De kracht van het Museum voor Schone Kunsten (MSK), het oudste museum van België, is de verscheidenheid van zijn collectie, wat best opmerkelijk is. Nooit eerder hingen de oude meesters én modernisten zo perfect naast elkaar als in dit iconische museumgebouw.

MSK Gent, van kaalslag naar brede kunstcollectie

Eind 18de eeuw stond Gent onder Frans bestuur en werden er heel wat stedelijke kunstschatten in beslag genomen. Een deel daarvan zou nu nog in het Louvre in Parijs te zien zijn. Rebels Gent bleef niet bij de pakken zitten en legde gestaag een brede kunstcollectie aan, waarvoor het jaren naar een goede locatie zocht. De ideale locatie was het gebouw van architect Van Rysselberghe in het Citadelpark, een museum met een fantastisch ruimtegevoel en veel lichtinval.

Bosch en Magritte, omringd door schoonheid

De collectie, die loopt van Jeroen Bosch over Rubens tot Magritte, is nooit beter tentoongesteld dan vandaag en beslaat een enorme verscheidenheid aan schilderijen, beelden, tekeningen, etsen en wandtapijten van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw. Een auditorium, een bibliotheek, een kinderatelier en een brasserie maken het MSK tot een eigentijds multifunctioneel complex, waar je tijdens je stedentrip in Gent heerlijke uren kunt doorbrengen, omringd door schoonheid. Neem een virtueel kijkje in het MSK.

‘Lam Gods dat wegneemt de zonden der wereld’

Geniet ook van de goddelijke gloed van het Lam Gods en volg hier ‘live’ de restauratie van dit meesterwerk, van de gebroeders van Eyck, het topstuk van de oude Vlaamse schilderkunst.

De restaurateurs zijn aanwezig van dinsdag t.e.m. vrijdag. De panelen zijn in het weekend en op feestdagen zo opgesteld dat ze zichtbaar zijn voor het publiek.

De grootste Van Eyck tentoonstelling ooit in 2020

In het voorjaar van 2020 organiseerde het Museum voor Schone Kunsten de ongeziene tentoonstelling: "Van Eyck. Een optische revolutie". Met meer dan 15 meesterwerken van Jan Van Eyck, was dit de grootse Van Eyck tentoonstelling ooit georganiseerd. Absolute pronkstukken waren de acht volledig gerestaureerde panelen van het Lam Gods die uitzonderlijk en eenmalig uitgeleend werden door de Sint-Baafskathedraal. Deze once in a lifetime experience haalde heel wat wereldpers en zette het MSK wereldwijd op de kaart. 

Wandel van bij je thuis rechtstreeks de grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit binnen! Ontdek al scrollend door de 360° beelden 13 museumzalen met ruim 120 meesterwerken. De audiogids voor volwassen of voor kinderen is je persoonlijke gids door de tentoonstelling.

Ontdek de 360° virtuele tour!

Audiogids voor de vaste collectie

Met de audiotour ontdek je nieuwe inzichten en leuke weetjes over meer dan 50 hoogtepunten uit de museumcollectie. Je kiest zelf hoe vaak je waar langer wil stilstaan, luisteren en kijken zodat je de details kunt ontdekken. Enkele kunstwerken krijgen meer ruimte zodat andere verhalen en interpretaties aan bod komen. Dat verruimt de blik op de collectie en toont aan dat kunstwerken voor iedereen iets anders betekenen.

Er is een versie voor volwassenen en een versie voor kinderen vanaf 6 jaar.

Vraag je audiogids aan de balie.

MSK met kinderen

Bezoek je het MSK met kinderen? Dat treft, het museum heeft een uitgebreid aanbod kindvriendelijke activiteiten. De ‘familieroute’ is een route op maat van kinderen door de zalen van het museum. Een verrassende beleving voor oud en jong, ook voor de allerkleinsten! Op je ontdekkingstocht door het museum kun je een rapport maken van je favoriete kunstwerk. Je kunt ook terecht in het museumatelier.

MSK toegankelijk voor iedereen

Het hele museum is goed bereikbaar en alle doorgangen en zalen zijn voldoende breed. Het museum besteedt bijzondere aandacht aan blinde en slechtziende bezoekers. Maandelijks zijn er rondleidingen of workshops ter gelegenheid van een tijdelijke tentoonstelling of rond een bepaald thema in de collectie. Je kan de kunstwerken ontdekken via een tactiele ervaring en een verbale beschrijving van gespecialiseerde gidsen of via een audiogids. 

Het MSK wil ook een plaats zijn waar mensen met dementie en hun mantelzorgers een unieke ervaring beleven. De dementievriendelijke rondleiding is opgebouwd rond specifieke thema's en helpt je op een interactieve wijze de collectie te ontdekken. Ook voor bezoekers met autisme is er een aangepast bezoek mogelijk. Je kan hiervoor op de website van het MSK een visueel stappenplan en sensorische kaart downloaden om jouw bezoek voor te bereiden. 

Mub’art

De sfeer opsnuiven voor of nagenieten van je museumbezoek, dat kan in de museumbrasserie Mub’art.

Vlaamse meesters, Vlaamse kunstcollectie in MSK

En over Vlaamse meesters gesproken, Jeroen Bosch, Pieter Paul Rubens, James Ensor, ... hun werken hangen overal in de wereld. Toch vind je nergens anders een vollediger beeld van deze en andere wereldvermaarde Vlaamse kunstenaars dan in hun thuishaven. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Groeningemuseum in Brugge en het Museum voor Schone Kunsten in Gent vertellen het verhaal van de beeldende kunst in de zuidelijke Nederlanden van de 15de tot de 20ste eeuw. Hun collecties kenden een gelijklopende historische groei en vullen elkaar perfect aan. Samen vormen zij de Vlaamse Kunstcollectie.

MSK-shop

In de MSK-shop vind je een ruim aanbod aan boeken voor jong en oud, historische museumpublicaties, affiches, postkaarten en gadgets. Het aanbod varieert doorheen het jaar. Je kunt er ook de voorwerpenkopen die tien ontwerpers maakten n.a.v. het 225 jarig bestaan van het museum.

De Vlaam­se Kunst­col­lec­tie

Bekijk de Vlaamse Kunstcollectie

Onli­ne tic­kets Muse­um voor Scho­ne Kun­sten

Liever geen wachtrijen aan de kassa? Zeker zijn dat je het Museum voor Schone Kunsten kan ontdekken wanneer jij daar zin in hebt? Boek dan vooraf je tickets en geniet met volle teugen van je bezoek!

Boek hier je tickets

Op stap in groep?

Via deze link kan je je groepsbezoek online aanvragen. Het team van BOEKjeBEZOEK informeert je dan zo snel mogelijk over de concrete reservatie van je groepsbezoek. 

Groepsbezoek online aanvragen
De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.

City­Card Gent: een must have voor je bezoek aan Gent

Hier kun je de CityCard Gent kopen