Zoals het een grootstad betaamt hebben we ook in Gent 2 stations. Een wandeling van het Sint Pietersstation naar station Dampoort houd je niet alleen fit maar brengt je ook naar parken en parkjes. Elk stukje groen met haar eigen verhaal. Ben je heel ambitieus, neem dan de tijd om in de parken rond te wandelen, zo haal je met alle gemak de gewenste 10.000 stappen. Veel wandelplezier!

Station Gent-Sint-Pieters

Je start, gewapend met jouw stappenteller, aan het Sint-Pietersstation. Voor de hoofdingang heb je al meteen het Koningin Maria-Hendrikaplein. De 60 platanen in concentrische cirkels zijn ondertussen zo’n 100 jaar oud en beschermd. Ze blijken bovendien ook handig te zijn als gigantische fietsenparaplu.

Station Gent-Sint-Pieters

Miljoenenkwartier

Via de Clementinalaan stap je richting Miljoenenkwartier.  In 1913 waren dit de terreinen van de Wereldtentoonstelling. Als één van de weinige getuigenissen van deze grootse gebeurtenis vind je nog het vroegere Erehof dat behouden bleef als park.  Het indrukwekkende Ros Beiaardbeeld met de Vier Heemskinderen dateert ook uit diezelfde periode.

Ros Beiaardbeeld

Citadelpark

Het Citadelpark heeft zijn naam te danken aan de citadel of vesting die hier onder Hollands bewind werd gebouwd. Na de afbraak van de citadel werd beslist hier een stadspark aan te leggen in Engelse landschapsstijl. Sommige elementen van het fort bleven bewaard. Door onder andere oude kazematten te bezetten met natuursteen en cement creëerde men een rotslandschappen met nepgrotten, helemaal naar de mode van die tijd.

Citadelpark

De Plantentuin van de Universiteit van Gent

Kuier rond in het park en via de musea van hedendaagse en schone kunsten kom je aan de plantentuin van de universiteit. De plantentuin bevond zich oorspronkelijk in het centrum van de stad. Door de vervuiling moest de tuin begin vorige eeuw noodgedwongen naar hier verhuizen. Hier zijn maar liefst 10.000 planten samengebracht. De Victoriaserre blijft het pronkstuk van deze site. 

Plantentuin

Het Sint-Pietersplein

Op het Sint-Pietersplein zal je weinig groen bespeuren. Maar niet getreurd, achter de Sint-Pietersabdij, op de helling naar de Schelde, kom je in een verborgen oase terecht. Een kloostertuin, heel populair bij studenten, met boomgaard, kruidentuin en een wijngaard. En ja, er wordt abdijwijn geschonken en gedronken. Nodig jezelf uit op één van de recepties van de stad en met een beetje geluk proef je de enige echte Gentse wijn!

Sint-Pietersabdij

Muinkpark

Over het water kom je vanzelf in het Muinkpark. Dit is het enige overblijfsel van de Gentse dierentuin of nog beter “den biestenhof”. De Gentse zoo besloeg iets meer dan 5 hectaren, ongeveer de helft van de Antwerpse zoo. Wat nu nog overblijft is dit buurtparkje rond de eendenvijver, alsook de straatnamen in de omgeving, die grotendeels verwijzen naar dieren.

Muinkpark

Het Koning Albertpark

Het Koning Albertpark ligt een beetje gewrongen tussen de invalswegen naar de autostrade. Het park werd aangelegd op het tracé van de sporen van het vroegere zuidstation. Het station verdween en het park kwam in de plaats.

Koning Albertpark

Het Astridpark

Het Astridpark is één van de parken in ons land ter ere van de vroegere Koningin. Haar beeld vind je links naast de ingang. De villa De Groote met bijbehorende tuin werd na de Tweede Wereldoorlog aangekocht door de stad. Groet de Koningin en neem even de tijd nam om de prachtige beuken te bewonderen. Je vindt een tweede uitgang achteraan. Zo kom je vlotjes in het Rommelwaterpark. Het water van de vroegere molens rommelt echter al lang niet meer….

Koningin Astridpark

Het Coyendanspark

In het Coyendanspark zie je de haagbeuk, geplant op het grondplan van de verwoeste abdijkerk. Naast de groenkerk liggen nog de ruïnes van de Sint-Baafsabdij waartoe de kerk behoorde. In de binnentuin van de Sint-Baafsabdij, vind je heel wat wilde plantjes terug die heel uitzonderlijk zijn in een stedelijke omgeving. De vegetatie is dan ook beschermd.

Het Spaans Kasteelplein

Sinds kort kunnen buurtbewoners  hun eigen groenten telen op het Spaans Kasteelplein. De moestuintjes zijn een mooi initiatief van de Buren van de Abdij. Ook de kinderen van de scholen in de buurt worden betrokken bij het project en kunnen zich uitleven als  tuiniertjes is spé.

Wandel verder langs het water naar het station Dampoort en neem de trein terug naar station Gent-Sint-Pieters. Of nog beter, keer op je stappen terug en haal zo, zonder enig probleem, je 10.000 stappen van de dag.

Deze wandeling kwam tot stand in samenwerking met:

Op stap met een gids?

Bekijk hier het volledige gidsenaanbod van Gent