Tijdens het themajaar 'OMG! Van Eyck was here' komt de Vlaamse meester niet enkel tot leven in de stad maar kan je ook bij lokale handelaars en de Gentse horeca het Van Eyck-jaar zien, horen maar vooral proeven. 

Feest als een 15e-eeuwse Bourgondiër

De late middeleeuwen zijn een ronduit fascinerende periode op vlak van gastronomie. Niemand was immers beter dan de Bourgondiërs in het geven van uitbundige banketten en luxueuze diners. Geen wonder dat we tot vandaag nog steeds de term ‘bourgondisch’ gebruiken om de rijke Vlaamse keuken te beschrijven. 

wist je dat? In de weelderige landschappen op het Lam Gods staan niet minder dan 75 planten, kruiden en vruchten afgebeeld!

Van 15e eeuw naar 21ste eeuw

Welke gerechten aten de Bourgondiërs het liefst? Hoe werd voedsel bereid en bewaard? En aten de middeleeuwers met mes en vork?

Historica Annelies Van Wittenberghe (Universiteit Gent) en foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh nemen voor OMG! Van Eyck was here een duik in de historische bronnen over voedsel. Op basis van o.a. oude verhalen, recepten en archeologische vondsten hebben zij een schat aan informatie vergaard over de culinaire gewoontes van de Bourgondiërs. Deze kennis delen ze met Flemish Foodie Olly Ceulenaere, chef van het Gentse restaurant Publiek zodat hij de Bourgondische gastronomie kan omzetten naar hedendaagse recepten.

Flemish Foodie Olly Ceulenaere

Met de kennis van Jeroen en Annelies in het achterhoofd slaagde Olly erin om in de voetsporen te treden van de vijftiende-eeuwse Gentenaar en behalve hun eetgewoonten ook hun smaakpatronen te ontleden.

"Hoe meer informatie ik doornam, hoe vaker ik besefte dat er niet zo gek veel verschillen zijn met onze huidige eetcultuur. Net zoals het gebruik van duurzame bereidingstechnieken (pekelen en fermenteren), wildpluk en streek- of seizoensgebonden producten."

Olly Ceulenaere

Zo heeft hij een aantal recepten ontwikkeld met historische ingrediënten, toegankelijk voor iedereen, maar met een hoek af. En vooral gemaakt met kwalitatieve, regionale producten van een lokale teler of maker.

Flemish Foodie Olly Ceulenaere

Foodmakers

Niet alleen Olly Ceulenaere ging aan de slag, ook enkele Gentse ondernemers lieten zich inspireren om een eigen lekkernij te creëren bereid met typisch middeleeuwse ingrediënten. Onder het label van Gentse Foodmaker hebben zij tal van ambachtelijke producten gemaakt. Naast een Van Eyck-kaas, witte pens en droge worst, zal je ook kunnen smullen van pralines, ijs en brood. Deze Foodmakers kan je herkennen aan de schildjes die tijdens het Van Eyckjaar worden toegekend volgens het ambacht dat zij uitoefenen.

Sma­ke­ley­ck food­ma­ga­zi­ne

Kom meer te weten over het culinair erfgoed van Van Eyck en laat je inspireren door de vele recepten op basis van deze Middeleeuwse ingrediënten.