. Ze creëert voor het Van Eyck-jaar een kleine reeks mondgeblazen vazen, een verwijzing naar het levenswater uit de bron op het retabel. Iedere vaas heeft een andere vorm en is compleet uniek.
Atrium Glaskunst, licht in dialoog
Mieke Verwaetermeulen is de vrouw achter Atrium Glaskunst die momenteel de glas-in-loodramen van de Sint-Baafskathedraal restaureert. Naast restaureren, ontwerpt ze ook zelf glasramen. Voor het Van Eyck-jaar maakte ze een vaas met schaal in glaspasta. Het motief op de vaas verwijst naar de craquelé in het schilderij. Het motief op de schaal verwijst naar het textiel op het altaar.
Studio E.V.A., vormgeving tot realisatie
Grafisch ontwerpster Nadja Roegiers en meubelmaker Dirk Hoes, vormen samen STUDIO-E.V.A. Ze bundelen hun passie voor interessante materialen, texturen, kleuren en vormgeving om zo tot duurzame handgemaakte producten te komen. Voor OMG! Van Eyck was here heeft Studio E.V.A. een dubbelzijdig eiken dienblad ontworpen.
Helen B, hedendaagsheid met een vrolijke noot
Helen Blanchaert, beter bekend als Helen B, geeft herkenbare situaties of personages een vrolijke touch. Voor het Van Eyck-jaar maakte ze mokken waarop een hedendaagse versie van de Lam Gods-figuren te zien is. Op één van de mokken prijkt de godsfiguur met selfiestick en Buffalosjaal. Kortom: alles is mogelijk in het Helen B-universum.
Fragmenture, alledaagsheid anders bekeken
Lies Van Kerckhove ontwerpt zowel meubels als interieurdecoratie met een speelse meerwaarde. Haar Van Eyck-creatie is een triptiek kandelaar in marmer, een abstracte verwijzing naar het drieluik en het religieuze symbool van de heilige Drievuldigheid. De productie gebeurt bij Compaan, een sociaal bedrijf dat mensen op een duurzame manier wil integreren in de arbeidsmarkt.
Studiomie, beleving en verwondering
Alleskunner Mieke De Maeyer van Studiomie combineert moeiteloos verschillende activiteiten: vormgeving, interieurdesign, productdesign en beeldende kunst. De wonderbaarlijke tuin op het Lam Gods inspireerde haar tot het maken van een reeks Japanse houtsneden gedrukt op fijn papier.
Ilyvero Bika-Candles, handgemaakte elegantie
Inge-Lise Vermeire maakt artisanale kaarsen in een waaier aan kleuren. Het ambacht is haar met de paplepel ingegeven, want zowel haar moeder als haar tante maakten kaarsen. Haar ‘Mystic Lam(p)’, een witte kaars die begint te bloeden wanneer ze brandt, verwijst naar de symboliek van het bloedende schaap op het Lam Gods.
Meisterwerke, geweven kunst
Isabelle Torrelle en Marcos Ludueña-Segre van Meisterwerke brengen het niveau van de weefkunst opnieuw op dezelfde hoogte als tijdens de middeleeuwen. Zij bieden exclusieve akoestische wandtapijten en accessoires aan met een vrolijke knipoog naar het Lam Gods.
Kleur, design en geometrie
Ga op ontdekking naar de virtuositeit van Van Eyck in nog meer evenementen en tentoonstellingen. Kunsthistorica Aletta Rambaut, gespecialiseerd in glasramen, onderzocht alle schilderijen van de Vlaamse meester en maakte de link met nog bestaande glasramen of fragmenten. In het Design Museum Gent werkt het kleurenpallet van Van Eyck als inspiratiebron voor 'Kleureyck'. In de Sint-Niklaaskerk komt het Lam Gods in 'Lights on Van Eyck' tot leven in een magisch, multimediaal spektakel.