Was jij wel eens verliefd op een plek? Een plek met een bijzondere vibe waar je kan ontspannen, echt genieten en helemaal tot jezelf komen? Hoewel heel persoonlijk, ervaren heel wat Gentenaren volgende plekken in hun stad als bijzonder. We delen ze graag met jou.

8,4 km - 11 300 stappen

Good to know

  • Ontspannen wandeling langs bekende en minder bekende inspirerende plekjes, in en op wandelafstand van het historisch centrum. 
  • De wandeling vormt een lus met start– en eindpunt op Gent Zuid, al kan je makkelijk in– en uitstappen en ook gewoon een klein stukje doen.
  • Wandeltijd: halve dag, maar wens je regelmatig te stoppen, een terrasje doen, iets bezoeken, trek dan een volledige dag uit.

Heilige plekken

Je start aan Gent Zuid. In plaats van het centrum binnen te lopen, wandel je onder de mooie rondbogen van het Graaf Van Vlaanderenplein, richting Lange Violettestraat. Daar vind je een van de mooiste, grootste en meest inspirerende plekken van Gent: het OLV-Ter Hoyen Begijnhof. Ommuurd, stad binnen de stad en Unesco Werelderfgoed. Een echte aanrader!

Via de street art van de Tweebruggenstraat, bereik je de Schelde. Hier strekt zich een tweede inspirerende klepper van formaat uit: de Sint-Baafsabdij, en haar aanpalende groene kerk. Wist je dat deze abdij de oudste muur van Gent onder haar Middeleeuwse stenen telt?

De Sint-Baafskathedraal vormt het sluitstuk van deze heilige plekken. Wereldberoemd als thuisbasis van het Lam Gods van Van Eyck, bundelt de kathedraal op een indrukwekkende manier meer dan 1000 jaar religieuze inspiratie met topkunst. Wedden dat het Lam Gods ook jou kan beroeren? In het aanpalende Maaseikparkje kan je heerlijk nagenieten van deze bijzondere ervaring

Sint-Baafsabdij

Kronkelende steegjes, charmante, inspirerende hoekjes

Dat inspirerende plekken ook klein, verborgen en van alle tijden kunnen zijn, ervaar je in dit stukje van de wandeling. Via het schitterend gerestaureerde Sint-Baafshuis, duik je de Middeleeuwse steegjes in.

De Biezekapelstraat met in haar elleboog de elegante Achtersikkel, inclusief eigen waterput, binnenplein en muziekconservatorium. En even verderop het fotogenieke Graffitistraatje. De steegjes kronkelen zich een weg langs het verzonken tuintje van het Hof van Rijhove, de rommelmarkt bij Sint-Jacobs en de grappige gevelspreuken in de Wolfstraat. Telkens weer verrassend, telkens weer anders.

Ben je een echte steegjesfanaat, dan zal je zeker je hart ophalen aan de wirwar van Middeleeuwse steegjes in het Patershol!

Achtersikkel

Inspirerende adresjes

Na de verstilling van het Patershol, sta je plots op de levendige Groentenmarkt. Hier hebben enkele iconische Gentse adresjes hun thuisbasis. Telesco, Timmermans, Tierenteyn zijn stuk voor stuk huizen van passie en vakmanschap die je zeker zullen inspireren. Onder de eeuwenoude balken van het Groot Vleeshuis is het genieten van een streekbier. Een koffie drink je in de nabijgelegen Mokabon.

Of neem alle schoonheid tegelijk in je op terwijl je geniet van een ijsje op de verlaagde kades aan the place to be in Gent, de Graslei/Korenlei.

Tierenteyn

Groots en inspirerend

Kan je van de inspirerende plekken niet genoeg krijgen en heb je nog wat jus in de benen, neem dit laatste stuk van de wandeling dan zeker voor je rekening. Langs het monumentale Pand, bereik je via de verscholen tuin van het stadspaleis D’Hane Steenhuyse, de nabijgelegen Gentse Opera.

Kuier daarna langs de groene glooiingen van de Leie naar de bijzonder inspirerende Bijlokesite, kunsten hub en thuisbasis van de schitterende Bijloke concertzaal. Wist je trouwens dat Gent Unesco Creative City of Music is?

Via de elegante Kunstlaan eindig je in de bruisende studentenbuurt. Vlij je neer in de bijzonder inspirerende wijngaard van de Sint-Pietersabdij of sluit af met een glas op het terras van de iconisch Vooruit.

Het Pand

Inspi­re­ren­de plek­jes in Gent

Was jij wel eens verliefd op een plek? Een plek met een bijzondere vibe waar je kan ontspannen, echt genieten en helemaal tot jezelf komen? Hoewel heel persoonlijk, ervaren heel wat Gentenaren volgende plekken in hun stad als bijzonder. We delen ze graag met jou.

Op stap met een gids?

Bekijk hier het volledige gidsenaanbod van Gent