Gent is charmant historisch én pittig eigentijds. Gent leeft en is een weekendje weg waard, het is ook een ideale last minute stedentrip. Eigenzinnig Gent ademt geschiedenis en biedt je een boeiende cultuurcocktail tot aan de rand gevuld met trendy en modern stadsleven. Gent is de stad voor levensgenieters, niks moet, alles kan, een stad op mensenmaat. De sympathieke en gastvrije Gentenaren weten wat goed leven is. Laat tijdens je stedentrip je kans niet liggen om het wereldbefaamde meesterwerk het Lam Gods, van de gebroeders Van Eyck, te bewonderen.

Feeëriek cultureel met wereldfaam

Wie de nacht niet heeft doorgebracht in Gent, heeft de stad niet echt beleefd. Gent straalt, dag en nacht. Na duisternis ondergaat Gent een metamorfose en zo ontdek je de feeërieke sfeerverlichting van Gent die voor jou alle architectuurparels uitlicht. Tot middernacht loop je door een stad met magische lichtaccenten. Elke 3 jaar staat Gent echt in lichterlaaie tijdens het gratis lichtfestival met verrassende lichtkunstwerken van nationale en internationale kunstenaars.

De Gentse feesten, een volks festival

Een volks festival, beleefde je dat al? Kom dan naar de Gentse Feesten, elk jaar in juli. Het is hét een evenement in Gent dat 10 dagen lang de hele binnenstad van Gent inneemt. Smeer je benen alvast in voor 765.000m² feestgedruis. Na bijna 200 jaar zijn de ‘Gentse Fieste’ uitgegroeid tot één van de grootste culturele festivals in Europa met nationale en internationale artiesten, gratis muziek op meer dan 10 pleinen, kinderanimatie op verschillende locaties in de stad en honderden binnen- en buitenactiviteiten.

Rock-‘n-roll gastronomie, mix & match

Er is altijd wat te doen in Gent. Gent is het historische hart van Vlaanderen waar je shopt, ontdekt en proeft naar hartlust. Ben je een lekkerbek? Je treft het, Gent is de veggiehoofdstad van Europa (volgens de Gentenaars van de wereld natuurlijk) en haar jonge rock-‘n-roll chefs maken furore binnen de internationale foodscene.

Gastvrij Gent!  

Iedereen is welkom in Gent. Hier heeft iedereen het naar zijn zin, ook de duizenden studenten die Gent, elk academiejaar, opnieuw met jonge vibes vullen. Zo kan je Gent net even ‘anders’ ontdekken met het 'Sorry, not sorry streetart-plan van Gent', een fiets- of wandelroute langs de kleurrijke graffiti in de stad. Gent is ook een vooruitstrevende stad die opkomt voor gelijke kansen. Gent maakt werk van gelijke behandeling en meer respect voor holebi’s en transgenders. Gent, een solidaire stad.

Zoveel Gent, ontdek het gewoon zelf

‘Het historische hart van Vlaanderen’, ‘een stad van alle tijden’, ‘het middeleeuwse Manhattan’ en ‘Europa’s best bewaarde geheim’: de koosnaampjes die Gent in de loop der tijd verzamelde, zijn even kleurrijk als de stad zelf. Wandel door de Gentse binnenstad en je snapt meteen de vele toeristische prijzen en de internationale lof.

Nergens anders flits je zo snel van de 14de naar de 21ste eeuw (en terug!), zonder ook maar even het gevoel te hebben dat er iets niet klopt.

Écht Gent!

Op zoek naar een city break die net dat beetje anders is? Je wijkt graag af van platgetreden paden? Dan zit Gent je vast als een maatpak. Gent is volgens het National Geographic Traveler Magazine de meest authentieke historische stad ter wereld die bruist van leven. 24 u. op 24 u., want Gent komt na zonsondergang een tweede keer tot leven.

Ecotoerisme, puur Gent

Steden zetten meer en meer hun beste beentje voor om de impact op het milieu te beperken. In Gent is ecotoerisme geen mode-, maar een doe-woord. Gent engageert zich ecologisch. Gent werd uitgeroepen tot veggiehoofdstad en heeft het grootste autoluwe centrum in Europa. Gent beleven van op de fiets is dan ook een absolute aanrader: de stad is gek op tweewielers en de liefde is wederzijds. Gent is behapbaar en laat zich makkelijk zien, ook met twee ‘stapvoeten’.

Green Key, de sleutel op de natuur

De ‘Groene Sleutel’ is een kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke toeristische logies en attracties. Gent moedigt toeristische ondernemers aan zo duurzaam mogelijk te werken. De ‘Groene Sleutel’ maakt deel uit van het internationale 'Green Key'-programma dat in 17 landen actief is. De deelnemende logies voldoen aan een reeks criteria op vlak van energie- en waterverbruik en mobiliteit. Het Green Key-label wordt uitgereikt voor 1 jaar. Ook in Gent hebben enkele bedrijven dit label.

De Gentse hoteliers hebben een no-nonsense-mentaliteit en vragen je om handdoeken meerdere malen te gebruiken, net zoals thuis. Deze hotels werken met milieuvriendelijke en veilige schoonmaakmiddelen en bieden ecologische zeepjes en shampoo aan. Enkele autoverhuurbedrijven verhuren hybride auto's.

Een voorbeeldveggiestad, dé biologische hemel

In 2009 lanceerde Gent ‘Donderdag Veggiedag’. Gent moedigt haar inwoners aan om op donderdag geen vlees of vis te eten. Het Gentse voorbeeld werd gevolgd door steden als Sao Paulo in Brazilië en Bremen in Duitsland. Gent werd uitgeroepen tot veggiehoofdstad van Europa. Voor vegetariërs is Gent de biologische hemel: naast tientallen toffe, trendy en eigenwijze restaurantjes, vind je ook biowinkeltjes én een heuse biosupermarkt in de stad.