Geschreven op 04/07/2023 door
Dat street art in Gent floreert, dankt de stad aan generaties artiesten die radicaal hun ding deden, vaak in leegstaande panden. Vandaag is ook het legale graffiticircuit alive and kicking in Gent, zodat elk type kunstenaar z’n kans kan grijpen.

Introductie in Gentse graffiti

Dat ik in 2013 in de Gentse graffitiscene ben gerold, was een beetje toevallig. Tijdens mijn schooltijd stonden de kantlijnen van mijn schriften altijd volgetekend en ik had een deeltijdse opleiding animatietekenen gevolgd. Toen ik letters begon te tekenen, dacht ik: ‘Dit zou graffiti kunnen zijn’. En zo begon dat balletje te rollen. Als jonge gast in de scene voelde ik me een beetje in een vacuüm terechtkomen. Ik kwam na een generatie die al was doorgegroeid naar een atelier- en expowerking en anderen waren bezig met pakweg treinen beschilderen.

Muren regelen

Ik was nog niet meteen tevreden over mijn werk, dus illegaal gaan schilderen was mij het risico nog niet waard. Gelukkig waren er in Gent al een paar legale graffitizones waar ik kon oefenen. Om artiesten te ondersteunen die er dezelfde filosofie op nahouden, stampte ik in 2015 Wallin’ vzw uit de grond. Onze werking is veelzijdig: legale zones en graffitjams organiseren, muren regelen voor artiesten, projecten financieren, graffitiwalks en workshops opzetten, kunstwerken in opdracht begeleiden. 

Dat street art in Gent floreert, dankt de stad aan generaties artiesten die radicaal hun ding deden, vaak in leegstaande panden.
Rick Molyneux - Wallin' vzw

Verhalen scheppen

De Gentse street art-scene bruist, zoveel is zeker. Wat de scene typeert? Het is een smeltkroes: artiesten uit Gent maar ook uit grotere steden als Brussel en Antwerpen zijn hier enorm actief. Wat mij opvalt, is dat in Gent de figuratieve stijl sterk vertegenwoordigd is, wat kan zorgen voor meer onderlinge samenwerking. In die stijl kan je echt verhalen scheppen. In sommige grotere steden zie je dat graffitikunstenaars overal hun naam op muren sprayen. Dat zijn werken die meer op zichzelf staan. 

Street art-toerisme

Veel Gentse street art vloeit voort uit een leegstandcultuur: gebouwen uit vergane industrieën werden ingepalmd door straatkunst. De Stad is nu enorm aan het evolueren, waardoor sommige plekken waar creativiteit kon broeien sneuvelen. Gelukkig vinden wel wat artiesten de weg naar permanente muren in het straatbeeld en ontstaan er ook nieuwe legale zones. Corridor in Gentbrugge, bijvoorbeeld, is al meteen een nieuwe aantrekkingspool. Er is ook de opkomst van het street art-toerisme, die onze scene de aandacht geeft die het verdient. 

Street art als katalysator

Mijn favoriete street art-zone in Gent? Dat moet Nieuw Gent zijn. Met het Goldmine-project creëerde Wallin’ er een nieuwe artistieke hotspot. Grote muurschilderingen van lokaal en internationaal talent sieren de sociale woonwijk. De wijk toont hoe street art een wijk intrinsiek kan veranderen door de leefomgeving een upgrade te geven. En dankzij het project wordt Nieuw Gent een nieuwe trekpleister, terwijl de wijk ook voor Gentenaren zelf lang onbekend terrein was. Dat wij met ons werk mensen aanzetten om hun stad opnieuw te ontdekken en de routine te doorbreken, is mooi.

Rondje R4

In het historisch centrum is de wijk rond de Ham ook een aanrader. Daar ging voor de eerste keer het ‘Sorry, not Sorry’-festival door, gewijd aan street art. De havenomgeving, met een mix tussen werk dat er spontaan kwam en werk dat voor het festival ontstond, is en blijft een aanrader. Wil je werk van de nieuwe generatie spotten? Rijd dan eens de R4 – de Gentse stadsring – af. Vooral in de regio Zwijnaarde zie je het werk en de drive van het ruwe talent. 

Gentse namen

Gent kan uitpakken met een paar indrukwekkende street art-namen. De bekendste is ongetwijfeld ROA. Hij werd gevormd door de Gentse leegstandcultuur, begon te reizen en maakte internationaal naam, kwam terug naar Gent en is vandaag relevanter dan ooit. Zijn werk voor het Van Eyck-jaar, zijn kunst voor het GUM – het Gents Universiteitsmuseum… Een persoonlijke favoriet is Resto, een artist die al jaren meedraait en altijd lokaal is gebleven. Hij creëerde met zijn werk een hoogsteigen illustratief universum. Knap hoe hij over zijn eigen stijl waakt. En twee hedendaagse, zeer actieve kunstenaars die ik graag volg zijn Kiuw en Arrf the Wolf. 

ROA aan het werk op de Oude Houtlei in Gent

Genoeg te ontdekken dus! Wallin’ vzw organiseert zelf interessante street art-tours, en workshops voor mensen die zelf eens willen spelen. Geen voorkennis nodig!

Rick Moly­neux

Rick Molyneux sprayde in 2013 z’n eerste bussen leeg als graffitikunstenaar en bouwde in 2015 met Wallin’ vzw een organisatie uit die street artists kansen geeft: artiesten koppelen aan muren en opdrachtgevers, projecten financieren, graffitijams en workshops organiseren. Zo maken Rick en zijn kompanen de wereld letterlijk een beetje mooier.

Lees alle blogposts van Rick Molyneux