Tot diep in de 20e eeuw waren de Oude Dokken de tweede thuis van schippers, dokwerkers, kraanbestuurders en scheepsbouwers. Vandaag is de rust teruggekeerd aan de oude dokken. Deze route neemt je mee naar de vroegere kaaien, laad- en loskades, pakhuizen, havenkranen en andere industriële relicten.

10 000 stappen – 7,5 km
13 500 stappen - 10 km

Aan het Handelsdok en de Voorhaven bleef een uniek havenlandschap achter, bomvol relicten van de maritieme bedrijvigheid waaronder havenkranen, pakhuizen, draaibruggen en art-nouveauparels. Om de uitgeleefde kaaien nieuw leven in te blazen, werden begin deze eeuw twee stadsvernieuwingsprojecten in de steigers gezet: Oude Dokken en Muide Meulestede Morgen.

De wandeling loodst je naar het Handels- en Houtdok en een (optionele) extra lus van 2,5 kilometer voert je door het grootste beschermde stadsgezicht van Gent, namelijk de Voorhaven

Een boon voor erfgoed

Je start- en eindpunt van de wandelroute is het Industriemuseum. Doorheen drie tentoonstellingen brengen grote en kleine verhalen de veelbewogen industriële geschiedenis weer helemaal tot leven. In de hoofdtentoonstelling ontdek je onder meer oude kaarten van de vroegere havendokken, maar ook het verhaal van havenarbeider César Van de Rostyne. César werd geboren in 1909, werkte jarenlang in verschillende katoenfabrieken en schopte het vanaf 1946 tot aan het einde van zijn loopbaan tot dokwerker en ‘ceelbaas’ (ofwel ploegbaas) aan het Houtdok.

Ben je benieuwd naar de verhalen van bewoners van nu en havenarbeiders van toen? Luister dan naar de podcast over de oude havendokken.

stad.gent/podcastoudehavendokken

Op bezoek in de oude haven­dok­ken

Deze wandelroute van 7,5km neemt je mee langs de vroegere kaaien, laad- en loskades, pakhuizen, art-nouveauparels, havenkranen, industriële relicten en de nieuwe ontwikkelingen. De wandeling loodst je naar het Handels- en Houtdok en een (optionele) extra lus van 2,5 kilometer voert je door het grootste beschermde stadsgezicht van Gent; de Voorhaven. 

Benieuwd naar de verhalen van bewoners van nu en havenarbeiders van toen? Scan de QR-code in de legende van de wandelkaart.

Te verkrijgen in het Nederlands, Engels en Frans

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor en Industriemuseum.