Jan Van Eyck is een wereldschilder van formaat. Hij schildert moeiteloos de kleinste details, de mooiste stoffen en de kleinste miniaturen op een realistische, vanzelfsprekende manier. Zijn kleurenpalet, textuur en florale motieven zijn tot op vandaag een onuitputtelijke inspiratiebron voor vele kunstenaars.

Maak kennis met de ontwerpers

De producten van deze makers kan je verkrijgen bij de makers zelf of in de Van Eyckshop.

Siegfried De Buck, vakmanschap met een mythisch karakter

Siegfried De Buck is een top juweelsmid. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door het samenspel van edele metalen en andere materialen. Hij wil mythische stukken creëren waar de tijd over beslist. Zijn creatie voor het Van Eyck-jaar is een wandelstok met handvat dat geïnspireerd is op de pauselijke staf van God op het Lam Gods. De handgreep van het prototype is vakkundig samengesteld uit 16 afzonderlijke zilveren stukjes.

Jan Leenknegt, waar idee en schoonheid elkaar vinden

Glaskunstenaar Jan Leenknegt brengt met zijn creaties in levendige kleuren en speelse vormen gegarandeerd een glimlach op ieders gezicht. Het Lam met de vier oren dat na de restauratie in 1951 meer dan vijftig jaar te zien was, intrigeerde Leenknegt en werd gebruikt als uitgangspunt voor zijn nieuwe glasstructuur

Atelier Mestdagh, glasraamtraditie springlevend

Al drie generaties lang houdt dit atelier de ambachtelijke technieken in ere, zonder daarbij creativiteit en innovatie uit het oog te verliezen. Vanuit die visie laten Katrien Mestdagh en haar moeder Ingrid Meyvaert zich inspireren door Van Eycks genie. Op een exclusief ontworpen theelicht van glas zullen details uit het Lam Gods op grafische wijze herwerkt en gebrandschilderd worden. Verder ontwerpt het duo ook een speelse Adam en Eva om toiletdeuren te markeren.

Veerle Verschooren, spel van kleur en licht

Raamkunstenares Veerle Verschooren gaat steeds op zoek naar nieuwe vormen, boeiende grafische elementen en gedurfde kleurencombinaties voor haar glas-in-lood-creaties. Het Lam Gods geeft een goed beeld over wat er zoal leefde in die periode en is als het ware een spiegel van de tijd. Veerle gebruikte dit gegeven als uitgangspunt voor de creatie van een unieke Lam Gods-spiegel

Tine De Groote, een wonderlijke wereld van hebbedingetjes

Tine De Groote plooit, prikt, plakt, knipt en naait liefdevol papier, stof en leder tot unieke handgemaakte hebbedingen. Van notitieboeken en magneten tot tops en T-shirts: al haar producten zijn zo ecologisch en eerlijk mogelijk. Voor haar illustraties liet ze zich inspireren door grootmeester Jan Van Eyck, maar bleef ze trouw aan haar eigen retro stijl.

Antoine Van Loocke, waardevolle creaties uit waardeloos materiaal

Antoine van Loocke is een internationaal gerenommeerd messenmaker. De messen die hij ontwerpt en maakt zijn van topkwaliteit en worden gegeerd door topchefs en designliefhebbers. Speciaal voor het Van Eyck-jaar maakte hij samen met keramiste Reinhilde Van Grieken één messenblok met 6 messen en twee afzonderlijke messen.

Skwon, elegantie in haar puurheid

Skwon biedt productontwikkeling en design diensten aan voor de meest verscheidene terreinen van de industrie. Naast deze dienstverlening startte Dries Sabbe een paar jaar geleden met een eigen reeks designproducten, voornamelijk in handgeblazen glas. Het Lam Gods met gesloten panelen toont de annunciatie aan Maria en naast de Maagd, in de vensternis, een karaf. Skwon brengt een object terug tot leven, net zoals de restauratie de hergeboorte van het Lam Gods betekent.

Kleur, design en geometrie

Ga op ontdekking naar de virtuositeit van Van Eyck in nog meer evenementen en tentoonstellingen. Kunsthistorica Aletta Rambaut, gespecialiseerd in glasramen, onderzocht alle schilderijen van de Vlaamse meester en maakte de link met nog bestaande glasramen of fragmenten. In het Design Museum Gent werkt het kleurenpallet van Van Eyck als inspiratiebron voor 'Kleureyck'. In de Sint-Niklaaskerk komt het Lam Gods in 'Lights on Van Eyck' tot leven in een magisch, multimediaal spektakel. 

Ontdek alle creaties in de Van Eyck-shop