In Gent lopen eeuwenoude rivieren en kanalen als levensaders door de stad. Steden met water hebben iets extra en dat is in Gent niet anders. Deze wandeling brengt je naar de oevers van de Leie en de Schelde. Elk met hun eigen karakter. De Schelde weerbarstig, rebels, donker. De Leie liefelijk, toeristisch, schilderachtig.

8,4 km - 11 200 stappen

Good to know

  • Ontspannen, rustige wandeling langs het water waarbij historische gebouwen, idyllisch verzonken groene plekken maar ook hedendaagse architectuur elkaar afwisselen. Weg van de drukte en toch op wandelafstand van het historisch centrum.
  • Deze wandeling vormt een lus met start– en eindpunt op het Sint-Pietersplein, al kan je makkelijk in– en uitstappen en enkel een klein stukje doen.
  • Wandeltijd: halve dag. Wens je regelmatig te stoppen, terrasje doen, iets bezoeken, trek dan een volledige dag uit.

Langs de Schelde

Je start op het Sint-Pietersplein. Hoogste punt van Gent (29 meter!) en pal in het hart van de studentenbuurt. Werp een blik op de monumentale Boekentoren die je van hieruit het beste kan zien. Loop daarna de indrukwekkende OLV-Sint-Pieterskerk binnen die haar inspiratie rechtstreeks van de Sint-Pietersbasiliek in Rome haalde.

Via de Sint-Pietersabdij en haar idyllische wijngaard, daal je af naar de Schelde. Vanaf hier zigzag je van de hedendaagse, architecturale Arteveldehogeschool, via het idyllische Muinkparkje en de iconische Vooruit naar De Krook, place to be voor studenten, monumentale stadsbibliotheek en zoveel meer.

Van hier slingert de Schelde zich onder het Laurentpleintje door richting Wijdenaardbrug. Van de oudste ‘aard’ of haven van Gent blijft er amper iets over maar het blijft een heerlijke, rustige plek. Via de verlaagde kaden van de Reep, bereik je Portus Ganda.

De Krook

Op de samenvloeiing van Leie en Schelde

Van op de ovaalvormige steiger die zich in het water aan Portus Ganda uitstrekt, waan je je op de boeg van de Titanic. Geflankeerd door het oudste zwembad van België, het Van Eyck zwembad, en de schitterende, verstilde Sint-Baafsabdij, voel je je de koning te rijk. Hier vloeien Leie en Schelde samen. Hier ontstond Gent. Wist je dat de naam Gent afstamt van het Keltische woord Ganda, wat samenvloeiing betekent?

Portus Ganda

Langs de Leie

Vanaf Portus Ganda loop je stroomopwaarts langs de Leie. Je doorkruist verschillende buurten. De Waterwijk met de Baudelokapel en het Industriemuseum. Het multiculturele Oudburg. Het Middeleeuwse, authentieke Patershol met het Caermersklooster (nu Kunsthal).

Via het brugje over het Lievekanaal bereik je een wondermooi plekje van waaruit je het beste uitzicht hebt op de waterburcht par excellence, het Gravensteen.

Het Gravensteen

Langs de Lieve

Keer even op je stappen terug. Kuier langs het Lievekanaal dat zich sinds de Middeleeuwen door het mooie Prinsenhof slingert. Een oase van rust, smalle kasseistenen steegjes en het uitgestrekte Augustijnenklooster. Hier komt Gent helemaal tot haar recht.

Prinsenhof

Terug naar de Leie

Helemaal ontspannen verlaat je het Prinsenhof en bereik je via het verzonken Appelbrugparkje de Graslei/Korenlei. Ooit een belangrijke Middeleeuwse haven, nu place to be en absoluut wow-moment. Terwijl bootjes af en aan varen, geniet je op de Korenlei van de Leie en haar spectaculaire huizenrij. Het beste uitzicht op de drie mythische torens van Gent: de Sint-Baafskathedraal, het Belfort en de Sint-Niklaaskerk, krijg je op de Korenlei, aan de voet van de Sint-Michielsbrug.

Graslei

Wil je nog wat langer genieten van je wandeling langs het water, volg via Pand, Ketelvest, Coupure verder de groene glooiingen van de Leie tot aan de Bijlokesite, gekend voor haar Muziekcentrum en het STAM, het Gentse stadsmuseum. Via een eeuwenoude, gigantische plataan op het Van Duyseplein, bereik je tot slot opnieuw het Sint-Pietersplein.

Op stap met een gids?

Bekijk hier het volledige gidsenaanbod van Gent