Geschreven op 20/11/2023 door
Wie graag lekker eet hoeft niet in te boeten op sociaal en ecologisch bewustzijn. In Gent tonen we al jaren dat zelfs de meest Bourgondische eetcultuur gestoeld kan zijn op duurzame waarden: lokaal, zero waste, plantaardig.
Als ze in Gent één ding van die hertogen geleerd hebben, dan is het dus wel bourgondisch eten.
Lieta Goethijn

In gent is goed eten bewust eten

Je struikelt in Gent over de bijzondere resto’s: hip of klassiek, zot of ingetogen, rustig of gezellig druk. Als het weer het toelaat, ontdek je hier ook bruisende terrassen waar je tot ’s avonds laat kunt bijkletsen onder het geluid van rinkelende glazen en schaterlachende vrienden. Als ze in Gent één ding van die hertogen geleerd hebben, dan is het dus wel bourgondisch eten. Gent is een stad door en voor liefhebbers van goed eten, al hoeft het niet meer zo spilziek als in de middeleeuwen. Gentenaren beleven dat bourgondische graag op een duurzame manier.

Ook in de winter bruisen de Gentse terrasjes bij mooi weer

Voedselstrategie

Gent is al jaren een pionier als het op duurzame voeding en een duurzaam voedselbeleid aankomt. In 2013 lanceerde de Stad de voedselstrategie ‘Gent en Garde’. Er werd toen ook een Voedselraad opgericht, waarin een heleboel organisaties uit het Gentse voedselsysteem zetelen. ‘Gent en Garde’ maakt het lokale voedselsysteem duurzamer door in te zetten op drie strategische doelstellingen: (1) een korte en duurzame voedselketen, (2) iedereen eet duurzaam, (3) niets gaat verloren. Gent trekt sindsdien ten strijde voor duurzame initiatieven in alle fases van de voedselketen: van de productie tot de afvalverwerking.

Duurzame menukaart

Je hoeft je idealen en goeie voornemens dus niet aan de kant te schuiven tijdens je city break in Gent en kan met een gerust gemoed gaan eten in een van de vele restaurants die de bourgondische stad rijk is. Nergens anders vind je zoveel duurzame, lokale en vegetarische gerechten op de menukaarten als in Gent. Ook veganisten komen in de Arteveldestad trouwens honderd procent aan hun culinaire trekken.

Knol en Kool won in 2022 de Belgian Vegan Awards in de categorie ‘best breakfast/brunch'

Veggie hemel

Al jaren wordt Gent de veggiehoofdstad van Europa genoemd, en daar is geen woord van gelogen. Ik ken alvast geen enkele andere stad in ons land met zoveel veggie eetadressen. Heerlijk voor wie net als ik geen vlees eet, maar net zo goed voor iedereen die af en toe van een plantaardig bordje wil genieten. In Gent heeft bijna elke horecazaak een goed vegetarisch aanbod, en er zijn zelfs een aantal onversneden toprestaurants die enkel veggie serveren.

Vegan paradijs

Dat Stad Gent het pad geëffend heeft voor vegetarische ondernemers en organisaties, blijkt duidelijk uit het aanbod. Zelfs in de Gentse frituren breekt de veggie en vegan mindset door, met een aanbod verslavend lekkere plantaardige frituursnacks. Het is in Gent ook niet zo lang zoeken naar koffiehuisjes en zelfs bakkerijen met een (uitsluitend) plantaardig aanbod. Gent doet het elk jaar goed op de Belgian Vegan Awards. In de categorie ‘best breakfast/brunch won Knol & Kool, een vegan verpakkingsvrije superette én bistro, in 2022. Ga zeker eens proeven!

Lie­ta Goet­hijn

Lieta Goethijn is voor Stad Gent verantwoordelijk voor de Gentse voedselstrategie. Als mama probeert ze ook thuis gezonde en duurzame maaltijden op tafel te zetten. Haar toverwoorden? Lokaal, sociaal, duurzaam, respectvol. Als veggie lekkerbek en lid van een zelfoogstboerderij doet Lieta enthousiast van ‘practice what you preach’.

Lees alle blogposts van Lieta Goethijn