In 2030 is het de beurt aan België om – samen met Cyprus – de Culturele Hoofdstad van Europa te leveren. Gent is enthousiast kandidaat om in de voetsporen van Belgische steden als Antwerpen (1993), Brussel (2000), Brugge (2002) en Mons (2015) te treden. Ooit was de titel misschien een tiara in een schoonheidswedstrijd, vandaag erkent men vooral Europese steden met lef.

Laat dat nu net op de Gentenaars hun lijf geschreven staan: een voortrekkersrol innemen om de juiste weg te zoeken. Het plan? Cultuur als één van onze grootste troeven inzetten als hefboom voor maatschappelijke veranderingen. 

Gent maakt de komende jaren extra ruimte voor experiment en wil met de hulp van zoveel mogelijk betrokkenen grote stappen voorwaarts zetten. Hoe en wat er concreet georganiseerd zal worden, wordt de komende maanden en jaren duidelijk. Terwijl er hard gewerkt wordt aan een sterk plan, kan jij al volop genieten van wat cultureel Gent nu al te beleven heeft.

De Gentse podiumkunsten

De Gentse podiumkunsten zijn van een uitzonderlijk niveau en het aanbod is divers. Per tienduizend inwoners heeft Gent het grootste aanbod van alle Vlaamse centrumsteden. Ook om topconcerten zit de stad niet verlegen. Het zijn zaken die de eerste ‘Cultural and Creative Cities Monitor’ van de Europese Commissie en ook de ‘Stadsmonitor voor leefbare en duurzame Vlaamse steden’ haarscherp blootleggen.

Gent muziekstad

Sinds 2009 mag Gent zich trots ‘UNESCO Creative City of Music’ noemen en maakt de stad deel uit van het ‘UNESCO Creative Cities Network’. Het bruisende Gentse muziekleven blinkt uit dankzij de hoogstaande muziekfestivals, de brede waaier aan muziekeducatie, de brede participatie in het muziekleven, en het inzetten van historisch patrimonium om muziek te beleven. 

Kunst en cultuur op straat

Het is bovendien niet enkel binnenshuis dat je in Gent van kunst en cultuur geniet. Met initiatieven als ‘123-piano’ – waarbij een piano in de publieke ruimte wordt geïnstalleerd –, het Lichtfestival en het festival ‘Sorry Not Sorry’ – dat focust op street art en graffiti – treedt de stad letterlijk naar buiten. Kunst en cultuur gaan de straat op, zodat iedereen ervan kan proeven.

Gent, historische stad

Dat Gent een van onze belangrijkste cultuursteden is, merk je ook aan het historische patrimonium. In de musea en kerken is belangrijk erfgoed geherbergd – met als absolute topstuk het Lam Gods. Jan Van Eyck is niet uit de stad weg te denken, een middeleeuwse burcht definieert de binnenstad en het museumveld in Gent – met zeven landelijk erkende musea– is ijzersterk.

Creatieve economie

4 procent van de totale tewerkstelling in Gent komt uit de creatieve economie. 65 procent van de creatieve tewerkstelling gaat over activiteiten gelinkt aan nieuwe media en cultuur. Maar liefst 18 procent van de zelfstandigen in de stad werkt in de creatieve sector. Dat zorgt er alles samen voor dat Gent 20 procent bijdraagt aan de toegevoegde waarde van de Vlaamse creatieve economie.

Gent studentenstad

75.000 studenten bevolken de UGent en de instellingen voor hoger onderwijs. Ongeveer 10 procent van die studenten volgt een culturele of creatieve richting. Voeg daar nog aan toe dat Gent drie van de vier Vlaamse postgraduaatopleidingen in de kunsten huisvest en je weet dat de stad de naam ‘Europese Culturele Hoofdstad’ met recht en rede zou dragen.

Cultureel beleid in Gent

Zoveel culturele activiteit vergt een stevig beleid, en ook daar ontbreekt het Gent niet aan volgens de Europese monitor. Het cultuurbeleid van de stad is vandaag gericht op zaaien, zodat in 2030 geoogst kan worden.

Het mag duidelijk zijn: Gent is een stad die uitblinkt in creativiteit, innovatie en duurzaamheidscreatie. Het zijn belangrijke troeven in de strijd om de titel van Europese Culturele Hoofdstad 2030. Het is een uitdaging die de stad maar wat graag aangaat, want het barst al van de ideeën om die grote eer op een heel eigen manier in te vullen.

Op artistiek vlak hoort Gent bij de wereldtop. Hier vind je theaters, cultuurhuizen en ensembles met internationale allure, die je normaal gezien in grotere steden zou verwachten. (…) Omdat het zo'n kunstencentrum is, voel ik me ook zo thuis in Gent. Bovendien is het een open en tolerante stad, waar je iedereen op straat of in de winkel kan aanspreken in een andere taal: men zal je daar niet op aankijken.
Milo Rau