Ook de meest verstokte nachtraaf wordt weggeblazen door de schoonheid van een Gentse ochtend. Niets zo mooi als het eerste licht dat over de stad uitvloeit. Heb je een bezoek aan Gent gepland, maak dan zeker werk van een interessant ochtendprogramma – in culinair thema bijvoorbeeld.

Richt je pijlen voor je ochtend in Gent op eten, zoals topchef Fatina Daher tijdens een bezoek aan de stad deed. Ontbijten als een keizer, weet je wel. De stad telt zoveel leuke bars, markten, koffieplekken om je smaakpapillen op los te laten. Laat je leiden door Fatina’s toptips en ontdek de Gentse ochtend op culinair verantwoorde manier.

Libanese topchef

Chef Fatina Daher is een Libanese chef die haar culinaire erfgoed met veel vuur verspreidt. Gepassioneerd spendeert ze uren in de keuken, tussen Oosterse geuren en kleuren, om zich traditionele gerechten eigen te maken en te experimenteren met nieuwe invloeden. Fatina zag haar culinaire ster verder groeien via Instagram. Het publiek zat duidelijk te wachten op haar authentieke recepten, die ze in eenvoudige meertalige video’s aan de wereld presenteert. Iemand die haar kennis en kunde met zoveel enthousiasme en openheid deelt, kan niet anders dan harten verwarmen en buiken vullen. 

Fatina snuistert tussen al het lekkers in versmarkt CRU-Cuit op de Kouter in Gent

Fatina’s heerlijke Gentse ochtend

Fatina had een duidelijke missie tijdens haar ochtend in Gent: zoveel mogelijk dingen proeven en zoveel mogelijk markten afschuimen. Overnachten deed de chef in hotel 1898 The Post, in het statige voormalige postgebouw in het hart van de stad. Na een royale nacht volgde uiteraard een royaal hotelontbijt. Daarna begon Fatina Daher aan haar tour van Gent. Zo ging ze naar de wekelijkse voedselmarkt op het Sint-Michielplein, waar je verse groenten en fruit, vlees, zuivel en brood scoort. Ben je dan toch in die buurt, spring dan zeker ook eens de Sint-Michielskerk binnen, waar je een paar waardevolle kunstwerken van onder meer Anthony Van Dyck kan bewonderen. Van daaruit wandelde Fatina langs de boekenmarkt aan de Ajuinlei naar de Kouter. Op zondagochtend is de wekelijkse bloemenmarkt op de Kouter een echte aanrader: half Gent loopt er rond om een bloemetje of plant te kopen en om bekenden tegen het lijf te lopen. In de prachtige kiosk worden heel vaak gratis concerten gegeven, wat voor nog meer sfeer zorgt. Je merkt op dit plein ook nog de grandeur van weleer op: ooit was de Kouter het sjiekste plein van de stad, met een concertzaal, een opera en prachtige herenhuizen. Op de hoek van de Kouter wandelde Fatina even Cru-Cuit binnen, om de verse waar te bewonderen. Lunchen deed ze aan de befaamde ‘Blauwe Kiosk’, een icoon in Gent. Hier slurp je rond een uur of elf een glaasje champagne en wat oesters naar binnen. Ooit was het een typische krantenkiosk, zoals er in de stad vroeger 38 waren. Fatina sloot haar lunch af met een koffie en gebakje bij knol&kool, een vegan resto en delicatessenzaak in een prachtige oude galerij. 

Fatina geniet van heerlijke oesters aan de Blauwe Kiosk op de Kouter

Wakker worden in Gent

Zin in een culinaire ochtend in Gent, à la Fatina? Maak met behulp van bovenstaande tips alvast een plannetje voor jouw droomochtend. Wil je alles uit je ochtend halen? Boek dan een overnachting in een van de Gentse hotels, B&B’s of hostels.