Hoe echte Gentenaren hun weekend spenderen lees je hier. Gent is een levendige stad, ook in het weekend. Deze oergezellige stad in België is dan ook meer je weekendje weg waard. Het eigenzinnige Gent is de stad voor en door levensgenieters. De sympathieke en gastvrije Gentenaren weten als geen ander wat goed leven is, echte Belgische Bourgondiërs. Met deze insidertips ontdek je hoe echte Gentenaars er hun weekend spenderen. Ze koesteren hun hotspots in Gent.

Een verwenweekend in Gent, Bourgondische boodschappen

Gentenaars zijn chill. Relax, no stress. In het weekend trekken vele Gentenaars eropuit om ‘kommiesjes’ te doen (boodschappen te doen) na een gezellig ontbijt. De eigenzinnige Gentenaren zijn zot van hun eigen stad en shoppen graag lokaal. Ze trekken op zaterdagochtend maar al te graag op snuistertocht na een drukke werkweek. Genieten van eigen stad, dat doen Gentenaars als de beste. Maar een echte Gentenaar vermijdt de drukke straten. Loop je even mee?

Een marktje meepikken

Met een goed gevulde maag starten Gentenaars hun lokale boodschappentocht wel eens op een van de vele markten. Zondag is de marktdag bij uitstek, maar ook op andere dagen kun je een marktje meepikken.

Op vrijdag-, zaterdag- en zondagochtend is het pleintje Bij Sint-Jacobs de plek bij uitstek om snuistergrage brocantejagers te ontmoeten en ook zelf op zoek te gaan naar antieke hebbedingen.

Deze Gentenaars kopen even later hun gezonde portie groenten en fruit bij Fruitco op de historische Vrijdagmarkt. Je kan er rekenen op bediening met de glimlach.

Alles voor een perfect weekendje weg, blijde Intrede op de Vrijdagmarkt

De Vrijdagmarkt en zijn directe omgeving zijn echt je bezoek waard. Op het plein werd doorheen de eeuwen feest gevierd en tijdens Blijde Inkomsten werden vorsten er plechtig ontvangen. Op vrijdag en zaterdag kun je er een van de markten bezoeken en tijdens de zomermaanden geniet je vanop een terras van een Arteveldeconcert. Geen gebrek aan plaatsjes voor een rustpauze op de Vrijdagmarkt: het plein is omzoomd met restaurants en cafés.

Bon, we zouden geen echte Gentenaars zijn, mochten we in het weekend niet graag door Gent slenteren. En dus, onder het goedkeurend oog van het standbeeld van Jacob Van Artevelde wandel je over de Vrijdagmarkt via het smalle Meersemierstraatje naar het brugje over de Leie de, Zuivelbrugstraat.

Wist je dat? Ganda, zoals Gent oorspronkelijk heette, is ontstaan aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde. Nu ligt er op die plek een jachthaven voor passanten, Portus Ganda. je bereikt deze idyllische plek trouwens het makkelijkste via Steendam, een straat met heel wat trendy shop-, eet- en drinkadresjes. In deze buurt vind je ook de Sint-Baafsabdij die je van april tot november tijdens het weekend in de namiddag kunt bezoeken.

Maar goed, over het Zuivelbrugje dus, daar waren we gebleven, laat je oog eens vallen in de retro-etalage van behangwinkel Priem. Altijd plezier voor het oog. Snoepjes kopen doe je bij Confiserie Temmerman, een begrip in Gent voor heerlijk ouderwetse snoepjes en Gentse lekkernijen als knopkes, muilentrekkers en cuberdons (Gentse neuzen). Een bezoek aan deze oude spekkenwinkel tovert een spontane glimlach op je gezicht.

Huis van Alijn, alledaags, allerminst gewoon

Hup, nu naar links op de Kraanlei, wandel langs het water naar hartje Gent, richting Gravensteen. Je passeert het Huis van Alijn. Het Huis van Alijn verzamelt, onderzoekt en deelt herinneringen van de 20ste eeuw. Wandel eens de binnenkoer op en drink een pintje in het museumcafé. De binnentuin is ook het decor waar je tijdens de Gentse Feesten kan genieten van concerten en activiteiten.

Patershol, place to be met een volkse ziel, fun for foodies

Een beetje verder wandel je rechts via de Hertogstraat het befaamde Patershol binnen, het culinaire hart van Gent. Weet je nog? Verdwijn eens achter de schermen. Wandel de rustige straatjes in. Deze bijzonder mooie hoek van Gent is een stad-in-de-stad. Vergeet even waar je bent en laat je onderdompelen in de middeleeuwen. Snuif de nostalgie van oude leefgewoonten op. Geniet van de pittoreske straten vol gezellige restaurants, volkse cafés en hippe bars. En, als je hier dan toch bent, reserveer alvast je plek voor je restaurantbezoek op zaterdagavond. Dat doet de echte Gentenaar immers ook, culinair genieten in het Patershol tijdens het weekend. Doen!

Gentse specialiteiten en sneukelingen

Nu je hier toch bent, kunnen we je dit verklappen: je bent nu vlakbij enkele typische Gentse handelszaken aan de Groentenmarkt. Verwen je je familieleden thuis ook graag met lokale lekkernijen? Zot lekker zijn ze! Elke broodminnende Gentenaar schuift op zaterdag en zondag al eens aan in de rij voor een broodhuis van vertrouwen, bakkerij Himschoot op de hoek aan de Groentenmarkt.

Die paarse Gentse neuzen, cuberdons, waar iedereen het over heeft, koop je aan één van de kraampjes op hetzelfde marktplein of bij Temmerman.

Een echte Gentenaar houdt naast zoet ook van pittig. Wil je echt scoren bij je vrienden? Koop dan een echte pot Gentse Tierenteyn-mosterd. Pikant anders! Wanneer je het artisanale bedrijf Tierenteyn-Verlent inwandelt, loop je een stuk Gentse geschiedenis binnen. Elke Gentenaar stond hier als kind al aan de hand van moeder of grootmoeder met grote ogen te kijken naar al die mysterieuze potten, gevuld met kruiden en andere lekkernijen.

Ben jij ook een koffieaddict? Goed nieuws. Wandel vanuit de Tierenteyn-mosterdwinkel verder naar de levendige Korenmarkt. Nee, van hieruit duikt een echte Gentenaar niet verderop de beroemde winkelstraat, de Veldstraat in. Laat je verrassen door een fameus koffiehuis met Gentse geschiedenis, net om de hoek. Wandel links het smalle straatje, de Donkersteeg, in en meteen rechts zie het neonuithangbord van Mokabon. De oerkoffiezaak van Gent. Hier wordt al jaar en dag excellente koffie geserveerd, ook de koffiebonen zijn te koop. In dit retro interieur word je terug gekatapulteerd in de tijd.

Stadshal, modern bouwwerk in het hart van de stad

Stapgrage Gentenaars lopen na hun plichtsbewuste stop bij Mokabon gewoon verder door de Donkersteeg richting stadshal.

Op het einde rechts, vind je Ooost, het Walhalla van de Oost-Vlaamse streekproducten.

Iets verderop staat de polyvalente, open stadshal, een architecturaal hoogstandje. De relatie van de Gentenaars met deze moderne stadshal startte woelig. De bouw, midden in het hart van historisch Gent, zorgde voor veel rebelse ophef. Intussen is je weekend in Gent niet compleet zonder eens onder de vermaarde stadshal door te wandelen. Een mooi verhaal van symbiose tussen haat en liefde. Opvallend zijn vooral de dakstructuur en het gebruik van glas, hout en beton. Er is plaats voor concerten, dansvoorstellingen en markten. Hier is altijd wel wat te beleven.

Het stadsparkje, op het lagergelegen niveau, The Green, is afgebakend met een stenen muur. Hier zie je in de zomer veel Gentenaars chillen. Trappen en hellingen verbinden het parkje met de hoger liggende straatniveaus. Diagonale wandelpaden verbinden de Donkersteeg met de Mageleinstraat en Cataloniëstraat, en nodigen je uit om je weekend af te sluiten met shoppen.

Wist je dat? Je in de drukke Veldstraat niet alleen kunt winkelen. De twee stadspaleizen Hotel d’Hane Steenhuyse en Huis Arnold Vander Haegen waren ooit het thuis van adellijke families en verwelkomen je graag om hun pracht en praal te komen bewonderen. Zeker een ommetje waard.

Praktisch

Overnachten in Gent

Laat je je graag eens verwennen? Dan vind je in Gent beslist een hotel naar je gading. De stad heeft een ruim aanbod aan grote, kleine en boutique hotels.

Heb je het liever wat huiselijker? Reserveer dan een kamer in een van de gezellige B&B’s.

Gent is ook ’s avonds de moeite waard

’s Avonds zie je Gent in een ander licht. Met de lichtwandeling ontdek je de magische kant van de stad.

Na een dagje ronddolen heb je zeker honger. Gent heeft een ruim aanbod aan restaurants. Van sterrenkeuken over lokale specialiteiten tot wereldkeuken.

Als afsluiter van je dag kun je het nachtleven ontdekken of genieten van een cocktail of een ander drankje in een van de vele cafés.

Goed begin van de dag

Heb je geen zin om in je hotel te ontbijten? Gent telt vele ontbijtplekken waar je je dag lekker kunt starten.

Beleef Gent ten volle

De CityCard Gent geeft je toegang tot alle topattracties in Gent, inclusief het openbaar vervoer tegen een rebelse minimumprijs.

Tot binnenkort in Gent!