Good to know

Het is geen verrassing dat architect Wim Goes ons meeneemt naar dé mooiste plekken (en gevels!) die onze stad te bieden heeft. Uiteraard hebben ook architecten honger en dorst. Deze wandeling is een streling voor alle zintuigen! 

Architect

Mocht de naam Wim Goes rijmen op architectuur, ‘t zou niemand verbazen. Wim Goes (1969) geeft les aan de Faculteit Architectuur van KU Leuven en richtte meer dan 20 jaar geleden een architectenbureau op onder zijn eigen naam: Wim Goes Architectuur. Zijn werk viel meermaals in de prijzen met o.a. de Belgische architectuurprijs en de Architectural Review Award. In 2002 werd zijn verbouwing van een industrieel pand voor het Gentse Compagnie bekroond met de Architectuurprijs van Oost-Vlaanderen en de Architectuurprijs van de Orde van de Architecten. And that’s not all, hij drukte ook zijn stempel op het ontwerp van het Gentse museumplein dat als verbinding zal dienen tussen het MSK en het S.M.A.K

Walk a mile in my shoes

5,5 km -  7300 stappen 

Geen betere plek om je tocht te starten dan de tempel der hedendaagse kunst: het S.M.A.K. Krijg je eerste caffeïnerush met een kop koffie in het SMAKcafé -double shot!- voor je door de studentenbuurt trekt richting Bar Jan Cremer. Hun zonovergoten terras is de perfecte uitvalsbasis voor een lichte lunch (hun bagels zijn first class).

In dezelfde buurt, in de schaduw van de Boekentoren, van de hand van Henry van de Velde, tref je de iconische Vooruit, een statig gebouw met resto, café en eventzaal onder één historisch dak. Grits zeker hun programmaboekje mee, een mix van populaire en ietwat meer atypische voorstellingen. Om de hoek zie je (you can’t miss it) de stadsbibliotheek De Krook, een architecturaal spel van licht en schaduw ontworpen door de architecten Coussee en Goris i.s.m. Pritzker prijswinnaars R.C.R. Vanaf de bibliotheek loopt er langsheen de Schelde een soort jaagpad in de richting van het Oud Justitiepaleis. Tussen deze twee hoogtepunten vooral lelijkheid. Opportunisme van vastgoed, gecombineerd met achterkanten van administratieve gebouwen met daar tussenin een baken van architectuur in de vorm van een brug. Een houten patiobrug van latwerk genereert een kracht die het falen van haar omgeving volledig tenietdoet. Een project van het Brusselse bureau Office.

Volg de kronkelende straten van de Gentse binnenstad tot aan de mediterraanse keuken van L’Apéro d’Oc. Wip zeker even binnen bij Copyright, de uitgelezen (pun intended) plek om je te verliezen in het grote aanbod aan kunst- en architectuurboeken. In de schaduw van de Sint-Michielskerk vind je één van mijn favoriete plekken: café Bornhem, een bruin café waar ik op vrijdag na het lesgeven graag een Orval drink met zicht op dé toegangspoort tot het stadscentrum.

Ook niet te missen: vintage winkel N’Importe Quoi voor one of a kind deco vondsten. Vlakbij, in de Varkensstraat, vind je het huis van architect Marie José Van Hee. De sober grijs gecementeerde bakstenen gevel is ontworpen vanuit een evenwicht tussen een horizontaal en verticaal lijnenspel, maar vooral een project van materialiteit, licht en menselijkheid.

Zigzag richting het toeristisch centrum, ontdek onder de Sint-Michielsbrug een parel van architecturaal kunnen. Op het einde van de fietsenberging is een klein trapje dat uitkomt ter hoogte van de arthouse cinema Sphinx. Dit trapje in combinatie met het plafond is een meesterwerk dat spreekt over licht, ruimte, plasticiteit en functionaliteit, een werk dat deel uitmaakt van de hernieuwde aanleg van het centrum door Marie José Van Hee samen met Robbrecht en Daem architecten. Het summum van onze tocht, een stop bij dumpling bar Steamy Windows in de Hoogpoort. Wat de link is met architectuur? Eigenaar kunstenaar Manor Grunewald maakte onze vervoerskratten voor de Biënnale van Venetië.

Walk Local

First date met onze stad? Ontdek hier alle Walk Local wandelingen en ga op stap met de tips van Gentse locals. Makkelijk te volgen & vol leuke adresjes. 

Ontdek hier alle Walk Local wandelingen