Gent is trots op zijn industrieel verleden en voor veel Gentenaren is het Industriemuseum dus ook een hotspot, een bezienswaardigheid in Gent die je tijdens je stedentrip op je to-do lijstje staan hebt.

Vele getuigenissen van de eerste en tweede industriële revolutie zijn verschroot en gesloopt vanaf de jaren 1970. Het Gentse stadsbestuur spande zich in om machines en objecten te bewaren. 

In de hoofdopstelling “Over mensen en machines” brengt het Industriemuseum het verhaal van deze industriële revoluties.

Het museum brengt daarnaast nog twee verhalen. In “Drie eeuwen grafische industrie” leer je hoe het leven in de drukkerijen in de laatste 300 jaar veranderd is. “Van katoenplant tot afgewerkt textielproduct” toont hoe katoen verwerkt wordt en de manieren waarop geweven wordt.

Meet Jenny, een spannend spionageverhaal

Weet jij dat wel? Gent is de eerste stad waar de industriële revolutie, op het einde van de 18e eeuw, vanuit het Verenigd Koninkrijk, voet aan wal zette. De Britse regering was als de dood voor spionage en beschermde haar technologische voorsprong door een verbod op de uitvoer van machines. Dat was buiten de Zuid-Nederlandse ondernemer Lieven Bauwens gerekend, die in 1798 de onderdelen van een ‘Mule Jenny’ het land uit smokkelde in koffie- en meelzakken. De ‘Mule Jenny’ (of Spinning Mule) is een spintoestel en is nu nog steeds te bewonderen in het Gentse Industriemuseum.

Naast de Mule Jenny vind je hier ook de oudst bewaarde twijnmolen van Europa uit 1789 en de “selfactor”, een gigantische spinmachine.

Het Industriemuseum, een baken in Gent

Het Industriemuseum is gevestigd in een oude katoenspinnerij en geeft een uniek beeld van de ingrijpende technologische veranderingen die onze samenleving de voorbije 250 jaar onderging. Geniet van een prachtig uitzicht over de stad op de hoogste verdieping van dit doorzichtige gebouw. Met een scantoestel kan je de skyline afspeuren en ontdek je het industriële verleden van de gebouwen die je ziet.

Industriemuseum Gent, megakindvriendelijk!

Ben je tijdens je weekendje weg in Gent op pad met je kids dan is dit het ideale museum om met je jeugdige curieuzeneuzen te bezoeken. Ga samen op ontdekking. Kinderen van 1,5 tot 12 jaar kunnen zich uitleven met het museumspel ‘Over mensen en machines’. Ontdek samen met je gezin de tentoonstelling met enkel een werkboekje en een brooddoos vol opdrachten. Elk kind krijgt aangepaste opdrachten, naar gelang de leeftijdscategorie. In de opstelling “Drie eeuwen grafische industrie” kunnen kinderen én volwassenen hun eigen gepersonaliseerd “minizine” maken. Een mooie herinnering om mee naar huis te nemen. Zie jij het zitten om samen met je gezin geluiden van machines na te bootsen? Kom dan zeker naar het Industriemuseum en beleef een uur vol plezier met je gezin! Megaplezant!

Bar Baudelo

Het museumcafé Bar Baudelo is een knusse plek. Binnen en op het prachtige zonneterras in de museumtuin kun je genieten van een hapje, drankje of lekker dessert. De bediening wordt in het kader van een tewerkstellingsproject van vzw Kompas verzorgd door mensen met een beperking. Hier staan Gentse specialiteiten en lokale producten op de kaart. Een ideale afsluiter van je museumbezoek.

Spo­ren van Indu­stri­eel Gent

Een wandeling langs industrieel erfgoed in het centrum van Gent.