Uniek karakter
Verbazend genoeg kent de modale Gentenaar deze begraafplaats veelal niet genoeg, ook al bestaat ze al sinds het einde van de 18de eeuw. In het druk bebouwde deel van Gent, achter het Sint-Pietersstation, is deze begraafplaats een aangename groene zone. Een unieke plaats die zeker niet mag ontbreken op je wandeling is de vlindertuin! De vlinder is het symbool van de Griekse god van de dood Thanatos en je vindt dit diertje in alle soorten en vormen, zoals op stenen urnen. Uitrusten kan zeker op een gezellig bankje tussen de vlinderstruiken.
Grafstenen met een verhaal
Net zoals Campo Santo en de Westerbegraafplaats herbergt de Zuiderbegraafplaats ook enkele Gentenaren met klinkende namen. Nog aantrekkelijker misschien zijn de ‘gewone’ burgers die er rusten met een bijzonder levensverhaal. Je vindt er bijvoorbeeld het graf van Hippolyte van Peene, de geestelijke vader van onze Vlaamse trots, de Vlaamse Leeuw. Deze arts van opleiding vond zijn passie in toneel en theater en in 1847 schreef hij met de neef van zijn echtgenote, Karel Miry, het bekendste Vlaamse strijdlied. In tegenstelling tot zijn Leeuw werd van Peene in 1864 toch getemd door een kwalijke hartaanval.
Met deze wandeling wekken we de verhalen achter enkele grafstenen en monumentale kunstwerken op de Zuiderbegraafplaats weer tot leven aan de hand van 10 stopplaatsen.
Grafstenen met een verhaal
De Zuiderbegraafplaats mag dan wel de oudste begraafplaats van Gent zijn, het is zeker niet de meest gekende. Deze groene oase is ook voor veel Gentenaren nog onbekend terrein. Tijdens deze wandeling ontdek je verschillende verhalen achter de grafstenen en monumentale kunstwerken op de Zuiderbegraafplaats.
Enkel beschikbaar in Nederlands.
Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor.