Hoe echte Gentenaren hun weekend spenderen lees je hier. Gent is een levendige stad, ook in het weekend. Deze oergezellige stad in België is meer dan je weekendje weg waard. Het eigenzinnige Gent is de stad voor en door levensgenieters. De sympathieke en gastvrije Gentenaren weten als geen ander wat goed leven is, echte Belgische Bourgondiërs. Met deze insidertips ontdek je hoe echte Gentenaars er hun weekend spenderen. Ze koesteren hun hotspots in Gent.

Een verwenweekend in Gent, Bourgondische boodschappen

Gentenaars zijn chill. Relax, no stress. Op zaterdagochtend trekken vele Gentenaars eropuit om ‘kommiesjes’ te doen (boodschappen te doen) na een gezellig ontbijt. De eigenzinnige Gentenaren zijn zot van hun eigen stad en shoppen graag lokaal. Ze trekken op zaterdagochtend maar al te graag op snuistertocht na een drukke werkweek. Genieten van eigen stad, dat doen Gentenaars als de beste. Maar een echte Gentenaar vermijdt de drukke straten. Loop je even mee?

Markten, shoppen, slenteren in Gent, ontdek brocante Bij Sint-Jacobs

Met een goed gevulde maag starten Gentenaars hun lokale boodschappentocht wel eens op het pleintje, Bij Sint-Jacobs: op vrijdag, zaterdag- & zondagochtend is het de plek waar snuistergrage antiek-brocantejagers elkaar ontmoeten en zoeken naar antieke hebbedingen. Heerlijk!

Deze Gentenaars kopen even later hun gezonde portie groenten en fruit bij Fruitco op de historische Vrijdagmarkt. Je kan er rekenen op bediening met de glimlach.

Alles voor een perfect weekendje weg, blijde Intrede op de Vrijdagmarkt

De Vrijdagmarkt en zijn directe omgeving zijn echt je bezoek waard. En, krijg je nu reeds trek? Restaurants genoeg op de Vrijdagmarkt. Wat je ook doet, je citytrip in Gent is niet compleet zonder dat je even binnenliep in de overdekte markt ‘Den Baudelo’. Deze 16e eeuwse Baudelokapel aan de Gentse Ottogracht werd omgetoverd tot een overdekte markt met verschillende eetkraampjes. Ben je een echte foodie, dan is dit jouw place to be in Gent. ‘Den Baudelo’ is open van 11.30 u. tot 22.00 u. Juist. Gent verwent.

Bon, we zouden geen echte Gentenaars zijn, mochten we op zaterdagochtend niet graag door Gent slenteren. En dus, onder het goedkeurend oog van het standbeeld van Jacob Van Artevelde wandel je over de Vrijdagmarkt via het smalle Meersemierstraatje naar het brugje over de Leie de, Zuivelbrugstraat.

Wist je dat? Ganda, zoals Gent oorspronkelijk heette, is ontstaan aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde. Nu ligt er op die plek een jachthaven voor passanten, Portus Ganda. Wil je daar eens langslopen dan bereik je Portus Ganda het snelst via de Steendam. Deze straat is volledig terug in opmars met trendy shops, eet- en drinkadressen.

Maar goed, over het Zuivelbrugje dus, daar waren we gebleven, laat je oog eens vallen in de retro-etalage van behangwinkel Priem. Altijd plezier voor het oog. Snoepjes kopen doe je bij Confiserie Temmerman. Confiserie Temmerman is een begrip in Gent voor heerlijk ouderwetse snoepjes en Gentse lekkernijen als mokken, knopkes, muilentrekkers en cuberdons (Gentse neuzen). Een bezoek aan deze oude spekkenwinkel tovert een spontane glimlach op je gezicht.

Huis van Alijn, alledaags, allerminst gewoon

Hup, nu naar links op de Kraanlei, wandel langs het water naar hartje Gent, richting Gravensteen. Je passeert het Huis van Alijn. Het Huis van Alijn verzamelt, onderzoekt en deelt herinneringen van de 20ste eeuw. Wandel eens de binnenkoer op en drink een pintje in het museumcafé. De binnentuin is ook het decor waar je tijdens de Gentse Feesten kan genieten van concerten en activiteiten.

Patershol, place to be met een volkse ziel, fun for foodies

Een beetje verder wandel je rechts via de Hertogstraat het befaamde Patershol binnen, het culinaire hart van Gent. Weet je nog? Verdwijn eens achter de schermen. Wandel de rustige straatjes in. Deze bijzonder mooie hoek van Gent is een stad-in-de-stad. Vergeet even waar je bent. En laat je onderdompelen in de middeleeuwen. Snuif de nostalgie van oude leefgewoonten op. Geniet van de pittoreske straten vol gezellige restaurants, volkse cafés en hippe bars. En, als je hier dan toch bent, reserveer alvast je plek voor je restaurantbezoek op zaterdagavond. Dat doet de echte Gentenaar immers ook, culinair genieten in het Patershol op zaterdagavond. Doen!

Gentse specialiteiten en sneukelingen

Nu je hier toch bent, kunnen we je dit verklappen. Je bent nu vlakbij enkele typische Gentse handelszaken aan de Groentenmarkt. Verwen je je familieleden thuis ook graag met lokale lekkernijen? Zot lekker zijn ze! Elke broodminnende Gentenaar schuift op zaterdag en zondag al eens aan in de rij voor een broodhuis van vertrouwen, bakkerij Himschoot op de hoek aan de groentenmarkt. Hier wordt in de kelderverdieping nog op artisanale wijze brood gebakken.

Die paarse Gentse neuzen, cuberdons, waar iedereen het over heeft, koop je aan één van de kraampjes op hetzelfde marktplein of bij Temmerman.

Een echte Gentenaar houdt van pittig. Wil je echt scoren bij je vrienden? Koop dan een echte pot Gentse Tierenteyn-mosterd. Pikant anders! Wanneer je het artisanale bedrijf Tierenteyn-Verlent inwandelt, loop je een stuk Gentse geschiedenis binnen. Elke Gentenaar stond hier als kind al aan de hand van moeder of grootmoeder met grote ogen te kijken naar al die mysterieuze potten, gevuld met kruiden en andere lekkernijen.

De artisanale gandaham kan je in het Groot Vleeshuis, aan de overkant van de Groetenmarkt, nog zien drogen. Minstens tien maanden duurt dit proces! Maar de smaak van het bekende streekproduct is het wachten meer dan waard. Bestel een snee brood, een stukje bierkaas, een augurkje, een zilveruitje. Smakelijk!

Ben jij ook een koffieaddict? Goed nieuws. Wandel vanuit de Tierenteyn-mosterdwinkel verder naar de levendige Korenmarkt. Nee, van hieruit duikt een echte Gentenaar niet verderop de beroemde winkelstraat, de Veldstraat in. Laat je verrassen door een fameus koffiehuis met Gentse geschiedenis, net om de hoek. Wandel links het smalle straatje, de Donkersteeg, in en meteen rechts zie het neonuithangbord van Mokabon. De oerkoffiezaak van Gent. Hier wordt al jaar en dag excellente koffie geserveerd, ook de koffiebonen zijn te koop. In dit retro interieur word je terug gekatapulteerd in de tijd.

Stadshal, modern bouwwerk in het hart van de stad

Stapgrage Gentenaars lopen na hun plichtsbewuste stop bij Mokabon gewoon verder door het Donkersteegje richting stadshal. De polyvalente, open stadshal is een architecturaal hoogstandje. De relatie van de Gentenaars met deze moderne stadshal startte woelig. De bouw, midden in het hart van historisch Gent, zorgde voor veel rebelse ophef. Intussen is je zaterdag in Gent niet compleet zonder eens onder de vermaarde stadshal door te wandelen. Een mooi verhaal van symbiose tussen haat en liefde.  Opvallend zijn vooral de dakstructuur en het gebruik van glas, hout en beton. Er is plaats voor concerten, dansvoorstellingen en markten. Hier is altijd wel wat te beleven.

Het stadsparkje, op het lagergelegen niveau, The Green, is afgebakend met een stenen muur. Hier zie je in de zomer veel Gentenaars chillen. Trappen en hellingen verbinden het parkje met de hoger liggende straatniveaus. Diagonale wandelpaden verbinden de Donkersteeg met de Mageleinstraat en Cataloniëstraat, en nodigen je uit om je zaterdag af te sluiten met shoppen.

Next on the weekend agenda? Op naar wat Gentenaars op zondag doen.