Lam Gods, goddelijk artistiek hoogtepunt

De aanbidding van het Lam Gods is wellicht het meest invloedrijke schilderij ooit gemaakt, en het is ook nog eens het vaakst gestolen kunstwerk aller tijden!
Het monumentale Lam Gods werd geschilderd op eikenhouten panelen bedekt met dunne lagen van een mengsel van krijt en dierlijke lijm. De figuren werden aangebracht in ettelijke laagjes olieverf. De combinatie van het miniatuurwerk en de lichtdoorlatende verf zorgen voor een extra dimensie. Ontdek het zelf als je voor dit meesterwerk staat. Je zal zien, er lijkt een innerlijke gloed van het schilderij uit te gaan, goddelijke gloed.
Hubert van Eyck schilderde een deel van het Lam Gods-altaarstuk, maar kon het nooit afwerken. Zijn jongere broer Jan, een absolute meester in de schilderkunst, ‘zou’ dit magistrale werk enkele jaren na de dood van Hubert afgewerkt hebben.
Dit meesterwerk met wereldfaam, van de gebroeders van Eyck, in Gent werd al vele malen hersteld. Het Lam Gods doorstond in zijn bewogen geschiedenis o.a. verhuizingen, schommelende temperaturen en vocht, drieste zaagwerken en schade door brand.
Sinds 2012 wordt het grondig gerestaureerd en geconserveerd. Tijdens de eerste en tweede fase werden de buitenluiken en de vijf panelen uit het onderste register van het altaarstuk aangepakt. Voor de derde en laatste fase werd het bovenste register van de binnenste panelen overgebracht naar het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Daar kan je de restauratie van de drie centrale panelen (de tronende Onze-Lieve-Vrouw, de tronende Godheid en de tronende Johannes de Doper) en de zijluiken (Adam, Eva en de zingende en musicerende engelen) live volgen op weekdagen.
In het bezoekerscentrum komen het Lam Gods en de imposante kathedraal met behulp van een augmented reality-bril tot leven.
Op de ochtend van 11 april 1934 wordt Gent wakker met een stevige kater. Twee panelen van het Lam Gods, 'De Rechtvaardige Rechters’ en ‘Johannes De Doper’, werden gestolen uit de Sint-Baafskathedraal! Deze stoutmoedige diefstal groeit uit tot één van de meest tot de verbeelding sprekende kunstroven van de 20ste eeuw en blijft tot op vandaag onopgelost.
Later werd het paneel met Johannes De Doper door een onbekende teruggebracht, maar 'De Rechtvaardige Rechters' blijven spoorloos. Vandaag vind je het Lam Gods waar het thuishoort: in de Sint-Baafskathedraal. Weliswaar nog altijd met een reproductie van het gestolen paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’. Of het paneel ooit weer boven water komt, of niet, deze diefstal leverde veel stof op voor spannende verhalen en mystieke complottheorieën en hypotheses.
In het Gentse stadsmuseum STAM kan je zelf als speurneus op zoek gaan naar het wereldberoemde verdwenen paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’.
Een pittig interessant weetje: Het 'Lam Gods' werd in 1945 teruggehaald door de befaamde ‘Monuments Men’. Het Lam Gods werd toen als een koning onthaald door uitzinnige Gentenaars die voor de gelegenheid met veel respect een erehaag vormden. Het bijzondere verhaal van ‘Monuments Men’, Amerikaanse kunstcommando’s die ontvreemde kunst terug naar hun heimat brachten, werd verfilmd. De film ‘The Monuments Men’ begint dan ook in de Sint-Baafskathedraal in Gent. De Gentenaren zijn terecht zot van ’t Lam Gods, en dat de sympathieke en eigenwijze Gentenaren ook gevoel voor humor hebben, ontdek je in dit ludieke spotje over het Lam Gods.
Ontdek tijdens je citytrip ook de Van Eyck Street Art in Gent! Verschillende nationale en internationale topkunstenaars lieten zich inspireren door het Lam Gods en fleurden de binnenstad op met kunst.
Smaak de mystiek van ‘Het Lam’ naar meer? Ga dan tijdens je weekendje weg in Gent op stap met een stadsgids en kies voor één van de vele geleide stadswandelingen in Gent. De provincie Oost-Vlaanderen en de onderstaande gidsenverenigingen zijn ook zot van ’t Lam en bieden stadswandelingen in Gent aan met als thema het Lam Gods. Kiezen maar:
Ben je benieuwd wie die grootmeester Van Eyck nu eigenlijk was of hoe hij schilders vandaag heeft beïnvloed? Ontdek de verhalen op deze pagina’s!
Het bovenste register van de binnenste panelen van het retabel worden momenteel gerestaureerd. Van dinsdag t.e.m. vrijdag kan je de restaurateurs live aan het werk zien in het Museum voor Schone Kunsten. Op weekend- en feestdagen worden de panelen zo opgesteld dat ze zichtbaar zijn voor het publiek.
Zeker zijn van toegang? Koop je ticket dan ruim op voorhand. Vooral in weekends en vakanties zijn de tickets snel uitverkocht.
CityCard Gent: Geniet van 10 euro korting bij aankoop van een ticket voor een bezoek aan het Lam Gods. Opgelet: vooraf online reserveren is verplicht en kan al vóór de aankoop van een CityCard. Dit kan gewoon door de optie 'CityCard' aan te duiden bij aankoop van een ticket, en vervolgens zowel je ticket als je CityCard te tonen aan de ingang.
Sint-Baafsplein
9000 Gent
België