Het Lam Gods of languit, ‘De Aanbidding van het Lam Gods’, van de gebroeders van Eyck, onthuld in 1432, wordt wereldwijd erkend als artistiek hoogtepunt, één van de meest invloedrijke schilderijen ooit gemaakt. De absolute ‘must see’ tijdens je citytrip in Gent. In totaal tonen de 18 panelen een magisch Bijbelse evocatie met onder andere ook het portret van opdrachtgever en kerkmeester Joos Vijd en zijn echtgenote Elisabeth Borluut.
De aanbidding van het Lam Gods is wellicht het meest invloedrijke schilderij ooit gemaakt, en het is ook nog eens het vaakst gestolen kunstwerk aller tijden!
Noah Charney

Innerlijke gloed, microscopisch vakmanschap

Het monumentale Lam Gods werd geschilderd op eikenhouten panelen bedekt met dunne lagen van een mengsel van krijt en dierlijke lijm. De figuren werden aangebracht in ettelijke laagjes olieverf. De combinatie van het miniatuurwerk en de lichtdoorlatende verf zorgen voor een extra dimensie. Ontdek het zelf als je voor dit meesterwerk staat. Je zal zien, er lijkt een innerlijke gloed van het schilderij uit te gaan, goddelijke gloed.

Devote kunst van de broers van Eyck in Gent

Hubert van Eyck schilderde een deel van het Lam Gods-altaarstuk, maar kon het nooit afwerken. Zijn jongere broer Jan, een absolute meester in de schilderkunst, ‘zou’ dit magistrale werk enkele jaren na de dood van Hubert afgewerkt hebben.

Lam Gods bezoe­ken - onli­ne tic­kets

Zeker zijn dat je het Lam Gods kan ontdekken wanneer jij daar zin in hebt? Boek je tickets dan zeker vooraf! 

Boek hier je tickets

Luk­as - Art in Flan­ders

Kan jij niet wachten om de goddelijke gloed in Gent te aanschouwen? Bekijk het Lam Gods-meesterwerk gewoon online in detail. Zoom eens in op de vrucht in de devote handen van Eva in het rechter bovenpaneel. Nee, geen Bijbelse appel, maar een ondertussen bijzonder zeldzame citrusvrucht. Of ontdek de Gentse torens in de achtergrond van de skyline van het hoofdpaneel. Zoomen maar!

Hier kun je het kunstwerk van dichtbij bekijken en inzoomen op alle details.

Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum komen het Lam Gods en de imposante kathedraal met behulp van een augmented reality-bril tot leven.

De stoutmoedige diefte, Lam Gods-panelen gestolen!

Op de ochtend van 11 april 1934 wordt Gent wakker met een stevige kater. Twee panelen van het Lam Gods, 'De Rechtvaardige Rechters’ en ‘Johannes De Doper’, werden gestolen uit de Sint-Baafskathedraal! Deze stoutmoedige diefstal groeit uit tot één van de meest tot de verbeelding sprekende kunstroven van de 20ste eeuw en blijft tot op vandaag onopgelost.

Later werd het paneel met Johannes De Doper door een onbekende teruggebracht, maar 'De Rechtvaardige Rechters' blijven spoorloos.
Vandaag vind je het Lam Gods waar het thuishoort: in de Sint-Baafskathedraal. Weliswaar nog altijd met een reproductie van het gestolen paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’. Of het paneel ooit weer boven water komt, of niet, deze diefstal leverde veel stof op voor spannende verhalen en mystieke complottheorieën en hypotheses.

Zot van ’t Lam

Een pittig interessant weetje: Het 'Lam Gods' werd in 1945 teruggehaald door de befaamde ‘Monuments Men’. Het Lam Gods werd toen als een koning onthaald door uitzinnige Gentenaars die voor de gelegenheid met veel respect een erehaag vormden. Het bijzondere verhaal van ‘Monuments Men’, Amerikaanse kunstcommando’s die ontvreemde kunst terug naar hun heimat brachten, werd verfilmd. De film ‘The Monuments Men’ begint dan ook in de Sint-Baafskathedraal in Gent. De Gentenaren zijn terecht zot van ’t Lam Gods, en dat de sympathieke en eigenwijze Gentenaren ook gevoel voor humor hebben, ontdek je in dit ludieke spotje over het Lam Gods.

Goddelijke graffiti in Gent

Ontdek tijdens je citytrip ook de Van Eyck Street Art in Gent! Verschillende nationale en internationale topkunstenaars lieten zich inspireren door het Lam Gods en fleurden de binnenstad op met kunst. 

In de ban van ‘Het Lam’?

Smaak de mystiek van ‘Het Lam’ naar meer? Ga dan tijdens je weekendje weg in Gent op stap met een stadsgids en kies voor één van de vele geleide stadswandelingen in Gent. De provincie Oost-Vlaanderen en de onderstaande gidsenverenigingen zijn ook zot van ’t Lam en bieden stadswandelingen in Gent aan met als thema het Lam Gods. Kiezen maar:

Ontdek Van Eyck van toen en vandaag

Ben je benieuwd wie die grootmeester Van Eyck nu eigenlijk was of hoe hij schilders vandaag heeft beïnvloed? Ontdek de verhalen op deze pagina’s!

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.

City­Card Gent: een must have voor je bezoek aan Gent

Hier kun je de CityCard Gent kopen