Geschreven op 08/05/2025 door
Goed eten is liefst vers, lekker en lokaal, maar het gaat om meer dan dat. Zo vindt Stad Gent dat goed eten ook voedselverspilling moet tegengaan en toegankelijk moet zijn voor iedereen. Wat Gent daar concreet voor doet, vertel ik je graag.

In Gent is eten ook een maatschappelijke aangelegenheid

In mijn vorige blogs las je al meer over een aantal speerpunten van de voedselstrategie van Stad Gent. ‘Gent en garde’ zet zich bijvoorbeeld in voor een korte en duurzame voedselketen, en voor de toegankelijkheid van duurzaam voedsel voor iedereen.

Restorestje

Onder het motto ‘niets gaat verloren’ gaat de Stad ook voedselverspilling tegen. Want ken je dat, dat je ogen soms groter zijn dan je buik? Iedereen komt het wel eens tegen: te veel bestellen en dan met het schaamrood op de wangen een bord dat niet leeg is terug de keuken insturen. Gebeurt het tijdens je citytrip in Gent, dan hoef je er niet mee in te zitten. In Gent is het ondertussen de normaalste zaak om een Restorestje te vragen waarin je je overschotten mee kan nemen.

Reddingsautomaat

Naast het Restorestje zijn er in Gent nog wel wat anti-verspillingsinitiatieven. Een ander fijn Gents initiatief zijn de ‘reddingsautomaten’ van Let’s Save Food in de stad. Watte? Wel, het zijn letterlijk automaten waar je voedseloverschotten kan kopen aan een heel lage prijs. Meestal zit er vooral brood en banket in de automaten – het voedsel dat we het meest van al verspillen –, maar er kunnen ook andere dingen in verkocht worden. Er zijn verschillende automaten, verspreid in en rond de stad. Neem zeker eens een kijkje als je zo’n automaat passeert, want iedereen kan er iets uit kopen.

Sociale restaurants

Omdat we weten dat goed eten niet voor iedereen evident is, zet Stad Gent hard in op betaalbaar eten voor iedereen. Zo zijn er in de stad verschillende restaurants waar wie het financieel niet breed heeft, kan eten tegen een aangepast tarief (maar uiteraard is iedereen welkom). Er zijn bijvoorbeeld de erkende sociale restaurants. Bijzonder aan zo’n restaurant is dat de keuken een sociale werkplaats is, een beschermde werkomgeving dus voor mensen die het moeilijker hebben in het ‘gewone’ arbeidscircuit. De medewerkers kunnen er hun talenten ontwikkelen en werkervaring opdoen in een omgeving die hen stimuleert. In sociale restaurants krijg je als bezoeker niet alleen lekker, gezond en duurzaam eten voorgeschoteld, je kan er ook mensen ontmoeten en genieten van de gezellige sfeer. 

Uitgestelde koffie

Sommige restaurants bieden zelf een sociaaltariefsysteem aan. Zo is er Karoot, een coöperatief eethuis in de Gentse Brugse Poort. Karoot wil iedereen die er binnenstapt een warme maaltijd kunnen bieden. Daarom kan je er zelf kiezen hoeveel je voor een dagschotel betaalt. Je maakt dus zelf je rekening en betaalt wat voor jou haalbaar is. Tot slot ben ik als Gentenaar echt trots op het systeem van Enchanté. In heel wat restaurants, cafés, koffiehuizen, frituren vind je het sympathieke logo van de vzw terug. In die zaken kan je een uitgestelde koffie of maaltijd kopen. Wat houdt dat in? Bij je eigen bestelling betaal je nog een drankje, warme maaltijd, bakje friet… Die extra bestelling krijg jij niet, maar wordt later aan iemand gegeven die er nood aan heeft. Iemand helpen met een heel concrete kleine actie, dat geeft een goed gevoel! 

Har­te­lij­ke Plek­ken

Op deze plekken van je een uitgestelde koffie of maaltijd kopen

Lie­ta Goet­hijn

Lieta Goethijn was tot 2024 verantwoordelijk voor de Gentse voedselstrategie. Als mama probeert ze ook thuis gezonde en duurzame maaltijden op tafel te zetten. Haar toverwoorden? Lokaal, sociaal, duurzaam, respectvol. Als veggie lekkerbek en lid van een zelfoogstboerderij doet Lieta enthousiast van ‘practice what you preach’.

Lees alle blogposts van Lieta Goethijn