Dat Jan Van Eyck een absolute grootmeester was, staat niet ter discussie. Vernieuwer, genie, grondlegger en artistiek wonder zijn maar enkele van de titels die hij toebedeeld kreeg. Tot op vandaag worden er nog heel wat kunstenaars, schrijvers en andere creatievelingen geïnspireerd door zijn vakmanschap.

De stad als één groot speelveld

Ook in Gent lieten verschillende nationale en internationale artiesten zich inspireren door Van Eyck en zijn belangrijkste kunstwerk, ‘De Aanbidding van het Lam Gods’. Het resultaat is een indrukwekkende reeks straatkunst met een bijzonder verhaal, ga op ontdekking.  

Isaac Cordal - eenzaam in een samenleving

Verspreid doorheen de hele binnenstad

De Spaanse artiest Isaac Coral liet zich inspireren door de buitenste panelen van het bovenregister van het Lam Gods. Namelijk de bijbelse stamouders van de mensheid, Adam en Eva. Zo zijn er 15 miniatuur koppeltjes verspreid doorheen de binnenstad langs de straat, hoog boven een deuropening, op de vensterbank, enz.

Isaac Cordal zijn werken zijn te vinden in de straten van Londen, Berlijn, Parijs, Barcelona, Brussel, … Hoogstwaarschijnlijk ben je er al voorbij gewandeld zonder iets op te merken. De beeldjes zijn namelijk weggestopt op gevels, elektriciteitskabels, afvoerbuizen en andere onverwachtse plekken. Zo benadrukt de kunstenaar de eenzaamheid en isolatie van de moderne tijd. Zijn werk is een kritische reflectie op ons gedrag.

Beeldjes geïnspireerd op de panelen met Adam en Eva
Detail van de panelen van Adam en Eva - Aanbidding van het Lam Gods © Sint-Baafskathedraal - www.artinflanders.be - Hugo Maertens

Hyuro - surrealisme met een boodschap

Bij Sint-Jacobs

Op wandelafstand van de Sint-Baafskathedraal siert de Van Eyck-muurschildering van de Argentijnse kunstenares Hyuro de hoek van Bij Sint-Jacobs. Hyuro staat bekend om haar droomachtige, surrealistische composities waarin vrouwen vaak de hoofdrol spelen. De zachte kleuren in haar werk geven haar picturale stijl een intieme en delicate sfeer. Ook voor haar interpretatie van het Lam Gods op de gevel van antiekzaak Dino Antiques bleef ze trouw aan haar herkenbare stijl.

Met het laken, dat drie personen bedekt, legt Hyuro de link met de rijke stoffen en gewaden die op het Lam Gods te zien zijn. Het bloemenmotief is dan weer een knipoog naar de botanische pracht op het altaarstuk. De kunstenares verwerkt ook graag een politieke boodschap in haar werken. Met deze mural wil ze de vluchtelingenproblematiek en de manier waarop beleidsmakers daarmee omgaan aankaarten.

Van Eyck-muurschildering van de Argentijnse kunstenares Hyuro

Lees meer over de rijke flora op het Lam Gods

Pastel - flora in de stad

Kuiperskaai 14

Ook aan de Krook vind je Van Eyck-straatkunst terug. Pastel, ook een Argentijnse kunstenaar, gaf de achtergevel van Kuiperskaai 14 een ware transformatie. Zijn werk “Pilgrims Pot” is grotendeels geïnspireerd op het Lam Gods. De bloemen – rozen, lelies en akeleien – zagen we eerder terug op het Lam Gods op de kroon van Maria. De bloempot werd versierd met de achtergrond van het paneel met de pelgrims.

Het werk van Pastel kan gedefinieerd worden als “Urban acupuncture” waarbij hij muurschilderingen inzet als begin van vernieuwing van non-plaatsen, vertrekkende vanuit de lokale identiteit van de plek, de flora.

Muurschildering "Pelgrims Pot" van Pastel
Maria en De Pelgrims op de Aanbidding van het Lam Gods © Sint-Baafskathedraal - www.artinflanders.be - Dominique Provost en Hugo Maertens

Strook - strakke silhouetten

Braderijstraat

De Belgische kunstenaar STROOK, in het dagelijkse leven gewoon Stefaan De Croock, vertegenwoordigt eveneens talent van eigen bodem. Hij bracht een ode aan Van Eyck en het Lam Gods met een tweeluik in de Braderijstraat.

Zijn werk toont ons op het eerste gezicht twee gestaltes die diagonaal tegenover elkaar staan afgebeeld. Eigenlijk gaat het om één persoon die in de spiegel kijkt, in confrontatie met zichzelf. Waar Van Eyck thema’s in religieuze sferen verkoos, kiest De Croock duidelijk voor een persoonlijkere aanpak. Een leuk weetje: het kunstwerk is écht Gents. STROOK gebruikte gerecupereerd sloophout van de Sint-Baafskathedraal, LUCA School of Arts, een voormalig supporterscafé van KAA Gent en de Leopoldskazerne.

De kunstenaar, die zelf aan LUCA School Of Arts studeerde, staat bekend voor zijn ingetogen silhouetten uit verweerd hout, dat aangetast werd door de tijd. Zijn werk was reeds te zien van Watou tot in Mexico City.

STROOK gebruikte onder andere sloophout uit de Sint-Baafskathedraal, de thuis van het Lam Gods, voor zijn werk.

Bosoletti - desencuentro

Mageleinesteeg

In de pittoreske Gentse Mageleinsteeg (zijstraat van de Lange Kruisstraat), maakte de Argentijnse kunstenaar Francisco Bosoletti de muurschildering Desencuentro (Spaans voor "mismatch" of wanverhouding). Voor het kunstwerk probeerde Bosoletti het Lam Gods te bekijken door de ogen van de gebroeders Van Eyck zelf. De panelen van Adam en Eva trokken meteen zijn aandacht. Ze omarmen als het ware alle andere delen van het historisch kunstwerk. Bosoletti stelt dat zonder de ontmoeting van Adam en Eva er mogelijks geen verhaal zou zijn geweest en trekt dit door naar onze realiteit: alle ontmoetingen die we hebben, kunnen het verloop van onze geschiedenis bepalen.

Bosoletti werd geboren in Armstrong, een klein dorpje in de provincie Santa Fe in Argentinië. Momenteel is Italië zijn uitvalsbasis, waar zijn werk grote belangstelling begon te krijgen. Hij is een bekende naam in de internationale stedelijke kunstscene die deelnam aan projecten in Europa en Amerika.

Deze muurschildering kan je niet meer bekijken op deze locatie.
Links het werk 'Desencuentro' van Francisco Bosoletti in de Mageleinsteeg - rechts de panelen Adam en Eva van het Lam Gods © Sint-Baafskathedraal Gent, www.artinflanders.be, Hugo Maertens

Monkey Bird Crew - muziek en instrumenten

Overzijde van het water aan de Ketelvest

‘La Sonate du Canal’ (De Kanaalsonate) is van de hand van het Franse duo Monkey Bird Crew. Het werk is te zien op de achtergevel van de Handelsbeurs (aan de overkant van het water aan de Ketelvest). Monkey Bird Crew legt in dit werk de link met muziek en instrumenten van in de tijd van het Lam Gods en Van Eyck. Het monumentale Handelsbeursgebouw, waarin Handelsbeurs Concertzaal gevestigd is, sluit feilloos aan bij dat thema.

‘La Sonate du Canal’ (De Kanaalsonate) van het Franse duo Monkey Bird Crew

Taquen - Jan Van Eyck

Gevel van gebouwen VisitGent, Oude Vismijn (enkel te zien vanuit het Gravensteen

De Spaanse artiest Taquen toverde een verloren muur aan de Oude Vismijn om tot een waar kunstwerk. Het werk is geïnspireerd op ‘het Portret van een man met rode tulband,’ een vermoedelijk zelfportret van Jan Van Eyck. Het werk gaat met zijn zachte pastel- en aardetinten perfect op in het historisch kader van de stad. Kan jij raden van waar deze nieuwe verborgen schat te zien is? We geven alvast één tip mee: trotseer de torentrap van het Gravensteen.   

Taquen - Jan Van Eyck

Cee Pil & Blommm – Johannes de Doper

Vrijdagsmarkt 11

Kunstenaar Cee Pil liet zich inspireren door een van de centrale panelen van het Lam Gods, de afbeelding van Johannes de Doper. In samenwerking met bloemenzaak Blommm maakte hij een Van Eyck-graffitikunstwerk op de zijgevel van Vrijdagsmarkt 11. 

Cee Pil staat bekend om zijn ‘glitch’. In zijn werk laat hij namelijk twee beelden in elkaar overlopen. Dat is deze keer niet anders. Blommm bekleedde het werk nadien met bloemen, wat een unieke combinatie oplevert.

Links het werk 'Johannes De Doper' van Cee Pil en Blommm - rechts de paneel Johannes De Doper van het Lam Gods © Sint-Baafskathedraal Gent, www.artinflanders.be, Hugo Maertens

ROA

Oude Houtlei

Streetartkunstenaar ROA maakte een monumentaal werk op de gevel van de Sint-Lucascampus in de Gentse binnenstad. Voor dit werk, een beeld van een haas, baseerde de kunstenaar zich op de metaforische betekenis van het zoenoffer, een thema dat ook terug te vinden in het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Het Lam is de personificatie van Jezus die zijn leven offert om de mensheid van haar zonden te verlossen. Bovendien is de haas ook een iconisch dier dat regelmatig terugkeert in het oeuvre van ROA. Het symboliseert wedergeboorte en opstand.

ROA is al meer dan 20 jaar actief en hoort bij de top van internationale streetartkunstenaars. De artiest met Gentse roots werkt in alle anonimiteit terwijl zijn werken overal ter wereld terug te vinden zijn. Hij staat gekend om zijn gedetailleerde zwart-witafbeeldingen van knaagdieren, vogels, reptielen en bedreigde diersoorten.

Werk van Roa op de gevel van de Sint-Lucascampus
Het Lam Gods (Agnus Dei) dat als offer op het altaar staat, representeer het offer van Christus die zijn leven offert om de mensheid van haar zonden te verlossen © Sint-Baafskathedraal - www.artinflanders.be - Dominique Provost

Smates - The Monuments Men

Hoek Predikherenlei en de Van Stopenberghestraat 

Het Lam Gods kent een bewogen geschiedenis. Zo werd het Gentse meesterwerk de laatst dagen van de Tweede Wereldoorlog van een vernietiging door de Nazi’s gered. Adolf Hitler had de panelen van het Lam Gods namelijk geroofd om een Supermuseum op te richten in zijn jeugdstad Linz. Omwille van zijn nakende nederlaag liet Hitler de kunstwerken naar de zoutmijn van Altaussee in de Oostenrijkse deelstaat Steiermarck brengen en gaf het bevel ze op te blazen met dynamiet. Een groep moedige Oostenrijkse mijnwerkers, ook gekend als de ‘stille helden’ heeft dit duivelse plan verijdeld. De film ‘The Monuments Men’ van George Clooney vertelt dit verhaal. Speciaal voor de bioscooprelease spoot graffitikunstenaar Bart Smeets een grote muurschildering op de zijgevel van het herenhuis op de hoek van Predikherenlei en de Van Stopenberghestraat, vlakbij de Sint-Baafskathedraal. 

De redders van het Lam Gods. Zij konden vermijden dat de zoutmijn van Alt Ausee met alle daarin aanwezige kunstschatten opgeblazen werd. © Sint-Baafskathedraal - www.artinflanders.be

De Gentse street art map

Kan je niet genoeg krijgen van street art? Onder het label SORRY, NOT SORRY ondersteunt de Stad Gent het hele jaar door street art, met als meest zichtbare voorbeelden de grote muurschilderingen die verspreid over de stad te bewonderen zijn. Verken de Gentse murals aan de hand van de street art map.

Sor­ry, Not Sor­ry Street Art plan Gent

Street art-fanaten zitten goed met dit plannetje waarop allerlei openluchtkunst is aangeduid. De wandeling langs street art in de binnenstad is dubbel interessant, want naast een introductie in Gentse straatkunst is dit ook een toertje langs een aantal toeristische highlights. De street art-scene in Gent bruist en past wonderwel bij de historische stad.

3 verschillende taalversies: Nederlands, Frans en Engels

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor.