Een paar kilometer wandelvertier
’t Is niet moeilijk te begrijpen waarom kinderen van streetart houden. Het idee om speels en vrij op een muur te schilderen is dan ook onweerstaanbaar. In Gent gaan graffitikunstenaars ongestoord hun gang. Van metershoge murals en kleine stencils tot een volledige graffitistraat: het gespraycande aanbod is groot. De streetartwandeling voor ’t hele gezin is met een afstand van 2,5 kilometer ook voor kleine koters een haalbare kaart. Heeft je kroost al wat langere wandelbenen? Dan kan je er nog een flinke omweg aan breien.
Grote en kleine topwerken
De basisroute loopt langs veertien werken (nummer 1 tot en met 14 hieronder). Je zal je ogen de kost kunnen geven aan een verborgen interpretatie van Jan Van Eyck, een eerbetoon aan de overleden zanger Luc De Vos, een kunstwerk op lockers voor thuisloze mensen en veel meer. Het extra toertje leidt langs nog eens een tiental kunstwerken (nummer 15 tot en met 26). Bereid je onder meer voor op een muurschildering voor kinderrechtenorganisatie Tzitemzo, een kleurrijk kwartet in de Wellingstraat en een intrigerende haas op de muur.
Cultuur en commerce
Op de route spot je bovendien niet alleen streetart. Je wandelt er ook langs het Gravensteen, waar je nog een verborgen graffitikunstwerk kunt spotten (meer info op de route). Ook de gezinsvriendelijke musea Huis van Alijn en het Industriemuseum liggen op je weg. Zin om je portefeuille eens boven te halen? Dan moet je in de Serpentstraat zijn, met shops als Mus in een Plas en The Wonder Years een gezinsvriendelijk shopwalhalla.
En verder…
Je komt onderweg ook een paar toffe buitenplekken tegen, zoals het Park Sluizeken met een kleine speeltuin en het grotere Baudelopark. Aan het Graffitistraatje passeer je ook het Hof van Rijhove, een middeleeuwse tuin die toegankelijk is via een poort in de Onderstraat. En een langgerekt ‘Mamaaa, ik heb honger’ ben je op de wandeling ver voor dankzij de toffe eet- en drinkadresjes onderweg.
- Koffiebar Simon Says
- Taart en koffie bij Julie's House
- Grootmoeders keuken bij De Bompa
- Gentse snoepjes voor onderweg bij Confiserie Temmerman
- Cuberdons of neuzekes op de Groentenmarkt
- Vlaamse keuken bij Mémé Gusta
- Pizza en pasta bij Eat Love
Goed om weten: het Gentse Graffitistraatje is een gedoogzone, wat wil zeggen dat elke creatieveling er met z’n spray cans aan de slag mag. Er is maar één regel: respecteer de werken die beter zijn dan die van jou. Eerlijk zijn hé!