Ecologisch eten en drinken houdt verschillende dingen in: wat eet je, vanwaar komt wat je eet, wat doe je met voedselresten, wat belandt er in je vuilnisbak? Op al die fronten kan je kleine acties ondernemen om je voetafdruk te verkleinen. Lees maar mee.

Voedselpioniers

Gent pioniert in zowel ondernemerschap als duurzaamheid, en dat merk je aan een aantal lokale initiatieven in het voedselplan. Van een even eenvoudige als slimme manier om restaurantrestjes mee naar huis te nemen over een herbruikbare beker voor koffie on the go in koffiebars tot een platform dat voedseloverschotten levert aan Gentse sociale organisaties: de initiatieven zijn divers, geïnspireerd en geëngageerd. Ook tal van restaurants dragen hun steentje bij, Souvenir is trouwens het eerste Gentse restaurant dat een groene Michelinster draagt.

Wist je dat? Gent de Eurocities-award 2021 gewonnen heeft met de voedselstrategie Gent en Garde. Deze strategie wil de CO2-impact van het voedselsysteem drastisch terugdringen.

Lokaal en Fair Trade

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste mensen steunt met je smakelijke aankopen? Koop je lekkers dan rechtstreeks bij de boer, op een boerenmarkt of versmarkt in de stad. Vers en lekker voer uit de korte keten verzekerd. Een kleine daad die bijzonder goed smaakt.

Vind je nog niet alles wat je zocht? Ontdek nog meer Fair Trade hotspots in Gent.

Fair Trade hotspots

Veggie - Vegan

Ben jij een adept van ‘donderdag veggiedag’, een concept in het leven geroepen door veggiestad bij uitstek Gent? Of misschien eet jij welk elke dag vegetarisch of vegan. Da’s duurzaamheid ten top en ook heel goed vol te houden in een stad als Gent, waar het aanbod veggie/vegan restaurants groeit en bloeit.

Zelf plukken

Wist je dat je op een aantal plekken in Gent je eigen fruitmand bijeen kan plukken? Met het project ‘Buurtfruit’ komen stadsboomgaarden en (semi-)publieke plukplekken in ’t vizier, waar jij heerlijk rijp fruit van de verpletterdood kunt redden. Zero waste, doe-het-zelf, lekker én leuk! Hou het wel hoffelijk: draag zorg voor de bomen, pluk niet alles, kortom, gebruik je verstand.