Good to know

Duurzaam Gent door de ogen van Nic Balthazar, een bonte verzameling van plekken die het goede voorbeeld mee in de verf zetten. Een afwisselende tocht dat deels op de fiets wordt afgelegd én uiteraard aandacht heeft voor enkele Gentse groene longen. Heb je zelf geen fiets? No worries! De Fietsambassade has got you covered.

Kleine tip van de redactie: aan lekker eten geen gebrek, dus neem zeker een brooddoos mee om je picknick in te vervoeren die je onderweg verzamelt!

Filmregisseur, televisie maker, auteur en klimaatactivist in hart en nieren

Gentenaar Nic Balthazar (1964) kennen we vooral als televisie- en filmmaker maar schrijft daarnaast ook scenario’s, boeken en columns. Bovenal vecht hij vooral voor een gezondere, betere & fijnere samenleving. Op alle vlakken. Nic studeerde literatuur en theaterwetenschap, ging daarna aan de slag als journalist voor o.a. De Morgen, Radio 1 en Studio Brussel. Na het recenseren van films ging hij uiteindelijk zelf aan de slag met bewegend beeld. Hij presenteerde/maakte programma’s zoals Filmfan en Vlaanderen Vakantieland, beide in opdracht van de VRT. Als schrijver debuteerde Nic met Niets was alles wat hij zei, dat later ook omgetoverd werd in een toneelstuk én internationaal bekroonde film Ben X. Soortgelijke verhalen waren er  met creaties Neeland, Tot Altijd en Everybody Happy.

Naast de activiteiten op en rond het witte doek kennen we Nic als geëngageerde burger die zich vooral inzet voor het milieu en klimaat. Denk aan The Big Ask en The Big Ask Again, waar hij duizenden mensen wist op te trommelen om politici te overtuigen om een klimaatwet te stemmen. Met Sing for the Climate zong een half miljoen mensen mee in meer dan 30 landen. Ook met zijn documentaire Plannen Voor Plaats gooide hij hoge ogen, een film over het nogal absurde bouwgedrag van wij, Belgen.

Walk a mile in my shoes

13,8 km - 18400 stappen

Kracht opdoen voor vertrek? Gent barst van de vegetarische restaurants, maar ook van de leuke soep en salade bars. Op het terras aan de voorkant van Boon heb je zicht op het Gravensteen. Moet het unieker worden? Begin je tocht bij The Fallen Angels, en snuister paradijs vol oude reclame- en filmaffiches, vintage speelgoed, antieke postkaarten,… De onvergetelijke uitbaatster maakt deze hemel compleet. Verscholen tussen de drie torens ligt een vegan versmarkt met een veganistisch restaurant en koffiebar Knol en Kool. In Gent vind je flink wat fair trade mode shops, Supergood store, Cliché, Fanny. Fairware Yak & Yeti is speciaal omdat hij ook een ongelooflijk sympathieke uitbater heeft, die Nepal ademt net zoals veel van zijn fair trade producten. Verpakkingsvrije winkels zoals Ohne in Steendam tonen hoe het anders kan, en best plezierig kan zijn, zonder plastic of ander afval.

Tijd om een fiets op te pikken. Gent is een fietsstad. Bij de Fietsambassade heb je er één op 5 minuten! Een sociaal project dat zowel de werknemers een toekomst geeft, en de klanten een prima stevige stoere fiets. Hier gaan we! Op de plaats waar ooit de Sint-Baafsabdij lag, ligt één van de best bewaarde geheimen van de stad. Op de plek waar ooit monniken kuierden en prevelden, groeien vandaag meer dan 210 verschillende planten. Een uniek staaltje biodiversiteit in de stad! Bij Yügen werd één van de meest duurzame Gentse merken van Kombucha geboren. Het is nog altijd een hippe plek en een leuke ongedwongen ontmoetingsplaats. Een beetje verder hou je halt aan Lousbergmarkt. Een unieke samenwerking tussen 4 lokale duurzame bedrijfjes die gaan voor kwaliteit en vakmanschap. Dat alles in het unieke decor van de vroegere kaasmakerij van Het Hinkelspel. En nu even op de trappers. De Gentbrugse Meersen zijn een heerlijk natuurgebied vol moerassen, bloemrijke graslanden en bos. De plek om even te ontsnappen van de bustle van de stad.

Eén van mijn favoriete stadsjuweeltjes is de Zebrastraat. Een mooie gerenoveerde Gentse site die huisvesting, cultuur en economie met elkaar verbindt. Welkom in het Muinkpark. Een mini parkje in Engelse landschapsstijl en het enige restant van de 19e-eeuwse Gentse dierentuin waar leeuwen, olifanten, papegaaien en een krokodil de publiekstrekkers waren. De binnentuin van de Sint-Pietersabdij vind ik toch een pareltje. Mét kruidentuin, wijnranken en boomgaard. Goed voor de biodiversiteit en voor een heerlijk moment van ontspanning. Het Huis van Kina is voor kinderen een leuk museum rond de natuurwereld en al zijn wonderen. Sinds 1982 verrees het Kunstencentrum Vooruit als één van de meest ecologisch en duurzaam gerunde cultuurplekken van het hele land. Op het eind van de wandeling eens echt gek doen? Ga dan naar Vrijmoed van topchef Michaël Vrijmoed, een restaurant waar groenten & fruit de hoofdrol krijgen. In de We’re smart green guide werd dit het tweede beste groenterestaurant ter wereld.

Walk Local - Nic Bal­t­ha­zar

Duurzaam Gent door de ogen van Nic Balthazar, een bonte verzameling van plekken die het goede voorbeeld mee in de verf zetten. Een afwisselende tocht dat deels op de fiets wordt afgelegd én uiteraard aandacht heeft voor enkele Gentse groene longen. Heb je zelf geen fiets? No worries! De Fietsambassade has got you covered. Kleine tip van de redactie: aan lekker eten geen gebrek, dus neem zeker een brooddoos mee om je picknick in te vervoeren die je onderweg verzameld!

Walk Local

First date met onze stad? Ontdek hier alle Walk Local wandelingen en ga op stap met de tips van Gentse locals. Makkelijk te volgen & vol leuke adresjes. 

Ontdek hier alle Walk Local wandelingen