Picknicken, een ijsje eten of een boek lezen tussen de fruitbomen, ‘schaapje over’ spelen of springen op mini-trampolines … Het kan op dit groen en kindvriendelijk pleintje, naast de Sint-Baafkathedraal.

1400 vierkante meter asfalt ruimde in 2019 plaats voor een bloemrijke graszone en een fruitgaard. In deze verkoelende oase groeien perelaars, appelaars, een vijgenboom, een kerselaar, een amandelboom en een moerbeiboom.  Ook soorten als lievevrouwbedstro, bosaardbeitjes en madonnalelies bloeien er kleurig en geurig. Veel van de plantensoorten die er een plekje kregen, vind je ook terug op het beroemde schilderij van Jan en Hubert Van Eyck.

Dit in combinatie met picknickbanken, ingebouwde trampolines, zithoekjes en houten schaapjes maken van het pleintje tussen de Sint-Baafskathedraal en het Geeraard de Duivelsteen een groene, kindvriendelijke oase. Een Gents paradijs te midden van de stad!

Leuk detail: één van de houten schaapjes in het tuintje kijkt in de richting van de Vijdkapel, de plek waarvoor het Lam Gods oorspronkelijk bedoeld was. De Vijdkapel is van buitenaf trouwens makkelijk te herkennen aan het glas-in-loodraam met lammetje.

Wil je zelf Van Eycks wonderbaarlijke tuin ontdekken? Met het weelderige Maaseikplein was het paradijs nog nooit zo dichtbij!

 

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.