Vele wegen leiden naar Compostela - en eentje ervan loopt dwars door Gent. De Via Scaldea loopt van Vlissingen naar Saint-Quentin en houdt onderweg uitgebreid halt in Gent. Wandel je zelf de pelgrimstocht of wil je de lokale toer van de Via Scaldea door onze stad wandelen? Hier vind je alle info.

Wat is de Via Scaldea?

Slimmerds met een neus voor Latijn hadden in de naam al de Schelde ontdekt: samen met de Leie de blauwe ader van Gent. De Via Scaldea is een van de wegen die naar Compostela leidt en loopt ruwweg via de Schelde van Vlissingen via Waarschoot, Gent, Gavere, Oudenaarde en Doornik naar Saint-Quentin. Daar kies je of je verder gaat naar Parijs via de Chemin Estelle, of je neemt de Via Francigena naar Reims en vandaar naar Vézelay langs de Via Campaniensis. In totaal is de route tot Saint-Quentin 278 km lang - of zo’n 10 à 13 dagen stappen. 

De route kiest bewust voor een mix van historische landmarks en moderne stopplaatsen. Zo wisselen plekken met een pelgrimsverleden – denk maar aan de Jacobskerken en abdijen – prachtige natuurgebieden af. De wegen zijn traag, maar behoorlijk rechtvooruit. Het zuiden onderweg kwijt? Je kan niet helemaal op de schelpen in de grond of wegwijzers rekenen om de route correct te volgen. Daarvoor is de papieren of e-gids echt nodig.  

Highlights van de Via Scaldea in Gent

Gent is de grootste stad en een van de cruciale knooppunten op de route. Alleen al omdat Gent, net als enkele andere steden op de route, een Sint-Jacobskerk heeft. Aan de hoofdingang zie je dan ook een Sint-Jacobsschelp op een van de vloerstenen. Hét symbool van de pelgrimstochten naar Compostela. Het verhaal? De apostel Jacob ligt begraven in Santiago de Compostela, waar je vroeger heel wat van deze schelpen kon vinden. Nu markeren ze de vertrek- of etappepunten van de bedevaart naar Compostela. 

In de vernieuwde gids is extra veel aandacht voor Gent. De wandeling loopt langer door het centrum – een volledige stapdag! Ideaal om plekken zoals de Bourgoyen-Ossemeersen, het Groot Begijnhof, het Prinsenhof, het Gravensteen, de Gras- en Korenlei, de Sint-Baafskathedraal, Sint-Baafsabdij en Sint-Jacobskerk onderweg een bezoek te brengen. 

Ga je op tocht? Ontdek hier tips om het meeste uit je doortocht door te halen.

Te ontdekken op de route:

Haal het beste uit je doortocht door Gent

Om alles uit je etappe door Gent te halen, stop je best even bij het infokantoor – daar kan je ook je stempel krijgen. Sterk je innerlijke zelve in een van de vele eet- en drinkadresjes en leg je vermoeide voeten te rusten in een van de honderden logies in Gent – dat heb je wel verdiend. In de gids staan geen logies opgenomen, maar je vindt er wel op de online lijst van de organisatie. Gelukkig barst Gent van de mooie logeerplekken, en kan je perfect uitgerust aan je volgende etappe beginnen.  

Via Scaldea (gids)

De gids is uitgegeven in een handig broekzakformaat met wegbeschrijving, bezienswaardigheden en duidelijke kaarten. Passende foto’s illustreren de interessante zaken op je weg. Je kan kiezen uit een papieren gids of een e-boek.

Twijfel je nog? Er ligt een inkijkexemplaar in het Infokantoor.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.