Gent laat ook in 2021 ook zien dat Van Eyck na zes eeuwen nog steeds zijn stempel op de stad drukt. Het Lam Gods is immers zoveel meer dan louter een stukje werelderfgoed. Het is een levend icoon dat blijft fascineren en inspireren. Het nalatenschap van Van Eyck stroomt door de stad en vormt een deel van het DNA van de Gentenaren. Generatie na generatie inspireert Van Eyck nieuwe meesters, die met grote trots in de kijker worden gezet.

Van Eyck in de Wijk: van, voor en door Gentenaars

Om OMG! Van Eyck was here tot bij de inwoners en hun straat te brengen, verzamelt Cultuur Gent allerlei experts, artiesten, sprekers, muzikanten, spelmakers en entertainers die iets brengen rond Jan Van Eyck of het Lam Gods. Hiermee wordt ingezet op diversiteit en een brede publieksparticipatie, met aandacht voor kansengroepen en educatieve omkadering. Van luchtige vertellingen en kinderanimatie tot boeiende lezingen en animerende beeldende kunsten: Van Eyck voor iedereen en overal!

Cultuur Gent biedt bovendien ondersteuning aan wijkverenigingen en initiatiefnemers die de Vlaamse meester en zijn magnifieke Lam Gods tot leven willen brengen in hun eigen omgeving. Overal in de stad borrelen er ideeën op om zelf de link tussen de buurt en het veelluik vorm te geven.

Het Lam Gods online

Volg de Facebook-pagina van het Van Eyckjaar en blijf op de hoogte van de laatste Lam Gods-nieuwtjes!

De Makers van Van Eyck

Meer dan zeventig Gentse Makers engageerden zich om een product of ontwerp te maken geïnspireerd op het Lam Gods. Het zijn stuk voor stuk gepassioneerde vakmensen die net zoals Jan Van Eyck in de vijftiende eeuw met veel zorg, kennis en geduld het ambachtelijk meesterschap in leven houden.

De Van Eyck-makers beoefenen heel uiteenlopende ambachten, waardoor er een grote diversiteit aan unieke producten is: juwelen, hoeden, boeketten, bier, tapijten, sjaals, handtassen, keramiek, glaswerk… Het aanbod is enorm. Hun exclusieve producten kan je kopen in de enige echte Van Eyck-shop onder het Belfort.

Van Eyck Street Art

Van Eyck leeft in Gent en dat kan je duidelijk opmerken in het straatbeeld. Naast de Van Eyck-vlaggen, schildjes en affiches verwelkomt Gent enkele nationale en internationale topkunstenaars om de binnenstad op te fleuren met een kunstwerk geïnspireerd op het Lam Gods. Ontdek de werken van o.a. Hyuro, Smates en Isaac Cordal doorheen de stad. 

Gentse ambachten met een vleugje Van Eyck

Onder het label van Gentse Foodmakers hebben enkele Gentse ambachtelijke ondernemers zich laten inspireren door het culinair erfgoed van Van Eyck. Op basis van lokale ingrediënten hebben zij unieke producten gemaakt, elk binnen hun expertise.

Een Van Eyck­kof­fie, sala­de of menu?

Ontdek alle deelnemende ondernemers en hun creaties.

Maak jouw keuze hier