De Nacht van de Duisternis is een initiatief dat mensen bewust wil maken van lichthinder en lichtvervuiling. Ook het Gentse stadsbestuur draagt zijn steentje bij en dooft voor deze gelegenheid een groot deel van haar monumentenverlichting.

Sinds 1998 zorgt het Gentse Lichtplan voor een magische sfeer in de binnenstad eens de zon onder gaat. Deze sfeer- en monumentenverlichting wordt tijdens de Nacht van de Duisternis van 19 tot 24 uur gedoofd. Dit is de perfecte gelegenheid om op sterrenonderzoek te gaan. Ga sterrenkijken in de Volkssterrenwacht Armand Pien. Wie weet zie je wel een vallende ster…

Welke verlichting wordt gedoofd? 
Deze sfeer- en monumentenverlichting wordt tijdens de Nacht van de Duisternis van 19 tot 24 uur gedoofd. De verlichting van de 3 torens (Sint-Baafskathedraal, Sint-Niklaaskerk en Belfort) wordt het hele weekend gedoofd van vrijdagavond tot maandagochtend. De functionele verlichting blijft het hele weekend aan.

Deze acti­vi­teit vindt plaats op een loca­tie die bin­nen de lage-emis­sie­zo­ne ligt

Kom je met de wagen naar Gent? Check dan eerst of je de binnenstad mag inrijden of niet. Propere wagens mogen de stad binnenrijden, vervuilende wagens moeten betalen. Mag jouw voertuig binnen, maar heb je geen Belgische of Nederlandse nummerplaat? Dan moet je ALTIJD registreren! 

Kom hier alles te weten over de lage-emissiezone (LEZ) in Gent