Het Lam Gods of languit, ‘De Aanbidding van het Lam Gods’, van de gebroeders van Eyck, onthuld in 1432, wordt wereldwijd erkend als artistiek hoogtepunt, één van de meest invloedrijke schilderijen ooit gemaakt. De absolute ‘must see’ tijdens je citytrip in Gent. In totaal tonen de 18 panelen een magisch Bijbelse evocatie met onder andere ook het portret van opdrachtgever en kerkmeester Joos Vijd en zijn echtgenote Elisabeth Borluut.

“De aanbidding van het Lam Gods is wellicht het meest invloedrijke schilderij ooit gemaakt, en het is ook nog eens het vaakst gestolen kunstwerk aller tijden!”

Noah Charney

Innerlijke gloed, microscopisch vakmanschap

Het monumentale Lam Gods werd geschilderd op eikenhouten panelen bedekt met dunne lagen van een mengsel van krijt en dierlijke lijm. De figuren werden aangebracht in ettelijke laagjes olieverf. De combinatie van het miniatuurwerk en de lichtdoorlatende verf zorgen voor een extra dimensie. Ontdek het zelf als je voor dit meesterwerk staat. Je zal zien, er lijkt een innerlijke gloed van het schilderij uit te gaan, goddelijke gloed.

Devote kunst van de broers van Eyck in Gent

Hubert van Eyck schilderde een deel van het Lam Gods-altaarstuk, maar kon het nooit afwerken. Zijn jongere broer Jan, een absolute meester in de schilderkunst, ‘zou’ dit magistrale werk enkele jaren na de dood van Hubert afgewerkt hebben.

De stoutmoedige diefte, Lam Gods-panelen gestolen!

Op de ochtend van 11 april 1934 wordt Gent wakker met een stevige kater. Twee panelen van het Lam Gods, De Rechtvaardige Rechters’ en ‘Johannes De Doper’, werden gestolen uit de Sint-Baafskathedraal! Deze stoutmoedige diefstal groeit uit tot één van de meest tot de verbeelding sprekende kunstroven van de 20ste eeuw en blijft tot op vandaag onopgelost.

Later werd het paneel met Johannes De Doper door een onbekende teruggebracht, maar 'De Rechtvaardige Rechters' blijven spoorloos.
Vandaag vind je het Lam Gods waar het thuishoort: in de Sint-Baafskathedraal. Weliswaar nog altijd met een reproductie van het gestolen paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’. Of het paneel ooit weer boven water komt, of niet, deze diefstal leverde veel stof op voor spannende verhalen en mystieke complottheorieën en hypotheses.

In het Gentse stadsmuseum STAM kan je zelf als speurneus op zoek gaan naar het wereldberoemde verdwenen paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’.

Het Lam Gods, een devote restauratie

Dit meesterwerk met wereldfaam, van de gebroeders van Eyck, in Gent werd al vele malen hersteld. Sinds 2012 wordt het grondig gerestaureerd en geconserveerd. Het Lam Gods doorstond in zijn bewogen geschiedenis o.a. verhuizingen, schommelende temperaturen en vocht, drieste zaagwerken en schade door brand. Beleef de intensieve restauratie van dit goddelijke kunstwerk gewoon ‘live’ in het MSK. Achter kogelvrij glas zie je 11 internationale restaurateurs de vernislagen en latere toevoegingen weghalen en met penselen retouches aanbrengen. Uniek en ongemeen boeiend! Smaakt ‘Het Lam’ naar meer? Je treft het want één keer per maand geven de restaurateurs toelichting over de restauratie van dit meesterwerk.

Gent viert in 2020 haar grootste Vlaamse Meester

In 2020 huldigt Gent haar grote Vlaamse Meester. Tijdens de prestigieuze en innovatieve tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie' in het Museum voor Schone Kunsten, zul je niet alleen de gerestaureerde buitenpanelen van het Lam Gods van ongezien dichtbij kunnen bewonderen, maar ook vele andere werken van Van Eyck die voor het eerst naar Gent worden gehaald. Het volledige Lam Gods zal vanaf juni 2020 bovendien in volle glorie thuiskomen in het gloednieuwe bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal, waar virtual reality je door geschiedenis van het altaarstuk zal gidsen.

Zot van ’t Lam

Een pittig interessant weetje: Het 'Lam Gods' werd in 1945 teruggehaald door de befaamde ‘Monuments Men’. Het Lam Gods werd toen als een koning onthaald door uitzinnige Gentenaars die voor de gelegenheid met veel respect een erehaag vormden. Het bijzondere verhaal van ‘Monuments Men’, Amerikaanse kunstcommando’s die ontvreemde kunst terug naar hun heimat brachten, werd verfilmd. De film ‘The Monuments Men’ begint dan ook in de Sint-Baafskathedraal in Gent. De Gentenaren zijn terecht zot van ’t Lam Gods, en dat de sympathieke en eigenwijze Gentenaren ook gevoel voor humor hebben, ontdek je in dit ludieke spotje over het Lam Gods.

Goddelijke graffiti in Gent

Ontdek tijdens je citytrip ook de graffiti-versie van het Lam Gods in Gent! Naar aanleiding van de bioscooprelease van 'The Monuments Men' spoot graffitikunstenaar Bart Smeets een grote muurschildering op de zijgevel van het herenhuis op de hoek van de Predikherenlei en de Van Stopenberghestraat, vlakbij de Sint-Baafskathedraal. Filmproducent 20th Century Fox zocht een eigentijdse manier om ‘The Monuments Men’ onder de aandacht te brengen. De stad Gent verwelkomde dit eigentijdse werk met open armen, een blijvende promotie van het Lam Gods, dat een prominente rol speelt in deze film.

In de ban van ‘Het Lam’?

Smaak de mystiek van ‘Het Lam’ naar meer? Ga dan tijdens je weekendje weg in Gent op stap met een stadsgids en kies voor één van de vele geleide stadswandelingen in Gent. De provincie Oost-Vlaanderen en de onderstaande gidsenverenigingen zijn ook zot van ’t Lam en bieden stadswandelingen in Gent aan met als thema het Lam Gods. Kiezen maar:

Het Lam Gods online, Gent, ook digitaal sociaal

Volg de Facebook en Instagram-pagina van Visit Gent en blijf op de hoogte van de laatste Lam Gods-nieuwtjes en gouden tips om je stedentrip in Gent nog pittiger te maken. Proef Gent, historisch charmant én levendig eigentijds.