Hoe Gent een lichtstad werd
Licht is een essentiële bouwsteen van de stad. Door bepaalde lichtaccenten krijgt de stad haar unieke identiteit en sfeer. Het is net het samenspel tussen licht en duisternis dat het zo aangenaam maakt om in Gent te kuieren.
Wist je dat? Gent de eerste Belgische stad is met een architecturaal lichtplan, en dat al sinds 1999!
Het uitgangspunt is de stad duurzaam verlichten en rationeel met energie omspringen. Milieubewust verlichten en schoonheid gaan in Gent hand in hand. Tussen zonsondergang en middernacht verandert de stad in een magisch avondlandschap van sfeervolle verlichting die gebouwen, straten en pleinen op een artistieke manier verhuld. Verdwaal in de straten en laat je verrassen.
Uitgelicht voor een wandeling
Een wijze toer langs de mooist verlichte plekjes en gebouwen? Volg de uitgestippelde lichtwandeling en ga zelf op ontdekking! Je start aan de Kouter voor een wandeltocht van een 5-tal kilometer. De wandeling neemt je mee langs alle highlights van de Gentse stadsverlichting.
Als je de volledige toer stapt, reken dan met ongeveer twee uur. En start best niet te laat. Want om klokslag 12 uur ’s nachts maakt de sfeerverlichting plaats voor de functionele verlichting! Plan je de wandeling met één van de gidsen. Of ga zelf ontdekking en download hier alvast de kaart!
5 verschillende taalversies: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans
Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor en in bepaalde logies.
Van kunstlicht naar Lichtkunst
Nog een reden nodig om ’s avonds door de Gentse straten te dwalen? Wat dacht je van originele lichtkunstwerken van internationale artiesten? Sinds 2011 organiseert de stad Gent om de drie jaar een lichtfestival, een groots spektakel waarbij kunstenaars uit de hele wereld hun bijzondere lichtcreaties aan het grote publiek tonen. De Gentse nachten vormen het decor voor verrassend spektakel, ingenieuze installaties, spectaculaire performances en evenementen met licht.
Sommige werken die in première gaan op het festival vinden hun weg naar een permanente locatie in Gent. Twee spraakmakende lichtkunstwerken die je tegenkomt langs de basisroute van de Lichtwandeling zijn De Blauwe Vogels van Maeterlinck en het werk Ai Nati Oggi van Garutti.
Het lichtkunstwerk Maeterlinck was één van de hoogtepunten van het Lichtfestival Gent 2012. Eenvoudige blauwe vogels in strakke lijnen als van origami streken toen geruisloos en met een minimum aan energieverbruik neer op de takken van de boom aan de Predikherenlei. Deze verlichte vogels zorgen door hun reflectie in het water voor een dubbel nachtbeeld.
Onder de naam ‘Ai Nati Oggi’ (aan wie vandaag geboren is) (2011) brengt de Italiaanse kunstenaar Alberto Garutti ode aan de pasgeboren baby’s van Gent. De straatlantaarns lichten zachtjes op telkens er een kindje geboren wordt in Gent. Een druk op de knop in één van de Gentse materniteiten en heel de stad kan meevieren.
Sfeervol winterlicht
Ook in de donkerste maanden van het jaar laat Gent zich van zijn mooiste kant zien. Om Gent te voorzien van dat extra tikkeltje magie tijdens de kerst- en winterperiode, gaan we helemaal voor sfeer, warmte en gezelligheid. Als de avond valt, komen lichtdraken in Gent tot leven. Het zijn één van de vele blikvangers van de nieuwe eindejaarsverlichting in de stad. Trek je winterjas aan en geniet van een wandeling die baadt in een magische wintersfeer.
Elke winter is het Gravensteen ondergedompeld in een kerst- en wintersfeer en omgetoverd tot een heus Winterwonderkasteel. Geniet van de magische sfeer met feeërieke verlichting, feestelijke versiering en feestmuziek in het poortgebouw.
Vele Gentse zaken laten tijdens deze periode hun creativiteit de vrije loop en maken echte lichtkunstwerken van hun etalages. Winkelen tijdens de eindejaarsshopping is dan ook een streling voor het oog (maar misschien iets minder voor de portemonnee).