Je loopt er zonder het te weten vaak voorbij maar er zijn heel veel prachtige kunstwerken die voor iedereen zichtbaar zijn in de Gentse straten, parken en pleinen.

In Gent hoef je dan ook niet noodzakelijk naar een museum om te genieten van kunst. Op deze wandeling door het centrum ontdek je kunstwerken in de openbare ruimte. Deze kunstwerken kwamen tot stand op initiatief van verschillende opdrachtgevers zoals de stad Gent, de universiteit of op privé-initiatief maar hun gemeenschappelijk kenmerk is dat ze gratis te zien zijn. Sommige werken lokken bewondering uit, sommige lokken een polemiek uit maar dat is eigen aan het Gentse DNA! Geniet

2,3 km - 3000 stappen

'Het beeld van de Mensenrechten' van beeldend kunstenaar MaRf.

Het eerste kunstwerk dat je ontdekt bevindt zich achter het Gravensteen, midden in het grasveldje:  Het beeld van de Mensenrechten van beeldend kunstenaar MaRf. Hij verwerkte in de sokkel van het vrijheidsbeeld 2 stenen die door Nelson Mandela op Robbeneiland bewerkt werden.

Tip. De eerste steenlegging voor de bouw van het Gravensteen gebeurde in 1180. Dit beeldje zou binnenkort wel eens het veld moeten ruimen voor de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum van het Gravensteen, waarrond momenteel heel wat heisa is.

'Ai Nati Oggi' (2011) van Italiaanse kunstenaar Alberto Garutti

Kom terug naar het Sint-Veerleplein en zoek de 3 lantaarnpalen, op de hoeken van het plein. Je zou het niet meteen zeggen maar ook deze lantaarnpalen zijn een kunstwerk!

Onder de naam ‘Ai Nati Oggi’ (aan wie vandaag geboren is) (2011) brengt de Italiaanse kunstenaar Alberto Garutti ode aan de pasgeboren baby’s van Gent. Het werk is verbonden met de materniteiten in de Gentse ziekenhuizen. Ouders kunnen op een knop drukken in de materniteit en dan gaat het licht even aan. ’s Nachts brandt de straatverlichting. Bij een geboorte gaan de lichtjes even uit. Oorspronkelijk stond dit werk op de Vrijdagmarkt, voor het ‘Over the Edges’ festival in 2000.

‘De mens-vogel’ van kunstenaar Jeffrie

Loop verder over de Hoofdbrug, over het Lievekanaal, en sla links af naar de Jan Breydelstraat. Op het einde sla je rechts af en loop je de Korenlei af tot aan de Ravensteinstraat 12. In de tuin zie je De Mensvogel van kunstenaar Jeffrie. Veel Gentenaren schreven hun ‘wensen van mensen’ op en lieten die begraven onder het beeld.

Jeffrie Devriese | Atelier in beeld

Abstract werk van Maurits Witdouck

Steek het Sint-Michielsplein over en sla rechts Onderbergen in tot halverwege de voortuin van het Pand: je ziet er het abstract werk van Maurits Witdouck dat verwijst naar de verstrengeling van de 11 faculteiten van UGent.

Abstract werk van Maurits Witdouck

De Blauwe Vogels van Maurice Maeterlinck

Loop rechtdoor en sla links de hoek om. Op de brug hou je even halt. Overdag zie je in de boom aan je linkerhand witte origami vogels maar het is vanaf zonsondergang dat dit werk pas echt schittert, zeker in de weerspiegeling in de Leie. Dit kunstwerk is onderdeel van de wandeling ‘Ghent by Night’. De lichtinstallatie ‘De Blauwe Vogels’. Het werk is geïnspireerd op  ‘L’oiseau bleu’ van de Gentse Nobelprijswinnaar literatuur Maurice Maeterlinck. Het verhaal gaat over de zoektocht naar geluk dat gesymboliseerd wordt door een klein blauw vogeltje. Het werd gecreëerd door de Franse ontwerpstudio Pitaya voor het Lichtfestival van 2012 en werd in 2016 aangekocht door de stad Gent.

Meer over Maeterlinck vind je op: Maurice Maeterlinck | Stad Gent

Lichtkunstwerk 'Blauwe Vogels'

'Lam Gods' van Belgisch kunstenaar Bart Smeets (SM8S)

Op het einde van de brug sla je links af en loop je de Predikherenlei af tot aan de Jan van Stopenberghestraat. Aan je rechterhand zie je op de muur de grote graffiti met de titel ‘Lam Gods’ (2014) van Belgische kunstenaar Bart Smeets/Smates/SM8S. Deze mural kwam er op verzoek van de dienst van Toerisme n.a.v. de Gentse première van de film ‘The Monuments Men’ van en met George Clooney.

'Lam Gods' - SM8S

‘Broche’ (2017) van Turkse kunstenaar Ayşe Erkmen & 'HD400’ (2017) van Belgische kunstenaar

Loop de Korenmarkt op en je ziet meteen 2 grote verticale kunstwerken: De Broche en HD400:

  • ‘Broche’ (2017) van Turkse kunstenaar Ayşe Erkmen is een 20 meter hoge gouden ketting waarvan de schakels verwijzen naar de gotische ramen van de omliggende middeleeuwse gebouwen.
  • ‘HD400’ (2017) van Belgische kunstenaar Ann Veronica Janssens verwijst naar het H-profiel,  de steunbalk die gebruikt wordt in moderne gebouwen en naar de metaalindustrie in North Sea Port.

Beide kunstwerken vormen mekaars tegenhanger door te verwijzen naar enerzijds de oude en anderzijds de nieuwe bouwwerken in de stadskern.

HD 400 - Korenmarkt

'De Maagd’ (2014) van Belgische kunstenaar Michaël Borremans

Loop door Klein Turkije naar het Goudenleeuwplein en kijk rechts van je naar de klokkenstoel. Boven de liftdeur zie je ‘De Maagd’ (2014) van Belgische kunstenaar Michaël Borremans. De stralen uit de ogen van de jonge vrouw verwijzen naar de stralen van de Heilige Geest op het middenpaneel van het Lam Gods

Tip: Je staat hier vlak bij de Stadshal, gebouwd in 2012, een gelauwerd ontwerp van de hand van de architecten Robbrecht, Daem en Marie-José Van Hee. Gentenaars zouden geen Gentenaars zijn als ze deze stadshal niet onmiddellijk hadden herdoopt in de ‘Schoapstal’, waarmee ze hun ongenoegen uitten over deze moderne constructie in het oude stadscentrum.

Fontein der geknielden (1937) van Belgische kunstenaar Georges Minne

Ga de trappen af naar het parkje aan de voet van het Belfort. Op ‘the Green’ staat de Fontein der geknielden (1937) van Belgische kunstenaar Georges Minne. In Gent heeft dit beeldje de spotnaam ‘De pissers’.

Meer over George Minne op http:/georgeminne.vlaamsekunstcollectie.be/nl/biografie

'Fontein der Geknielden' - Georges Minne

Moriskendansers (1992) van Belgische kunstenaar Walter De Buck

Loop naar boven naar de Cataloniëstraat. Op het Metselaarshuis zie je de Moriskendansers (1992) van Belgische kunstenaar Walter De Buck. Morisken zijn Spaanse moslims die in de 16e eeuw gedwongen werden hun beroep op te geven en christen te worden. Het enige wat ze nog konden doen was dansen voor de militairen.

‘ Toen ik klein was en onder tafel woonde’ - van Gentse keramistkunstenaar MaRf

Loop voorbij het Belfort en sla links af op het Sint-Baafsplein. Bijna op de verste hoek van de Lakenhalle zie je het werk ‘ Toen ik klein was en onder tafel woonde’. Dit beeld in brons werd gemaakt door de Gentse keramist-kunstenaar Marf naar een gedicht van Roel Richelieu van Londerzeele.

Kijk nu weer achter je naar de toren van de Sint-Baafskathedraal. Op 113 m hoogte staat het inox kruisbeeld van Belgische kunstenaar Kris Martin uit 2011. De horizontale balk van het kruisbeeld lijkt op 2 armen die voor het gelaat van de Christusfiguur gevouwen zijn. Bij zonsopgang wordt het licht van de zon weerkaatst door het blinkend metaal.

Loop tot vlak voor de ingang van de Kathedraal. Links van je zie je een bronzen voelmaquette van de hand van kunstenaar Marf, voorzien van uitleg in braille.

Tip. Je kan nog twee werken ontdekken in de Kathedraal: onmiddellijk boven je hoofd als je binnenkomt zie je ‘OPUS’ van Wim Delvoye. Ook de Aanbidding van het Lam Gods van de Gebroeders Van Eyck uit 1432 kan je hier bewonderen.

‘Mystic Leaves’ (2001) van Amerikaanse kunstenaar Jessica Diamond

Loop via de Lange Kruisstraat, de Kalandeberg en de Kouterdreef en ga op zoek naar de 18 bladeren in brons verspreid over de Kouter. Het werk heet ‘Mystic Leaves’ (2001) van Amerikaanse kunstenaar Jessica Diamond. Alle bronzen blaadjes verwijzen naar planten op het Lam Gods. In de nerven kan je, als je goed zoekt, de namen van de planten ontcijferen.

Tip: Op zondag is er altijd een kleurrijke bloemenmarkt op de Kouter.

'Mystic Leaves' - Jessica Diamond

Muurschildering (2005) van Belgische kunstenaar Jan Van Imschoot.

Loop door naar de Brabantdam. Ter hoogte van het François Laurentplein zie je rechts van je de Muurschildering (2005) van Belgische kunstenaar Jan Van Imschoot. De kunstenaar illustreert zijn voorliefde voor historische taferelen en vergeten Gentse verhalen.

Beeldengroep ‘De Passanten’ (2017) van Belgische kunstenaar Michaël Borremans

Via de Kuiperskaai kom je uiteindelijk aan het Miriam Makebaplein, voor de bibliotheek De Krook. Hier staat de beeldengroep ‘De Passanten’ (2017) van Belgische kunstenaar Michaël Borremans. Dit beeld illustreert de functie van de bibliotheek als een plek van lezen, leren en kennis uitwisselen. Ook roddels. ;-)

Tip: Bibliotheek De Krook: architecturaal spel van licht en schaduw. De architecten Klaas Goris en Ralf Coussée werkten hiervoor samen met het Catalaanse bureau van Aranda Pigem Vilalta Arquitectes. In maart 2017 ging de nieuwe bibliotheek open.

De Krook