Gent is trots op zijn industrieel verleden en voor veel Gentenaren is het Industriemuseum dus ook een hotspot, een bezienswaardigheid in Gent die je tijdens je stedentrip op je to-do lijstje staan hebt. In de middeleeuwen was het Gentse laken tot ver buiten de landsgrenzen een begrip.

Vele getuigenissen van de eerste en tweede industriële revolutie zijn verschroot en gesloopt vanaf de jaren 1970. Het Gentse stadsbestuur spande zich in om machines en objecten te bewaren. 

Meet Jenny, een spannend spionageverhaal

Weet jij dat wel? Gent is de eerste stad waar de industriële revolutie, op het einde van de 18e eeuw, vanuit het Verenigd Koninkrijk, voet aan wal zette. De Britse regering was als de dood voor spionage en beschermde haar technologische voorsprong door een verbod op de uitvoer van machines. Dat was buiten de Zuid-Nederlandse ondernemer Lieven Bauwens gerekend, die in 1798 de onderdelen van een ‘Mule Jenny’ het land uit smokkelde in koffie- en meelzakken. De ‘Mule Jenny’ (of Spinning Mule) is een spintoestel en is nu nog steeds te bewonderen in het Gentse Industriemuseum.

Het Industriemuseum, een baken in Gent

Het Industriemuseum is gevestigd in een oude katoenspinnerij en geeft een uniek beeld van de ingrijpende technologische veranderingen die onze samenleving de voorbije 250 jaar onderging. Geniet van een prachtig uitzicht over de stad op de hoogste verdieping van dit doorzichtige gebouw.

Industriemuseum Gent, megakindvriendelijk!

Ben je tijdens je weekendje weg in Gent op pad met je kids dan is dit het ideale museum om met je jeugdige curieuzeneuzen te bezoeken. Ga samen op ontdekking. Kinderen van 1,5 tot 12 jaar kunnen zich uitleven met het museumspel ‘Over mensen en machines’. Ontdek samen met je gezin de tentoonstelling met enkel een werkboekje en een brooddoos vol opdrachten. Elk kind krijgt aangepaste opdrachten, naar gelang de leeftijdscategorie. Zie jij het zitten om samen met je gezin geluiden van machines na te bootsen? Kom dan zeker naar het Industriemuseum en beleef een uur vol plezier met je gezin! Megaplezant!

Het stof wegspoelen in Bar Mitte!

Deden je kids je tijdens één van de museumspelen in het stof bijten? Geen nood, spoel het stof weg in Bar Mitte, het museumcafé van het Industriemuseum. Een creatieve ruimte met veel lekkers en een prachtig zonneterras met zicht op de museumtuin.