

Sinds haar ontstaan is de kerk een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Aan de hoofingang van de kerk zie je een Sint-Jacobsschelp op een van de vloerstenen. De Sint-Jacobsschelp verwijst naar de apostel Jacob die begraven is in Santiago de Compostella. Daar kon men vroeger veel van deze schelpen vinden. Ze markeert de vertrek- of etappepunten op de bedevaart naar Santiago de Compostella.
Het interieur is een combinatie van romaanse en barokke elementen en kunst. De kerk heeft een uniek Van Peteghem-orgel en was een ontmoetingsplaats voor de gilden. Je kunt er tal van schilderijen bewonderen en vindt er ook het praalgraf van Jan Palfijn, uitvinder van de verlostang.
De Sint-Jacobskerk is nu een cultuurkerk waar activiteiten in een socio-culturele context plaatsvinden. Het is opnieuw een ontmoetingsplaats waar kunst en cultuur centraal staan, maar het religieuze aspect niet vergeten wordt.
Het plein Bij Sint-Jacobs en het café Trefpunt zijn het eigenlijke epicentrum van de wereldberoemde Gentse Feesten, het jaarlijkse volksfeest dat midden juli de zomer écht laat beginnen in Gent.